TBMM'de 2013 böyle geçti

TBMM, 2013 yılında yargı ve toplumsal hayatı da ilgilendiren bir çok konuda önemli düzenlemeler gerçekleştirdi.TBMM'de bu yılın önemli olayları şöyle:2 Ocak- TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanlığı, Dilekçe Komisyonu'nun talebi üzerine, eski Başbakan Adnan Mende

TBMM'de 2013 böyle geçti

TBMM, 2013 yılında yargı ve toplumsal hayatı da ilgilendiren bir çok konuda önemli düzenlemeler gerçekleştirdi.

TBMM'de bu yılın önemli olayları şöyle:

2 Ocak

- TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanlığı, Dilekçe Komisyonu'nun talebi üzerine, eski Başbakan Adnan Menderes'in idam kararının iptalinin mümkün olmadığı, ancak yargılamanın yenilenebileceği yönünde görüş bildirdi.

9 Ocak

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne ilişkin esas ve usulleri belirleyen tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

10 Ocak

- TBMM Genel Kurulu milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve gazetecilerin fiili hizmet zammından yararlanmasını öngören, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon kişiyi ilgilendiren tasarıyı kabul etti.

22 Ocak

- Haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin ihlalinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

23 Ocak

- Anadilde savunma hakkı getiren Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında tartışma yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in, "Kürt milliyetçiliğini bana ilericilik ve bağımsızcılık diye yutturamazsınız. Türk milleti ile Kürt milliyetini eşit, eşdeğer gördürtemezsiniz. Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız" sözleri uzun süre tartışıldı.   

CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Güler'in bu sözleri nedeniyle 24 Ocak'ta partisinden istifa etti, 19 Mart'ta AK Parti'ye katıldı.

Sanıkların tercih ettikleri dilde savunma yapmasına imkan tanıyan kanun tasarısı, 24 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

30 Ocak

- TSK Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Disiplinsizliğe karşı oda hapsi verilmesini sona erdiren yasayla, YAŞ terfi işlemleriyle kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararına ve kanunlarda belirtilen disiplin cezalarına karşı yargı yolu açıldı.

- 2-B taşınmazların satış bedelinin, 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden hesaplanmasını öngören kanun teklifi yasalaştı.

5 Şubat

- Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

7 Şubat

- TBMM Genel Kurulu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı kabul edildi. Teröre fon sağlayan kişinin 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören tasarıda; BM Güvenlik Konseyi'nin malvarlığının dondurulması kararlarının gecikmeden uygulanması düzenlendi.

21 Şubat

- Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Yasayla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sağlık tesisi yaptırabilmesi ve bu tesisleri 30 yıla kadar kiralayabilmesine imkan sağlandı. Hastane yerleşkelerinin, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşması öngörüldü.

27 Şubat

- TBMM Genel Kurulu'nda, Mera Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı kabul edildi. Yasayla mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılan masrafların, bu alanlarda bozulmaya neden olanlardan tahsil edilmesi düzenlendi.

14 Mart

- TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla, Ordu büyükşehir oldu.

16 Mart

- TBMM Başkanlığı'nın vatandaşların Meclis'i gezmesi amacıyla düzenlediği, "halk günü" uygulaması başladı.

27 Mart

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Şırnak'ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında 28 Aralık 2011'de düzenlenen hava operasyonu sonucu 34 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya ilişkin hazırlanan Uludere Raporu'nu, oyçokluğu ile kabul etti.

3 Nisan

- AK Parti, çözüm sürecine ilişkin TBMM'de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. CHP ve MHP, komisyona üye vermeyeceklerini açıkladı. Komisyon, çalışmalarını AK Parti ve BDP'li milletvekillerinin katılımıyla yürüttü.

11 Nisan

- Kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Terör örgütünün propagandasını yapanlara, bildiri veya açıklamalarını basıp yayınlayanlara ceza verilmesinde, "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme" şartı getirildi. Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanların, ayrıca "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmaması hükme bağlandı.

25 Nisan

- CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e, "Acaba Atatürk bu Cumhuriyet'i kurmasaydı o makamda oturacak mıydınız? Otursaydınız hangi tarikat mensubu kitlenin, bilmem kaçıncı hanımı durumuna düşerdiniz?" sorusu gerginliğe neden oldu. Genç'e kınama cezası verildi.

Genç, 30 Nisan'daki oturumda sözlerini düzeltmek için konuşurken yine tartışma çıktı. Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a, Genç'e yönelik sözlerinden dolayı kınama cezası verildi. Aslan, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu başkanlığı ve üyeliğinden de istifa etti.

7 Mayıs

- AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri, milletvekillerinin mali, sosyal hak ve yükümlülükleriyle ilgili yasa teklifine imza attı.

9 Mayıs

- Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş'nin kuruluşu, yapılanması ve faaliyet konularına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, milletvekillerinin mali, sosyal hak ve yükümlülükleriyle ilgili TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi'ni kabul etti.

10 Mayıs

- CHP, MHP ve BDP, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin yasa teklifinden imzalarını çektiklerini açıkladı.

22 Mayıs

- Varlık barışının da içinde yer aldığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

24 Mayıs

- Alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Alkollü içkilerin, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılması, alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımının yapılması yasaklandı. İçkilerin ambalajları üzerine alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulması zorunlu hale geldi.

Yasayla, televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilmesi de yasaklandı.

24 Haziran

- TBMM Başkanlığı için adaylık başvuru süreci başladı. İlk adaylık başvurusunu, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal yaptı.

28 Haziran

- AK Parti'li 7 milletvekili, Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'i TBMM Başkanlığı için aday gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Osman Taney Korutürk de TBMM Başkanlığı'na aday oldu.

-AK Parti grubunda, TBMM Başkanvekilliği için Sadık Yakut ve Ayşe Nur Bahçekapılı'nın isimleri belirlendi, AK Parti Grup başkanvekilliklerine ise Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş Mahir Ünal, Ahmet Aydın ve Mihrimah Belma Satır seçildi.

2 Temmuz

- AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, üçüncü turda 299 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.

4 Temmuz

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Mısır'daki askeri darbeyi kınayan bir bildiri yayınladı. AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin imzaladığı bildiride, "Yetkisiz bir şekilde gasp edilen iktidar derhal halka iade edilmelidir" denildi.

- TBMM Dilekçe Komisyonu, Adnan Mederes'in avukatı Apaydın'ın, Menderes ve arkadaşları için verilen idam kararının yok hükmünde sayılması amacıyla sunduğu dilekçeyi karara bağladı. Kararda, konunun, komisyonun yetki alanı içinde olmadığı, TBMM Genel Kurulu'nun, Milli Birlik Komitesi tarafından alınan infazların onaylama kararını yok sayma yetkisine sahip olduğu belirtildi.

5 Temmuz

- CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik "Bu kadar bal kabağı gibi bir laf söylenmez" sözleri nedeniyle üç birleşim Genel Kurul'dan çıkarma cezası verildi.

9 Temmuz

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen son aşamayı iletmek üzere muhalefet liderleriyle biraraya geldi. Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Cemil Çiçek, 10 Temuz'da da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

12 Temmuz

- Sürücü belgelerinin yenilenmesinden 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına, şehit yakını, gazi, muhtar ve köy korucularına yeni haklardan  meraların geçici yerleşime açılmasına kadar 80 kanunda düzenlemeyi içeren "Torba Kanun" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

13 Temmuz

- TBMM Genel Kurulu'nda, darbelere yasal dayanak olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini de değiştiren yasa kabul edildi. TSK'nın görev tanımı değişti. İlgili madde; "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde düzenlendi. Değişiklik 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

6 Ağustos

- Anayasa Yazım Komisyonu, mevcut anayasanın değiştirilemez hükümleri arasında yer alan "Devletin Şekli" başlıklı birinci maddeyi mevcut haliyle kabul etti.

27 Ağustos

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye ve Mısır'da yaşanan gelişmelere ilişkin başta ABD olmak üzere 45 ülkenin parlamento başkanları ile Avrupa Parlamentosu Başkanı ve 8 uluslararası asamble başkanına mektup gönderdi.



12 Eylül

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, karşılaşılan usul sorunlar değerlendirildi. Yazım Komisyonu'nun çalışmalarına devam etmesi kararlaştırıldı.

1 Ekim

- TBMM, 24. Dönem 4. Yasama Yılına başladı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nın açılış konuşmasını yaptı. Gül'ün konuşmasını, eşi Hayrünnisa Gül ilk kez TBMM Genel Kurulu'ndaki locadan izledi.

2 Ekim

- Ergenekon Davası'ndan tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek göreve başladı.

3 Ekim

- Suriye'ye ilişkin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve buna imkan sağlayan gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

10 Ekim

- Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekatla ilgili Hükümet'e verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

22 Ekim

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılıı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sundu. Komisyonda bakanın sunuşundan önce, Sayıştay raporlarının Meclis'e gelmemesi tartışma konusu oldu.

23 Ekim

- BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, partilerinden istifa etti.

26 Ekim

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hozat Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Tunceli'nin Hozat İlçesi'ndeki fişleme iddialarının doğru olduğunu, fişlemeyi sadece polisin değil, jandarmanın da yaptığını söyledi.

30 Ekim

- Nevşehir Ünivertisitesi'nin adını "Nevşehir Hacı Bektaş Veli", Siirt'in Aydınlar ilçesinin adını "Tillo" olarak değiştiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Nezahat Baysel'in torununa İstiklal Madalyasını, Meclis'te düzenlenen törenle verdi.

31 Ekim

- Başörtüsüne kamuda serbesti getiren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'te 8 Ekim'de yapılan değişikliğin ardından AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katıldı.

- İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü HDP'ye katıldı. Bu katılımlarla, TBMM'de temsil edilen parti sayısı 5'e yükseldi.

5 Kasım

- TBMM Genel Kurulu'nda, sporda doping sorununun araştırılması için komisyon kurulması kabul edildi.

7 Kasım

- Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

13 Kasım

- TBMM Genel Kurulu'nda, kadın milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına pantolonla katılmasına imkan veren TBMM İçtüzük değişikliği teklifi kabul edildi.

18 Kasım

- TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı. TBMM Başkanı Çiçek, komisyon çalışmalarının sonuç vermediği ve bundan sonra sürdürülemeyeceği gerekçesiyle, bir sonraki toplantı tarihini belirlemedi. Çiçek'in bu kararı üzerine AK Parti, sonraki komisyon toplantılarına katılmadı.

19 Kasım

-Yüksek Seçim Kurulu'nun, seçim dönemlerinde her türlü seçim malzemesini doğrudan temin usulüyle almasına imkan veren Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

21 Kasım

- AK Parti, Kütahya Milletvekili İdris Bal'ı, "basında çıkan ve parti politikalarına aykırı açıklamaları" nedeniyle kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak müşterek disiplin kuruluna sevk etti.

 -TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 1 ay süren bütçe maratonu, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın kabul edilmesiyle sona erdi.

27 Kasım

- TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu raporunda, "kafaların silahsızlandırılmasının, sürecin ilerleyeceği zeminler açısından dikkate değer olduğu" belirtilerek, "Çözüm sürecinde fiziki mayınlar kadar kafalar ve zihinlerdeki mayınların temizlenmesi büyük önem taşımaktadır" denildi.

4 Aralık

- Kütahya Milletvekili İdris Bal, AK Parti'den istifasını TBMM Başkanlığı'na sundu. Bal, siyasete bağımsız milletvekili olarak devam edeceğini açıkladı.

9 Aralık

-TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin 2014 yılı bütçe tasarısı muhalefet şerhinde "Türkiye Kürdistanı" ibaresinin kullanılması üzerine açılan usul tartışmasında, BDP ile MHP'liler arasında kavga çıktı.

Görüşmelerin ardından 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nda, BDP'nin yazdığı ve içerisinde "Türkiye Kürdistanı" ifadesinin de bulunduğu muhalefet şerhinin, Anayasaya ve İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle rapordan çıkartılmasına AK Parti, CHP ve MHP'nin oylarıyla karar verildi.

10 Aralık

- Ergenekon Davası'ndan tutuklu yargılanırken tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek görevine başladı.

12 Aralık

- AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, TODAİE bütçesi üzerinde yaptığı konuşmayla TBMM Genel Kurulu kürsüsünden başörtüsüyle hitap eden ilk milletvekili oldu.

16 Aralık

- İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, AK Parti'den istifa etti.

17 Aralık

- BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Genel Kurul'da tutuklu milletvekilleri için "Kürdistan" milletvekili deyince tansiyon yükseldi. Üçer'e,  "PKK'nın terör örgütü olmadığı" ve "Kürdistan İşçi Partisi'nin üyesi olmaktan gurur duyduğu" yönündeki ifadeleri nedeniyle kınama cezası verildi.

- HDP'li 4 milletvekili, tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddedilmesi nedeniyle Meclis'te açlık grevine başladı.

20 Aralık

- 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, 121 red oyuna karşı 318 oyla kabul edildi.

- HDP'li milletvekillerinin açlık grevi sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler