Şırnak'ta ABD radarı faaliyete geçti
Şırnak'ta bir yıldır yapımı süren ABD denetimindeki radar üssünün faaliyete geçtiği ileri sürüldü. PKK'ya yakın internet sitelerine göre üs, Şırnak-Şenoba-Uludere üçgenindeki Gürvil bölgesinde hakim bir tepede faaliyete başladı. Radar kontrol merkezinin İ
Şırnak'ta bir yıldır yapımı süren ABD denetimindeki radar üssünün faaliyete geçtiği ileri sürüldü. PKK'ya yakın internet sitelerine göre üs, Şırnak-Şenoba-Uludere üçgenindeki Gürvil bölgesinde hakim bir tepede faaliyete başladı. Radar kontrol merkezinin İncirlik üssü olduğu da iddialar arasında.
Şenoba-Uludere bölgesi arasında ABD'liler tarafından bir yıl önce yapımına başlanan radar üssü Kuzey Irak'taki Haftanin bölgesine hakim bir tepede kurulu. Karayolundan görünmeyen radar üs bölgesine sivillerin girişleri yasaklanırken, üssün ABD'liler tarafından koordine edildiği ve koordine merkezinin İncirlik olduğu öğrenildi.
Tamamen ABD'lilerin kontrolünde olan ve bölgeye hakim olan Gürvil tepesinde kurulan radar üssünün insansız hava araçlarını kontrolün yanısıra Kuzey Irak hava sahasını kontrol edeceği belirtiliyor. Tepeye kurulu dev bir topu andıran radar uzaktan çıplak gözle görülebiliyor.
Şırnak tepelerine kurulan ve dev bir topu andıran radarın X-Band olduğu da iddialar arasında. X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor. Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor. Amerika 'da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir beyzbol topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi.
Amerikan Savunma Bakanlığı bu sistemlerden birini Kuzey Kore 'nin füzelerine karşı Alaska 'ya yerleştirdi, bir diğer ise Pasifik 'te hareket halinde bulunuyor. Ayrıca İsrail 'e de bu radar sisteminden yerleştirilmiş durumda.
Sistemde kullanılacak füzelerin, normal füzelerden büyük farkı yok. Patlayıcı madde taşımayan bu füzeler hedefini yaklaşık 25 bin kilometre hızla çarparak yok ediyor. Uzmanlar sistemi "bir mermiyi başka bir mermiyle vurmak" diye özetliyor.
Yerleştirilmesi planlanan 10 füze sisteminin menzili 3 bin kilometre olacak. Füzeler yer altında, bir futbol sahası büyüklüğündeki silolarda tutulacak.
50 BİN TONLUK KALKAN
Değeri: 900 milyon dolar
Ekip: 75-85 kişi
Menzil: 2000-5000 km.
Ağırlık: 50 bin ton