Şimşek'ten şok itiraf
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce alınmış sürücü belgelerinin yenileriyle değiştirilmesi işlemlerinden 13 TL Değerli Kağıt Bedeli, 2 TL de hizmet bedeli alınacağını, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren de sürücü belgeleri üzerinden 89 TL Değerli Kağıt Be
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce alınmış sürücü belgelerinin yenileriyle değiştirilmesi işlemlerinden 13 TL Değerli Kağıt Bedeli, 2 TL de hizmet bedeli alınacağını, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren de sürücü belgeleri üzerinden 89 TL Değerli Kağıt Bedeli alındığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM’de temmuz ayı başında yasama yılının son günlerinde çıkarılan 6495 sayılı yasanın komisyon aşamasında, AB’ye uyum kapsamında ehliyetlerin yenilenmesinde 89 TL, ilk kez ehliyet alacakların ise 101 TL ödemesi öngörüldüğünü, ancak vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine yenileme ücretinin 15 TL’ye, yeni ehliyet ücretinin ise 89 TL’ye düşürüldüğünü belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
“2 MİLYAR TL’Yİ AŞKIN BİR YÜK VATANDAŞIN SIRTINA NİÇİN YÜKLENMEK İSTENDİ?”
Oran, Maliye Bakanı Şimşek’e “bürokratlarınız 89 TL‘yi nasıl belirledi, gelen tepkiler üzerine 15 TL’ye inmesi karşısında 2 milyar TL’yi aşkın bir yük vatandaşın sırtına niçin yüklenmek istendi?” diye sordu.
SÜRÜCÜ BELGELERİ ÜZERİDEN 89 TL DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ ALINMAKTA
Maliye Bakanı Şimşek, Oran’ın önergesine verdiği yanıtta Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca sürücü belgelerinden de bedel alındığını, 2013 yılı içinse yeni sürücü belgesi alacaklar için 89 TL’lik ücretin 31 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Tebliğ’de yer aldığını bildirdi.
Değerli Kağıtlar Kanunun gerekçesine dikkat çeken Maliye Bakanı, söz konusu değerli kağıtların bedeli belirlenirken basım ve dağıtım maliyetlerinin karşılanması yanında, gelir getirici bir amacının olduğunun da vurgulandığını söyledi.
Maliye Bakanı’nın soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Oran, “vatandaşın fendi Maliye’yi yendi” diyerek şöyle dedi:
“Bakan bey kendisi itiraf ediyor Genel Tebliğ’de ilan etmişler zaten yeni ehliyetin bedeli 89 TL niçin bundan 101 TL almaya kalktılar o zaman? AKP hükümeti AB’ye uyum adı altında dahi vatandaşın ehliyetini yenilerken ondan 2 milyar 136 milyon TL gelir bekliyordu. Ancak vatandaşımızın tepkisi ve bizlerin konuya TBMM’de sahip çıkması karşısında Maliye bu kez geri adım attı ve 1 milyar 776 milyon TL yurttaşımızın cebinde kalmış oldu. Bugün devlet, 24 milyon vatandaşımızdan 15’er TL karşılığında 360 milyon TL toplayarak ehliyetlerini yenileyecek. Bu bile büyük paradır. Bunun plastik maliyeti 5 TL ise 120 milyon TL’ye de yapabilirlerdi bu değişimi. Ama sonuç olarak vatandaşın fendi Maliye’yi yendi diyebiliriz, bu sivil direnişin zaferidir. AKP artık anlamalıdır, ‘Ben yaptım oldu’ siyaset anlayışı 2013 yılında sökmez. Vatandaşa artık bunları yutturamazsınız.”