Sırrı Süreyya gazeteciye sert çıktı
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda diğer siyasi partilerin tavırlarını eleştirdi. Getirdikleri önerilere tartışılmadan karşı çıkıldığını dile getiren Önder, 17-20 Temmuz'da BDP değerlendirme kampında konunun değe
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda diğer siyasi partilerin tavırlarını eleştirdi. Getirdikleri önerilere tartışılmadan karşı çıkıldığını dile getiren Önder, 17-20 Temmuz'da BDP değerlendirme kampında konunun değerlendirileceğini, bu nedenle komisyondan izin istendiğini söyledi.
BİNLERCE İNSAN AYNI DURUMDA
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Önder, Konya dışında tüm üniversitelerde ana dilde eğitim olabileceğine ilişkin görüş bildirdiğini açıkladı. Öcalan için dizayn edilmiş bir yasa maddesi olduğu gerekçesiyle yaptıkları öneriye üç siyasi partinin katılmadığını dile getiren Önder, oysa Öcalan dışında binlerce insanın aynı durumda olduğunu savundu.
"BARIŞ İSTİYORSANIZ.."
Düşünce ve ifade özgürlüğünü bugün görüşmeye başladıklarını anlatan Önder, partilerinin önerilerini sıraladı. Bir halkın dilinin, kültürel simgelerin yargılamalarda suç delili olarak sayıldığını ileri süren Önder, 14 Temmuz'daki mitinglerinin yasaklandığını, tutuklu milletvekillerine ilişkin taleplerin reddedildiğini ifade etti.
Bu iklimde nasıl bir Anayasa yapılacağı konusunu merak ettiklerini belirten Önder, diğer üç siyasal partinin kitle tabanına seslendi ve baskı yapmaya çağırdı. "Barış, sizin sahip olduğunuz her hakka herkesin sahip olmasıyla mümkündür." diye konuştu.
"HALKIN BUNU BİLMESİ GEREKİYOR"
Anayasa yapım sürecinin tıkanıp tıkanmadığına ilişkin bir soruya Önder, Anayasa süreciyle ilgili basının karşısına bir kere çıkmadıklarını ifade etti. Diyalog ve müzakere havasına uygun davrandıklarını ama şerhleri olduğunu hatırlatan Önder, "Bunu kamuoyuyla paylaşacağız diye şerhimiz vardı. İlk defa bunu kullanıyoruz. Halkın bunu bilmesi gerekiyor. Her maddeye 'milli güvenlik, kamu düzeni, genel ahlak'la başlanmaz ki. Bunu halka şikayet ediyoruz. Böyle başlanacaksa eskisini niye değiştiriyoruz. Bu bir süreçtir. Halk da dahil olmalıdır. Herkesin çeki düzen vermesi, sürece müdahil olması gerekiyor." dedi.
"GRUP TOPLANTILARINDA NİYE KÜRTÇE KONUŞULMUYOR?"
Bir gazetecinin 'Ana dilde eğitime bu kadar önem vermenize karşın neden Meclis grup toplantılarında Türkçe'yi tercih ediyorsunuz?' sorusuna Önder, tepki gösterdi.
İlkokul seviyesinde bir mantıkla sorulan soru olduğunu belirten Önder, BDP içinde sadece Kürtlerin değil diğer blok milletvekillerinin de bulunduğunu hatırlattı.