Sedat Peker tahliye olabilecek mi?

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nın sanıklarından, 'Kelebek Operasyonu' kapsamında 2007 yılında tutuklanan ve organize suç örgütü liderliği suçundan 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Sedat Peker hakkında tahliye kararı verdi

Sedat Peker tahliye olabilecek mi?

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nın sanıklarından, 'Kelebek Operasyonu' kapsamında 2007 yılında tutuklanan ve organize suç örgütü liderliği suçundan 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Sedat Peker hakkında tahliye kararı verdi.

TAHLİYE EDİLEMEYECEK

Ancak Peker, tahliye edilemeyecek. Peker’in, "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "gasba teşebbüs", 2 kişiye karşı "kişi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis cezası verilmiş, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Sedat Peker'in 15 yıl 8 aylık hapis cezasını onamıştı.

Bu yüzden Peker’in tahliye edilmesi beklenmiyor.

KARARIN GEREKÇESİ

Mahkeme Başkanı İshak Eken, üye hakimler Rafet Koyuncu ile Keskin Karakurt tarafından Sedat Peker için verilen kararda, "Sanığın tutuklu kaldığı süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması nazara alınarak başkaca yönler incelenmeksizin yerinde görülen tahliye istemlerinin kabulüne, sanığın tahliyesine karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

PEKER'E YURT DIŞI YASAĞI VERİLMEDİ

Mahkeme, Sedat Peker ile birlikte Tuncay Özkan ve Levent Göktaş'ın da tahliyesine karar verdi. Özkan ve Göktaş'a yurt dışı da yasağı verildi. Ancak Peker'e, verilen ceza miktarı dikkate alınarak herhangi bir adli kontrol uygulanmadı.

SEDAT PEKER KİMDİR?

Sedat Peker, 26 Haziran 1971 yılında Sakarya doğdu. Uzun süre Almanya'da yaşayan Peker, Turancı olduğunu ifade etti. Peker, Turancı bir site de kurdu ve bu site ile Turan dünyasına ulaşılarak Türk Birliği'ne katkı sağlanılacağını dile getirdi.

1990 yılında T. Bülent Kılıç ile kurduğu bir oto firmasının servisinin dolandırılmasından ve ortağından ayrıldıktan sonra yasa dışı örgüt kurarak birçok suça karıştı. 1997'de Rize'de kaçakçı Abdullah Topçu'yu öldürmek suçundan savcı karşısına çıkan ve serbest bırakılan Peker'in iki adamı, aynı davadan müebbet hapse mahkum oldu.

Tehditle tahsilat yapmak, zorla alıkoymak, adam öldürmeye azmettirmek gibi suçlardan yedi ay boyunca aranan Peker, teslim olacağını bildirerek 19 Ağustos 1998'de Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Eylül 1998'de Peker ve adamları hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açildı. Bu davadan yargılandığı sırada duruşmada "Eski bir milletvekili bana mesaj göndererek, "Mahkemede fazla artistlik yapmasın.", "Her şeyi size anlatmak istiyorum çünkü ben bunları anlatmazsam şüpheli bir şekilde intihar edebilirim" dedi.

12 sanıkla birlikte çete oluşturmak suçundan yargılandığı davada, 24 Mayıs 1999'da serbest bırakıldı. 12 Mart 2005 tarihinde İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan Kelebek Operasyonu ile tutuklandı ve İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 31 Ocak 2007 tarihinde karara bağlanarak 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ergenekon davasında silahlı terör örgütü kurma suçuyla yargılanan ve dava sürecinde 27 Ocak 2012'de tutuklanan Sedat Peker'e 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Peker ayrıca örgüt kurmak, tehdit, iş yeri kurşunlama, yaralama, hürriyeti tehdit, yağma ve sahte kimlik kullanma iddiasıyla İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler