Şule Yüksel Şenler Kimdir? Nereli, Ne Zaman Öldü?

Şule Yüksel Şenler Kimdir? Nereli, Ne Zaman Öldü? İşte tüm detaylar...

Şule Yüksel Şenler Kimdir? Nereli, Ne Zaman Öldü?

Şule Yüksel Şenler Kimdir? Nereli, Ne Zaman Öldü? İşte tüm detaylar...

Şule Yüksel Şenler Kimdir?

Şule Yüksel Şenler, doğum adıyla Yüksel Şenler (29 Mayıs 1938, Kayseri - 28 Ağustos 2019, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve kadın hakları savunucusudur. Türkiye'de başı örtülü ilk gazeteci, başörtüsüyle mahkemeye çıkan ilk mahkûm ve İslami kimliğiyle kamusal alanda hitap eden ilk konuşmacı olmuştur. Hayatı boyunca, Türk toplumundaki muhafazakar kadınların statüsünü iyileştirmeye ve kadınların kamusal alana katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yapmıştır.

Şule Yüksel Şenler Nereli?

Şule Yüksel Şenler, 29 Mayıs 1938 tarihinde Kayseri’de doğmuştur. Aslen Kıbrıs Türkü olan ailesi, 1930'lu yılların başında Kıbrıs'tan Kayseri'ye göç etmiştir. Altı yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a taşınmış ve burada büyümüştür.

Şule Yüksel Şenler’in Hayatı ve İlk Yılları

Şule Yüksel Şenler, modern bir ailede büyümüştür. Babası memur, annesi ise oldukça modern giyimli ve seküler bir kadındı. Aile yapısını bir röportajda “Modern bir aile yapısı… Annem makyajlı, şapkalı, manikürlü, pedikürlü, modern bir hanım. Babam modern zihniyetli birisi; ama mazbut görüşlü bir insandır.” sözleriyle tanımlamıştır. Küçük yaşlardan itibaren yazmaya ve sanata ilgi duyan Şenler, 14 yaşında Yelpaze dergisinde hikaye yazarak yazarlık kariyerine adım atmıştır.

Şule Yüksel Şenler’in Kariyeri

21 yaşında gazeteciliğe başlayan Şenler, ilk köşe yazılarını Kadın gazetesinde "Duyuşlar" adı altında kaleme almıştır. Daha sonra Necip Fazıl Kısakürek ve Nurettin Topçu gibi önemli isimlerle tanışarak İslam'a olan ilgisi artmıştır. 1965'te tesettüre giren Şenler, Mehmet Şevket Eygi'nin çıkardığı Yeni İstiklal gazetesinde yazmaya başlamıştır.

Yeni İstiklal gazetesindeki yazıları sebebiyle hakkında davalar açılmış, Türk Kadınlar Birliği’nin şikayeti üzerine laikliğe aykırılıktan suçlanmıştır. Şenler, Anadolu’yu dolaşarak verdiği konferanslarla geniş bir kitleye hitap etmiş ve muhafazakar kadınların haklarını savunmaya devam etmiştir. Bu süreçte “Şulebaşı” olarak adlandırılan bir başörtüsü modasına öncülük etmiştir.

Şule Yüksel Şenler’in Eserleri

Şule Yüksel Şenler, "Huzur Sokağı" adlı romanı ile büyük bir çıkış yapmıştır. Roman, Yücel Çakmaklı'nın yönettiği “Birleşen Yollar” adlı filme uyarlanmış ve 2012'de aynı isimle televizyon dizisi olmuştur. Bunun yanı sıra, “Gençliğin Izdırabı,” “Hidayet,” “Bize Ne Oldu,” “İslam’da ve Günümüzde Kadın” gibi birçok eseri bulunmaktadır.

Şule Yüksel Şenler Ne Zaman Öldü?

Şule Yüksel Şenler, 28 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul Bağcılar'da tedavi gördüğü hastanede zatürreye bağlı septik şok nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, 29 Ağustos 2019’da Eyüp Sultan Camii’nde kılınan namazın ardından Mihrişah Valide Sultan Külliyesi haziresine defnedilmiştir.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler