Sigortaya kentsel dönüşüm dopingi

Bina sahipleri, zorunlu deprem sigortası ve hayat sigortası gibi aşamalarda sigorta kapsamına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi, sigorta sektörüne doping oldu. Özellikle proje kapsamında binasını yıkıp, yen

Sigortaya kentsel dönüşüm dopingi



Bina sahipleri, zorunlu deprem sigortası ve hayat sigortası gibi aşamalarda sigorta kapsamına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi, sigorta sektörüne doping oldu. Özellikle proje kapsamında binasını yıkıp, yeniden yapan ve bunun için de bankadan kredi kullananlara; konut paket sigortası, zorunu deprem sigortası ve hayat sigortasının zorunlu tutulması, sigorta sektöründe poliçe sayısını artırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugüne kadar Türkiye genelinde 3 bin 260 binanın depreme karşı riskli olduğunu tespit etti ve bu tespit de binaların tapu kayıtlarına girdi. Türkiye genelinde 21 bin 452 adedi konut, 3 bin 46 adedi de işyeri olmak üzere toplam 24 bin 500 riskli bina bulunuyor. Bu binaların yıkım ve yapım projelerini ise bina sahipleri üstlenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında finansal destek sağlıyor. Binalar riskli olarak tespit edildikten sonra Bakanlık, binanın tahliyesini bekliyor. Tahliye sonrası ise binasını yıkıp, yeniden yapacak olanlar finansal destekten yararlanabiliyor. Bakanlık, bunun için de 17 banka ve finans kuruluşu ile anlaşma imzaladı.

13 Milyon kredi kullanıldı
Anlaşma kapsamında bankalardan kullanılacak kredilere Bakanlık faiz desteği verecek. Kullanılacak kredi ise bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin lira olacak ve geri ödemeleri, 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 10 yıl vadeli olarak gerçekleşecek.

Bugüne kadar da riskli olduğu tespit edilen, yıkılan ve yeniden yapılacak olan 200 bina için anlaşma yapılan bankalardan 13 milyon lira kredi kullanıldı ve Bakanlık da 13 milyon liralık krediyi onaylayıp, faiz desteği verdi. Bankalardan kredi alan 200 bina için de hem konut paket sigortası, hem Doğal Afet Sigortası (DASK) kapsamında zorunlu deprem sigortası ve krediyi kullanan kişilere de hayat sigortaları yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, kentsel dönüşüm kapsamında projenin her aşamasını sigorta sistemi ile birlikte yürütüyor. Kullandırılan krediler kapsamında sigortaları, bankalar temin ediyor. DASK, hayat sigortası, konut sigortası yapılmadan da kredi kullanılamıyor ve Bakanlık da faiz desteği vermiyor. Bankalar tarafından yürütülen kredi işlemleri sırasında tüm sigorta işlemleri de yapılıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletiliyor.

Bu çerçevede, bugüne kadar bankalardan kredi kullanan ve sigortaları yapılan 200 binaya, Türkiye genelinde riskli olan 24 bin 500 binanın daha eklenmesiyle; kentsel dönüşüm projesi, sigorta sektörünü de ciddi hareketlendirecek.

DASK ve hayat sigortası zorunlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayınladığı yönetmelikle Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yıkılıp, kredi ile yapılacak olan konutlara sigorta zorunluluğu getirdi. Afet riskindeki alanların dönüşümü kapsamında ev ve işyerleri için faiz desteği verilecek ve kredi ile yapılan konut ve işyerleri için sigorta zorunlu olacak. Kredi açılan konut ve işyerleri için kredi geri ödeme süresince zorunlu deprem ve konut sigortası yaptırılacak. Kredi kullanılacak konut ve işyerleri sahipleri için inşaat ve hayat sigortası yaptırmak zorunlu oldu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler