Şeyh Hasina Vecid kimdir?

Bangladeş'te protestolar ve kaos sebebiyle istifasını vererek ülkeyi terk eden Şeyh Hasina Vecid kimdir? İşte tüm detaylar...

Şeyh Hasina Vecid kimdir?

Şeyh Hasina, 1960'lı yıllarda Eden Koleji'nde öğrenci aktivisti olarak siyasi hayatına adım attı. Kolejde öğrenci birliği başkan yardımcılığı görevini üstlendi (1966-1967). Daha sonra Dakka Üniversitesi'nde Hasina Avami Ligi'nin öğrenci kollarında aktif olarak yer aldı. 1971 yılında, ülkesinin özgürlük savaşı sırasında ailesiyle birlikte ev hapsine alındı. Ülkesinin bağımsızlığı sonrasında politik hayatı alt düzeyde devam etti.

Kişisel Trajedi ve Sürgün
1975 yılında Şeyh Hasina ve kız kardeşi Batı Almanya'da seyahat ederken, babası, annesi ve üç kardeşi darbe sonucunda katledildi. Bu trajik olayın ardından Birleşik Krallık'a iltica eden Hasina, daha sonra Hindistan'a sürgüne gitmek zorunda kaldı.

Otokrasiye Karşı Mücadele
Sürgündeyken Avami Ligi'nin başkanlığına seçilen Hasina, ülkesine döndü. Mayıs 1981'de yapılan darbe ile Ziya-ür-Rahman'ın devrilmesinin ardından, 1983 yılında 15 parti ile bir ittifak oluşturarak yönetimi devirme planını sürdürdü. 1984 ve 1985 yıllarında ev hapsinde kalmasına rağmen mücadeleye devam etti.

Ana Muhalefet Lideri
1986 yılında Erşad döneminde düzenlenen seçimlerde Avami Ligi'nin lideri olarak muhalefet görevini üstlendi. 1991 yılında yapılan ilk demokratik seçimlerde Begüm Halide Ziya'nın partisi birinci oldu ve Ziya, ülkesinin ilk kadın başbakanı olarak göreve başladı. Şeyh Hasina, istifa etmek istemesine rağmen parti liderlerinin itirazları sonucu 1996 yılına kadar Ana Muhalefet Partisi Başkanı olarak görev yaptı. Şubat 1996 seçimlerini boykot etti ve geçici bir hükûmet kuruldu.

Başbakanlık Dönemi
1996 yılında yapılan seçimlerde Avami Ligi 146 sandalye kazanarak seçimleri kazandı. Şeyh Hasina, küçük partilerle anlaşarak bir Milli Birlik Hükûmeti oluşturdu. Cumhurbaşkanlığına parti dışından birini seçtirmesi taraftarları tarafından takdirle karşılandı. Başbakanlık dönemi boyunca Hindistan ile ilişkiler ve yolsuzlukla mücadelede eleştiriler aldı. 2001 yılı seçimlerine kadar görevde kaldı ve Farakka Barajı ile ilgili Hindistan ile yapılan anlaşma önemli icraatlarındandır.

Yeniden Ana Muhalefet ve Soruşturmalar
2001 seçimlerinde ağır bir yenilgiye uğradı ve muhalefet döneminde birçok suikast girişimine maruz kaldı. 22 Ocak 2007 seçimlerini boykot etti ve Cumhurbaşkanı'nın istifasını talep etti. Seçimler ertelendi ve Cumhurbaşkanı Ahmed istifa etti. 2007 temmuz ayında çeşitli soruşturmalarla karşılaştı ve 2008 başında tedavi için ABD'ye gitti.

2008 Seçimleri ve İkinci Dönem
29 Aralık 2008 seçimlerinde, 299 sandalyeden 230'unu kazanarak ezici bir çoğunlukla iktidara geldi ve ikinci kez Başbakan oldu. Seçimlere yönelik olumsuz iddialara rağmen uluslararası kamuoyu seçimlerin adil olduğunu belirtti.

Şeyh Hasina, Dünya Kadın Liderler Konseyi üyesidir. Evli ve iki çocuk annesidir.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler