Tomris Giritlioğlu kimdir? Aslen nereli? Kaç yaşındaydı, neden öldü?

Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Tomris Giritlioğlu kimdir? Aslen nereli? Kaç yaşındaydı, neden öldü?

Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Giritlioğlu, 67 yaşındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy "Unutulmaz eserlerin yazarı, yönetmeni ve yapımcısı Tomris Giritlioğlu'nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sinemamızın güçlü kalemine Allah'tan rahmet; yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun, başımız sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Tomris Giritlioğlu kimdir?

Tomris Giritlioğlu, 1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya gelen bir yönetmen, senarist, yapımcı ve proje tasarımcısıdır. Özellikle 1999 yılında yönettiği Salkım Hanımın Taneleri filmiyle geniş kitlelere ulaşarak ünlü olmuştur. Aynı zamanda Kurşun Yarası ve Çemberimde Gül Oya gibi dizilerle Türkiye’de dönem dizisi türünün öncüsü olarak kabul edilir.

Hatay kökenli bir aileden gelen Giritlioğlu, çocukluğunu Adana’da geçirmiştir. Babası, Kadınhanı'nda hakimlik yapan Ali Arcak, annesi ise Sakine Arcak’tır. İlkokul eğitimine Adana'da başlamış, sonrasında TED Ankara Koleji’ne geçiş yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmasının ardından, üniversite yıllarında devrimci kimliğiyle tanınan Giritlioğlu, sinema yönetmeni olmaya karar vermiştir.

Üniversite sonrası TRT’de çevirmenlik yaparak çalışma hayatına başlayan Giritlioğlu, 1989’da ilk uzun metraj filmi olan Kantodan Tangoya ile yönetmenlik kariyerine adım atmıştır. Suyun Öte Yanı filmiyle 1991 yılında 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık görülmüştür. 1994’te ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Yaz Yağmuru adlı eserini sinemaya uyarlamıştır.

1999’da çektiği Salkım Hanımın Taneleri ile büyük bir çıkış yakalamış, film Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü kazanmıştır. 2002'de TRT'den emekli olduktan sonra özel televizyon kanalları için dizi projelerine yönelen Giritlioğlu, Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya, Asi ve Hatırla Sevgili gibi önemli yapımlara imza atmıştır. Güz Sancısı adlı filmi ise 2008 yılında izleyiciyle buluşmuştur.

Giritlioğlu, kariyeri boyunca hem yapımcı hem de proje tasarımcısı olarak birçok projeye katkı sağlamış ve Türkiye'de dönem dizisi türünün öncüsü olmayı başarmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler