Silvan saldırısı biliniyordu ama!
İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı "Silvan" saldırısı raporuna göre saldırı önceden biliniyordu, 13 şehit verildi.Müfettişlerin raporuna göre, PKK'lılara askerin yorgun olduğu, bu nedenle eylem yapmaları talimatı verildi, telsiz konuşmalarında
İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı "Silvan" saldırısı raporuna göre saldırı önceden biliniyordu, 13 şehit verildi.
Müfettişlerin raporuna göre, PKK'lılara askerin yorgun olduğu, bu nedenle eylem yapmaları talimatı verildi, telsiz konuşmalarından tespit edilen bu durum komutanlara önceden iletilmesine karşın saldırı önlenemedi.
Silvan'da 13 askerin şehit olduğu çatışma sonrasında, Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrı olarak bir inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği Mülkiye başmüfettişlerinin hazırladıkları değerlendirme raporunda, bölgedeki valilerin inisiyatiflerinin azaltıldığı, bu nedenle emir komuta zinciri içinde yapılması gereken operasyonların başka kurumlarca gerçekleştirildiğini vurgulandı.
Rapora göre, PKK'lıların telsiz konuşmalarında askerin yorgun olduğu, bu nedenle eylem yapılması yönünde talimat verildiğinin saptanmasından hemen sonra, komuta merkezinden arazideki birliklerin komutanlarına bu durum iletildi.
Kamuoyunda infial yaratan saldırı üzerine yapılan incelemenin ardından İçişleri Bakanlığı'na teslim edilen raporun sonuç bölümünde önemli tespitlere yer verildi.
VALİLERİN YETKİLERİ ARTIRILSIN
İhmal iddialarını tek tek inceleyen müfettişler, bölgede görevli valilerin inisiyatiflerinin azaltıldığına dikkati çekti. Yapılan son mevzuat değişikliklerinin valilerin inisiyatiflerinin azaltılmasına neden olduğunun altını çizen müfettişler, bunun sonucunda valilerin emir - komuta zincirinde yapılması gereken operasyonların başka kurumlarca gerçekleştirildiği ve valilerin etkinliğinin azaldığını kaydetti.
Müfettişlerin söz konusu saptamasının ardından, uygulamaya geçirilen terörle mücadelede yeni stratejinin en önemli ayağını "valilerin yetkilerinin artırılmasının" oluşturması dikkati çekti. Yeni konsept çerçevesinde valiler operasyona katılacak birliklerin sevk ve iradesinde bir numaralı yetkili olacak.
ASKER YORGUN MUYDU?
Müfettişler, Silvan saldırısına ilişkin incelemelerinde ayrıca şu tespitleri de yaptı:
- Kayıp 2 asker ve 1 sağlık teknisyeninin bulunması amacıyla başlatılan operasyon için izinli olarak kent dışında bulunanDiyarbakırValisi Mustafa Toprak yerine vali vekili Gökhan İkitemur'dan resmi onay alındı.
- PKK'lıların telsiz konuşmalarında askerin yorgun olduğu, bu nedenle eylem yapılması yönünde talimat verildiğinin saptanmasından hemen sonra, komuta merkezinden arazideki birliklerin komutanlarına bu durum iletildi ve gerekli emniyet tedbirlerinin alınması istendi.
- Arazideki askerin yorgun olduğu iddiasını araştıran müfettişler, birliklerin 4 günlük değil, 2 günlük bir planlama çerçevesinde görevlendirildiğini tespit etti. Müfettişler, askerlere 2 günlük planlama üzerinden yiyecek malzemesi verildiğini belirledi.
- Helikopterin olay yerine geç ulaştığı iddiasını mercek altına alan müfettişler, çatışma bilgisinin alınır alınmaz saat 14.45'te helikopter hazırlanması için harekete geçildiği ve helikopterlerin bir saat sonra, 15.45'te olay yerine ulaştığını belirledi. Müfettişler, helikopterlerin belirli bir hıza 25. dakikadan sonra ulaştığına ve ön hazırlık ile bölge haritalarının incelenmesi için süreye ihtiyaç olduğuna raporda yer verdi.
- Çatışmanın olmasından sonra bölgeyeyangınsöndürme uçağı geldi.
YANGIN NASIL ÇIKTI?
- Çatışma alanında askerlerin çıkan yangından etkilendiğini belirleyen müfettişler, PKK'lıların kullandığı roketatar ve el bombaları nedeniyle yangın çıktığını, yükselliği 1.5 metre olan kuru otların yangının büyümesinde etkili olduğunu saptadı. Müfettişl raporundan yanan askerlerin silah yarası sonucunda ateş içinde kalarak yandıkları anlaşıldı.
- Müfettişler, söz konusu üç birlik komutanı hakkında, arazideki askerin konuşlanmasında tespit edilen yanlışlıklar nedeniyle hazırladıkları tevdi raporunu askeri yargıya intikal ettirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın inceleme sonuçlarının büyük ölçüde örtüştüğünü belirterek, sivil iradenin raporunun açıklanmasına gerek olmadığını kaydetmişti. Genelkurmay soruşturma sonuçlarını açıklamış ve söz konusu üç komutanın görev yeri değiştirilmişti.