Sürücüler bu tarihi kaçırmayın! Ceza yiyebilirsiniz
Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme sürecinde kritik tarih yaklaşıyor. Ehliyet yenileme işlemini henüz tamamlamayan sürücüler cezai yaptırımlara maruz kalabilir.
Nüfus müdürlüklerinde, ehliyet yenileme işlemleri için artan başvurular nedeniyle yoğunluk yaşanıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren geçici 10'uncu maddesine göre, sürücü belgelerinin 5 yıl içinde yenilenmesi gerekiyordu.
Ancak Kovid-19 salgını sebebiyle bu süre İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.
YENİLEMEYENLERE CEZAİ YAPTIRIM YOLDA
Eski tip sürücü belgelerinin yenileme süresi 31 Aralık 2024’te sona erecek. Bu tarihe kadar, eski ehliyetler, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı olmak üzere toplam 15 lira karşılığında değiştirilebilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren ise yenileme işlemleri için sürücü belgesi harcı, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı tam olarak ödenecek.
2024 yılı itibarıyla B sınıfı ehliyet için toplam 5 bin 165 lira ödenmesi gerekiyor. 2025’te bu tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.
Kanuni süre içinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Ehliyetini yenilemeyen sürücüler araç kullanırken cezai yaptırımlara maruz kalacak. Yetkililer, yılın son aylarında oluşabilecek yoğunluk nedeniyle başvuruların erkenden yapılmasını tavsiye ediyor.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Ehliyet yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, e-Devlet veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün (NVİ) internet sitesi üzerinden randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilir. Başvuru sırasında eski sürücü belgesinin ibraz edilmesi, 15 liralık başvuru ücretinin ödenmesi, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve MERNİS kayıtlarında bulunan adres bilgilerinin sunulması gerekiyor.
Başvurusu onaylanan kişilerin yeni ehliyetleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor. Bu süreçte, geçici sürücü belgesi ile araç kullanmak mümkün.
Kaynak: