"Sıfır Atık" projesiyle Türkiye daha temiz olacak

Ortahisar personellerine "Sıfır Atık" projesi anlatıldı.

"Sıfır Atık" projesiyle Türkiye daha temiz olacak

Trabzon Ortahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan "Sıfır Atık Yönetmeliği" kapsamında belediye personellerine yönelik eğitim semineri düzenledi. Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Göktaş ile Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Gelir'in de katıldığı seminerde temizlik işleri personeli Çevre Mühendisi Ezgi Kazan atıklarla ilgili dikkat çeken bilgiler aktardı. 

YETERLİ BİLİNCE SAHİP DEĞİLİZ

Sıfır Atık yönetmeliği kapsamında Ortahisar Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları anlatan Kazan şöyle konuştu: "Atık yönetimi pek çok ülkede son yıllarda en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bu konu atıkların üretilmesinden, ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine kadar birçok konuyu ihtiva ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız tarafından bütün ülke çapında Sıfır Atık Projesi'yle ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bu proje bütün illerde tam anlamıyla uygulandığında, Türkiye daha temiz ve sağlıklı bir çevreye kavuşacak. Ortahisar Belediyemizin her yıl organize ettiği atık yağ, atık pil yarışmaları ile Mahallem Temiz Kalsın ve kullanılmış giysi ve ayakkabı kumbarası projeleri, yakın zamanda hayata geçirdiğimiz yer altı çöp konteyner sistemi bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalardır. Bu projelerle Ortahisar'ımızda çevre temizliğiyle ilgili ciddi bir mesafe alacağımızı belirtmek isterim. Maalesef, halkımız atıklarla ilgili yeterli bilince sahip değil. Bu konuda başarıya ulaşmak için vatandaşların atıklarla ilgili doğru bilgilendirilmesi oldukça önemli bir konu..." 

TOPRAĞI, SUYU VE HAVAYI KİRLETİYOR

Çevre temizliğinin sağlanması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Kazan, şunları kaydetti: "Çöp yönetimi, çöplerin toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesinin çevre temizliği açısından oldukça önemli bir konu olduğunu çok iyi bilmeliyiz. Daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyorsak; temiz hava solumak ve temiz içme suyu kullanmak istiyorsak; hepimiz bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Çevreye gelişi güzel attığımız pil, plastik, cam, yağ ve diğer atıkların bozulmadan yüzlerce yıl doğada kalarak çevreyi kirlettiğini anlatmalıyız. Toprak, su ve havayı kirleten ve zehirleyen bu atıkların başta insanlar olmak üzere bütün canlıların sağlığını nasıl tehdit ettiğini vatandaşlarımıza çok iyi anlatmalıyız. Bu konuyla ilgili ilk eğitim kurumlarından başlayarak bütün yaş grupları bilinçlendirilmesinin oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Çöplerimizi yani atıklarımızı ayrıştırılarak çöp kutularına atılması mühim bir konu... Kağıt, cam, plastik ve metal atıkların hepsi ayrı ayrı çöp kutularına atılmalı. Çöplerin geri dönüştürülmesinde bu önemli bir konu... Cam, kağıt, plastik ve kağıt atıkların hepsi geri dönüştürülüp ham madde ihtiyacında kullanılıyor. Dolayısıyla bu ham maddeler için ülkemiz yurtdışına döviz ödemek zorunda kalmıyor. Çevre temizliğinin yanında, ekonomik anlamda da ülkemiz için çok ciddi bir kazanç oluşturuyor." 

ÇOK FAZLA ÇÖP ÜRETİYORUZ

Türkiye'de kişi başına düşen atık miktarının Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu belirten Kazan, "Atıklarla ilgili bir diğer konu ise Türkiye'de kişi başına çöp üretiminin Avrupa ülkelerine göre çok yüksek olmasıdır. Avrupa'da kişi başına günlük 200-250 gram iken biz  günde bir kilo kadar çöp üretiyoruz. İhtiyacımız kalmayan her türlü malzeme atık ya da çöp değildir. Bunları başka alanlarda kullanabiliriz. Bu da oldukça önemli bir konu..." ifadelerine yer verdi. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler