Telekom'dan İnternete Yenilik
Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin yaklaşık 110 milyon avroluk yatırımla internet erişim altyapısını yenilediği ve 2 milyon IP DSLAM port ilavesi yaptığı bildirildi.Açıklamada, Türk Telekom'un, IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet er
Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin yaklaşık 110 milyon avroluk yatırımla internet erişim altyapısını yenilediği ve 2 milyon IP DSLAM port ilavesi yaptığı bildirildi.
Açıklamada, Türk Telekom'un, IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet erişim cihazları sayesinde 20 megabitin üstünde bir hızla internet bağlantısının yanı sıra canlı sayısal TV yayını (Broadcast TV), isteğe bağlı içerik teslimi (Video on Demand), IP telefon ve yüksek kalitede video konferans gibi hizmetleri sunabileceği kaydedildi.
Türk Telekom'un, söz konusu yatırımda Alcatel-Lucent, Huawei, Meteksan Sistem ve ZTE Corporation ile işbirliği yaptığı, bir süre önce düzenlenen imza töreniyle erişim altyapısı yenileme çalışmalarına başlandığı belirtildi.
Açıklamada, yeni nesil internet erişim cihazları olarak bilinen IP DSLAM ile erişimin IP üstüne yoğunlaşacağı, üçlü oyun olarak tanımlanan bir sistem kapsamında ses, veri ve görüntü bir araya gelerek tek bir kanaldan iletilmeye başlanacağı ve multimedya içeriği ile zenginleşen iletişim imkanlarının kişiye özel iletişimle farklılaştığı ifade edildi.
Ses, veri ve görüntünün üçlü oyun (Triple Play) adı altında birleşmesiyle, internet üstünden TV yayınlarının mümkün olması (IPTV), istenen anda istenen video içeriğine internet üstünden ulaşılması (Video on Demand), internet üstünden telefon konuşmalarının yapılmasının (VoIP) sağlanacağı belirtildi.
Yeni IP teknolojilerinin yeni nesil ağlar (NGN), üçüncü kuşak mobil haberleşme hizmetleri ve IPTV taşıyıcı ağı için sağlam bir temel sağladığı, geleneksel DSL teknolojilerinin kısıtlarını ortadan kaldırdığı kaydedildi.
Açıklamada, konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, IP DSLAM teknolojileri sayesinde ADSL2 ve VDSL2 gibi saniyede 20 megabitin üstünde geniş bant internet teknolojilerinin kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanacağını ifade ederek, ''Kullanıcı tarafında büyük bir çoğunlukla yatırım yapmayı gerektirmeyen bu sistemler sayesinde farklı hizmetler sunulabilecek''