Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son yıllarda artan "sahte sigortalılık" vakalarına yönelik geniş çaplı bir denetim başlattı. Yapılan incelemeler sonucunda, usulsüz şekilde sigortalı gösterilen 100 bin kişinin tespit edildiği öğrenildi.
Denetimler kapsamında özellikle "naylon şirketler" aracılığıyla yatırılan sigorta primlerine odaklanılırken, bu yöntemle emekli maaşı bağlanan kişilere yönelik ciddi yaptırımlar devreye alındı.
Şüpheli Emeklilere Tebligat Gönderiliyor
SGK, yapılan denetimlerde usulsüz sigortalılık tespit edilen kişilere ikamet adresleri üzerinden resmi tebligat gönderdi. Tebligatta, kişilerin SGK il veya ilçe merkezlerine başvurarak savunmalarını sunmaları gerektiği belirtiliyor. Verilen süre içinde savunma yapılmaması halinde ise ilgili kişinin maaşı durdurularak geçmiş ödemeler faizli ya da faizsiz şekilde geri talep ediliyor.
Geri Ödemeler Faizli Olarak Tahsil Edilecek
Usulsüzlük tespitinde eğer hata SGK kaynaklıysa, beş yıllık geriye dönük ödemeler faizsiz şekilde tahsil ediliyor. Ancak sahte sigortalılığın kişiden kaynaklanması durumunda, on yıl boyunca alınan maaşlar yasal faiziyle birlikte geri ödenmek zorunda kalıyor.
Savcılığa Suç Duyurusu Yapılacak
SGK, sadece sahte sigortalı olanları değil, onları sigortalı olarak gösteren iş yerleri ve şirketleri de mercek altına alıyor. Usulsüzlük tespiti halinde, sigortalı gösterilen kişiyle birlikte işverenler hakkında da "resmi belgede sahtecilik" ve "SGK'yı zarara uğratma" suçlamalarıyla Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor.
Zamanaşımı Sınırı Yok
Sahte sigortalılığa yönelik denetimlerde herhangi bir zaman aşımı süresi bulunmuyor. SGK, geçmiş yıllara yönelik incelemeler yaparak, hangi dönemde olursa olsun tespit edilen usulsüzlükler için yasal süreçleri başlatabiliyor. Bu durum, geçmişte sahte sigortalılık yoluyla emeklilik hakkı kazananlar için büyük bir risk teşkil ediyor.
Kaynak:Haberler