Trabzon Barosu'ndan Açıklama

İsmail Türüt'ün “Plan Yapmayın Plan” türküsünün sözleri kadar, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'in bu sözleri öven açıklamaları da tepkiye neden oldu.Trabzon Barosu Başkanı Veysel Malkoç ise, NTVMSNBC'ye yaptığı açıklamada, bu şiirin ve klibin düşünce

Trabzon Barosu'ndan Açıklama

İsmail Türüt'ün “Plan Yapmayın Plan” türküsünün sözleri kadar, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'in bu sözleri öven açıklamaları da tepkiye neden oldu.

Trabzon Barosu Başkanı Veysel Malkoç ise, NTVMSNBC'ye yaptığı açıklamada, bu şiirin ve klibin düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini, suç ve suçluyu övdüğünü söyledi.

Avukat Veysel Malkoç, NTVMSNBC'ye şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz bu şiirin veya kilibin ve düşünce özgürlüğü içinde değerlendirilemeyeceğini, çok amacını aşan ifadeler kullanıldığını düşünüyoruz. Şiiri okursanız çok farklı bir şey çıkartamıyorsunuz, ama orada yansıtılan tevriye sanatı var. Sözler amacını aşıyor. Oradaki ifadelerle bazı şeyleri resmediyorsunuz. Bu da Türk Ceza Kanunu anlamında suçu ve suçluyu övmek fiilini çağrıştırıyor. Zaten savcılıklar tahkikat başlatmış. Hukuki bir değerlendirme yapılmalı. Şiir olarak okursanız bir anlam ifade etmez, ama genel olarak alırsanız suçlu ve suçluyu övme olarak görülür. Başbakan Erdoğan'ın normal bir şiir okumasından dolayı almış olduğu cezayı unatmayalım. Yani 'minareler süngümüz' ifadesi farklı yorumlandığı için Başbakanımız ceza almıştı. Biz iddia ediyoruz, suçu ve suçluyu övme fiili olabilir diye iddia ediyoruz. Savcılar bunu araştıracak.

KARDEŞLİK ORTAMI BOZULMAMALI
“Kimsenin yurtseverliği ölçü olarak alınamaz. Bu ülkeyi sevmiyorum diyorsa bence bu ülkede de bulunmaması lazım. İzmir Baro Başkanı'nın açıklaması kendisini bağlar. Ama bizim onun değerlendirmesine katılmamız mümkün değil. Biz bu kardeşlik ortamının hele hele çok hassas olduğumuz bugünlerde bozulmamasından yanayız. Ve herkesin sözlerini ve davranışlarını bu sorumluluk içerisinde yapmasından yanayız.”

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ TEPKİLİ
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Kazım Bayraktar da, NTVMSNBC'ye konuyu değerlendirirken, İzmir Barosu Başkanı'nın açık bir şekilde politik davrandığını söyledi. Bayraktar'ın görüşleri şöyle:

“İzmir Barosu Başkanı görüşlerine düşünce özgürlüğü üzerinden hukuksal bir kılıf geçirmeye çalışıyor. Çok şoven bir politika. O türkünün metni çok açık. Sözlerinde açıkça öldürmeye, cinayetlere teşvik var. Bir Hrant Dink cinayetinin övgüsü var. Şovenizmin irtibatlandırılması var. İzmir gibi bir ilin baro başkanının açıklamalarında politikanın hukukun önüne geçtiğini görüyoruz. Çok şaşırtıcı. Ciddi ve açık bir tehlike var. Açık tehlike şu anda yaşanıyor. Şoven bir kışkırtma sonucunda işlenmiş cinayet, cinayetler var. Belki peşinden de yenileri gelecek. Zaten şarkı buna işaret ediyor.

ÇAĞDAŞ DEĞİL FAŞİST ANLAYIŞMIŞ
“İzmir Baro Başkanı'nın politik ve ideolojik görüşünü bu açıklamalarıyla öğrenme fırsatı bulduk. Çünkü baro seçimleri sürecinde üstelik de 'Çağdaş Avukatlar' olarak kendilerini adlandırmışlardı. Çağdaş avukatların oylarını toplayarak seçildi. Bu ismi kullanarak oy topladılar ama bugün gelinen noktada görüyoruz ki bizim tahminimizin çok ötesinde faşizme kadar uzanan bir anlayışı varmış. Bunu bu türkü vesilesiyle ögrenmiş olduk.

SUÇA TEŞVİK DE VAR
“Türkünün sözlerinde geleceğe yönelik olarak, açık biçimde suça teşvik de sözkonusu. Düşünce özgürlüğü ile alakası yok. Klibi ayrı tutsak dahi şiirin içerisinde suç övülüyor. O kadar da geri zekalı değiliz. Cinayete ilişkin isimler şarkı sözlerine serpiştirilmiş. Bu bilerek yapılmış. Şiirin kendisi işin odak noktası.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler