Taşeronda müjde yok, hile var!

Türkiye’de 1980’li yıllarda artmaya başlayan taşeronluğun, AKP döneminde tam bir patlama yaşadığı biliniyor.Bakanlık açıklamalarına göre 2002’de 358 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 1.7 milyona ulaşmış durumda. Bununla da yetinmeyen hükümet, taşeronu as

Taşeronda müjde yok, hile var!

Türkiye’de 1980’li yıllarda artmaya başlayan taşeronluğun, AKP döneminde tam bir patlama yaşadığı biliniyor.

Bakanlık açıklamalarına göre 2002’de 358 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 1.7 milyona ulaşmış durumda. Bununla da yetinmeyen hükümet, taşeronu asıl işleri de kapsar hale getirerek yaygınlaştırmak için elinden geleni yapıyor. En son sendikalarla yapılan ve toplantının ardından ‘Taşerona müjde’ başlıkları ile sunulan tasarıda müjde değil, hile ve kandırma olduğu kısa sürede ortaya çıktı.
 
Bakanlık teklifine göre, “işletmenin gereği” ve “işin gereği” olmasa da asıl işler taşerona verilebilecek. Ayrıca, “teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirme” koşulu da yasadan çıkarılıyor, bunun yerine “asıl işin teknoloji veya uzmanlık gerektiren bölümlerinin” başkaca bir koşul aranmaksızın alt işverene verilmesi sağlanıyor.
 
Teknoloji veya uzmanlık gerektirmeyen asıl iş neredeyse yok mertebesinde olduğu için, her iş bu gerekçeyle alt işverene verilebilecek. Asıl işte taşeron çalıştırmanın önünde neredeyse hiçbir engel kalmayacak. Bu değişiklik ile Türkiye adeta bir taşeron cenneti haline gelecek ve taşeron uygulamasında patlama yaşanacak.
 
Ayrıca, taşeron denetiminde iş müfettişlerinin yetkisi kaldırılıyor. Böylece yasada yer alan “muvazaa” (hile) kavramı “kanuna aykırılık” olarak değiştirilerek, hileli taşeron suçu hafifletiliyor.
 
Taslağa göre “Tüm işçilerin kıdem tazminatı sorunu çözülecektir. Bireysel kıdem hesabı sistemine geçilecek ve tüm işçilerin kıdem tazminatı sorunu çözülecektir.” Taşeron işçilerin de yasal hakkı olan kıdem tazminatı bir lütuf olarak sunuluyor.
 
Bir kritik unsur, geçici iş ilişkisi adıyla getirilmek istenen “kiralık işçilik” uygulaması... Mevcut taşeron sisteminin daha pervasız ve esnek bir uygulaması anlamına gelen “geçici iş ilişkisi” ülkeyi tam bir taşeron cumhuriyetine dönüştürecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler