Telefon sapıkları kara listede
Gerçek bir ihbarda bile bu numaradan gelen çağrılara 112 çalışanları cevap veremiyor. Uygulama başladıktan sonra Ankara'da 112 merkezine gelen çağrı sayısında 10 bine yakın azalma görüldü.
Telefon tamircileri, sim kartını denemek isteyenler, telefon sapıkları her gün 112 Acil Servisi'ne binlerce gereksiz çağrıda bulunuyor. Gereksiz çağrıların önüne geçmek için 112'yi arayanların sesleri kayıt altına alınmaya başladı. Ankara'da uygulamaya geçen ve yıl sonuna kadar Türkiye'ye yayılması planlanan dijital sistemler, gerçek aramalarla 'sapık' aramaları ayırt etme imkânı tanıyor.
Üç defadan fazla ambulans ihtiyacı olmadığı halde 112'yi tuşlayanlar karalisteye giriyor. Çağrı merkezi çalışanları, karalistelerde bulunan telefon numaralarından gelen çağrıları cevaplamıyor. Daha önce günün büyük bölümünü lüzumsuz çağrılara harcayan operatörler, gerçek aramalara daha çabuk ambulans yönlendirebiliyor. Karalisteler sayesinde Ankara'da iki yıl öncesine kadar 35-40 bin olan çağrı sayısı 25 bine geriledi.
Hastaya daha çabuk ulaşmayı amaçladıklarını söyleyen acil sağlık hizmetlerinden sorumlu Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Güleç, hâlâ kendilerini çok zorlayanın 'sapık' çağrılar olduğunu söylüyor. Güleç, gereksiz arama yapanları uyarıyor: "Yalancı çoban durumuna düşmemek için gereksiz yere bizi meşgul etmeyin. Numaranızı karalisteye alırız ve gerçek bir vakada dahi o numaraya ambulans göndermeyiz."