"Trabzon 20 yıl sonra kaos içinde olur"
Trabzon'un ulaşım sorunu ve daha fazlası Haber61 TV’de masaya yatırıldı.
Son dönemde Trabzon gündeminin bir numarasında Rize-Erzurum hattına kaydırıldığı iddiaları ortaya atılan Demiryolu projesi bulunuyor.
Hemen her kesimden konu ile alakalı olarak açıklamalar gelirken belirtilen görüşlerin bir çoğunun ortak görüşü Erzincan-Gümüşhane-Trabzon hattına yapılmasının daha uygun olacağı yönünde.
Demiryolunun yanısıra Trabzon’un gündemini meşgul eden diğer konular ise yine ulaşımla ilgili.
Yapılması planlanan ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından ihalesinin yapıldığı açıklanan, yerinin tartışma konusu olduğu yeni terminal projesi, Kemerkaya mahallesinden Deliklitaş mevkiine doğru yapılacak, Çömlekçi Mahallesinde oluşan trafiğin azaltılması amaçlanan tünel, Kanuni Bulvarı ve Bulvarın Boztepe tünel geçişleri bunlardan bazıları.
Bütün bu konular Haber61 TV’de, Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Levent Ustabaşı, Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen ve KTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Oruç tarafından masaya yatırıldı.
Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen ve KTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Oruç’un açıklamalarından satır başladı şu şekilde;
BÖLGEYİ EN KISA ŞEKİLDE DEMİRYOLUNA KAVUŞTURMAMIZ LAZIM
Şeref Oruç: Ben bunu çok gecikmiş bir yatırım olarak değerlendiriyorum. Bu Sultan 2. Abdülhamit zamanında etüt projeleri çalışılmış bir konudur. Trabzon Erzurum hattı olarak yasa girmiş sonra ekonomik nedenlerden çıkarılmış bir konu. Limanlarımızı aktif hale getirmek ve bölgeyi dünya ile bağlantılı hale getirmek için gereklidir. Bir çok güzergah söylentileri çıktı. Biz bunu çalıştık. Bizim kimseyle işimiz yok. Bizim derdimiz üzüm yemek. Bölgeyi en kısa şekilde demiryoluna kavuşturmamız lazım. Bugün 1 Milyon değil de 5 milyonluk bir Trabzon düşünün etrafına büyük bir katkı sağlayacaktır. Burayı kaçırmamak lazım. Siyasi rant uğruna da gerçeklerle örtüşmeyen projelerle oyalanmamalı ve yapılması gereken yatırımları en çabuk şekilde yapmalıyız. Hedef netleşmezse motivasyonumuzu kaybederiz. Güç birliği yapmamız ve irademizi ortaya koymamız adına hedefimizi netleştirmemiz lazım.
DEMİRYOLU İÇİN GÜZERGAH ERZİNCAN – GÜMÜŞHANE – TRABZON
Ercan Şen: 10. Kalkınma ve Lojistik Master planında Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon ve ardından Erzurum planı var. Nüfusun kıyıya yoğunlaşmış illeriz biz Doğu Karadeniz olarak. Demiryolu, bizim hem uluslararası pazarlara açılmamız hem de Türkiye için çok önemli. Güzergah konusunda tartışmaya gerek yok. Güzergah Erzincan – Gümüşhane – Trabzon.
EN EKONOMİK EN TÜNELSİZ HAT
Şeref Oruç: Çok büyük maliyetlerle bizim önümüze çıkarıyorlar. Trabzon’un Of ilçesinden başlayıp, Bayburt ovalarından geçip Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlanan hat en ekonomik, tüneli en az olan hattır. Biz bazı şeyleri olmadan göremiyoruz. Siyasi gücü, otoritesi yüksek olan gelip bastırıp bu projeyi yaptırıyor.
TRABZON’DA YAPILAN HİÇBİR PROJENİN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK
Ercan Şen: Kemerkaya ve Çömlekçi arasındaki tünelin kenti yoracağını ve ulaşıma çok fazla bir katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. Kemerkaya’daki giriş şuanda kullandığımız sahil yolundan giriş sağlıyor. Mimarlar Odası binasının arkasında Tünellerin çift girişi var. Demektir ki oraya yarma şeklinde gireceğiz. Orada 20 metre açıklık oluşacak. Bu önceki projedeki viyadük görünümünden daha kötü bir görünüm sağlayacak. Liman kavşağından oluşan ve moloza kadar oluşan sıkışıklığı düzenleme ile çözmek gerekirken yolla çözüyoruz. Bu yol Karayolları’nın yolu ona fazla itiraz edemiyoruz. Biz belediyenin imar planları çerçevesinde itiraz edebiliyoruz. Hukuksal çerçeveye giderse Karayollarına seviyesine de gidecek. Trabzon’da yapılan hiçbir projenin bilimsel dayanağı yok.
KEMARKAYA TÜNELİ ŞEHRE EZİYETTİR
Şeref Oruç: Samsun’dan Sarp’a kadar kıyıya sıkışmış bütün bölgemizde Karadeniz sahil yoluna her noktasında yamalı bohça gibi tamir ve tadilat yapıyoruz. Trabzon’da transit trafiğe hizmet edecek yolu sahile yapmak Trabzon kentine yapılabilecek büyük kötülüklerden birdir. Bu yolun güzeyden yapılması gerekiyordu. Şehri güneye taşıyabilecek imkanında önüne en az 20 yıllık set olur.
Ercan Şen: Kemarkaya tüneline tamda bu nedenle itiraz ediyoruz. Biz Karadeniz Sahil Yolunu konuşurken kenti kıyıya yığmayalım, kenti güneye açalım dediğimiz noktada tekrar kıyıya yoğunluk verecek, trafik hacmini artıracak bir tünel ilave ediyoruz. Kemarkaya tüneli şehre eziyettir.
TRABZON 20 YIL SONRA BÖYLE GİDERSE KAOS İÇİNDE OLUR
Ercan Şen: 20 Yıl sonra bu sistematik içinde giderse şehrin kaos içinde olacağını düşünüyorum. Şehir plancısı kurgusunu ulaşım üzerine yapar. Kentin omurgasını ulaşım yolları oluşturur. Bir yerdeki sorunu çözmek için tünel açalım gibi bir çözüm yaratmıyor. Bu şekilde hareket ettiğimiz sürece bütün çözümler çözümsüzlük getirir. Kanuni bulvarı kent içi bir yol. Bu biz hız yolu değil. Belki bir seyri süratiniz olacak. Şu anda bu yol tamamen arındırılmış bir yol. Boztepe tünelleri içinde dedik. Doğu batı istikametinde büyüyen Güneye açılamayan bir kentiz. Ama güneye açılacak güzergâhlar belirlememiz lazım. Boztepe’den geçeceksek tam giriş değil daha alt kıtlardan veya direk bahçecik kotlarından girip arkaya çıkalım diye teklif getirildi. Trabzon’un gözbebeği. Bakıyorsunuz iki tüp girişi, yeşil yapacağız dediler ama müdahale ettiğiniz zaman ne kadar yeşil yaparsanız yapın kapatamazsınız. Biz terminal, şehir hastanesi yatırımlarına karşı değiliz. Yer seçimine kaşıyız.
TERMİNALİN YERİ UYGUN MU?
Şeref Oruç: Şuandaki terminalin yeri uygun muydu? Belli sorunlar vardı. Dar alanlar bunlar. Trabzon gibi dünya kentine yakışmıyor. Yeni terminalin yerinin mevcut yerine en yakın yerin daha makul olacağı düşünülerek seçilmiş bir yer. Bizim aksımız Doğu Batı istikametinde çalışıyor. İstanbul’dan gelecek otobüs şehir içinden gelip oraya gidecek. Yapılması gereken basit bir sayımdır. Trabzon’da günde ne kadar otobüs kalkıyor? Bunlara bakmak lazım.
Ercan Şen: Terminalin yerinin dere yatağı olduğu görüşü özellikle Dereli’deki sel felaketi sonrasında daha çok konuşulmaya başlandı. Dere yatağıysa burayı boş alan olarak bırakalım diye bir görüşümüz var.
TRABZON KENDİ SINIRLARI İÇİNDE KALACAK BİR ŞEHİR DEĞİL
Şeref Oruç: Trabzon’u güneye açmanın bir yolu var. O da Güney Çevre Yolu. 750 Bin nüfusta 4 bakanımız var. Belli başlı birkaç şehrin dışında iş yaptırma olasılığımız çok yüksek. Trabzon özgül ağırlığına uygun şekilde hareket ederse daha uygun olur. Trabzon kendi sınırları içinde kalacak bir şehir değil. Ufkumuzu açmamız lazım. Trabzon, İstanbul - Ankara ve dünyanın bütün şehirlerine örnek olacak bir potansiyele sahip.