Trabzon müzeler kenti olacak
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu Trabzon'un müzeler kenti olacağını söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyanın yaşayan en eski şehirlerinden biri olan Trabzon’da tarihin ortaya çıkarılması ve insanlığa kazandırılması a
Yayınlanma:
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu Trabzon'un müzeler kenti olacağını söyledi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyanın yaşayan en eski şehirlerinden biri olan Trabzon’da tarihin ortaya çıkarılması ve insanlığa kazandırılması açısından müzelerin önemli bir yeri olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, TTSO’nun da Özel İpekyolu Müzesi’ni kurarak şehir hafızasına önemli katkı yaptığına işaret etti.
Trabzon’daki müzecilik çalışmalarını değerlendiren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kentin tamamının müze konumunda olduğunu belirterek, “Tozla toprakla örtülmüş bir müze diyebiliriz. Önemli olan bunu gün ışığına çıkarmaktır. Bakanlık tarafından önemli yatırımlar ve çalışmalar yapılıyor. Bir taraftan da bizim gibi kurumların, derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının bunlara katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Trabzon, metrekare başına en fazla sanatçı düşen illerin başında geliyor. Böyle bakınca Trabzon’a müze kurulması konusunda zaten yeterli bir birikim var. Müzeler şehirlerin hafızalarıdır. Biz de bu hafızaya katkı yapmak istedik” dedi.
“400’ÜN ÜZERİNDE ESERİMİZ VAR”
Başkan Hacısalihoğlu, kendilerine getirilen eserler arasında, eskiden işadamlarının mühür olarak kullandığı akik yüzüklerin bulunduğunu, bu tarihi olgunun bir müze fikrinin oluşmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mühür ticarette kullanılan bir araç. Ticareti, dolayısıyla odamızı da yakından ilgilendiren bu konuyu inceleyince müze kurmaya karar verdik. Şu anda TTSO İpekyolu Özel Müzesi’nde 400’ün üzerinde eserimiz var. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Ticaret ve Sanayi Odaları içinde müze kuran ilk kurumuz. Eserlerimiz arasında 500 yıllık Fatih Sultan Mehmet’in hocasının kitabı, Trabzon eyalet mührü, Trabzonlu hattatlar tarafından yazılmış altın varaklı Kur’an-ı Kerimler bulunuyor. Güzel bir müze açtığımıza inanıyorum. Tüm üyelerimizden ve Trabzonlulardan ellerinde eserleri varsa müzemize bağışlamalarını istiyoruz. İsimlerini de belirterek bu eserleri müzemizde sergileyebiliriz.”
“KISA ZAMANDA ÖNEMLİ MÜZELERİMİZ OLACAK”
Trabzon’un tarihi eserler ve müzecilik açısından çok önemli bir noktada olduğunu da sözlerine ekleyen M. Suat Hacısalihoğlu, “Bugün 4 bin yıllık tarihten bahsediyoruz ama bazı veriler taş devrine kadar uzanan özel eserlerin ortada olduğunu gösteriyor. Fransız bir tarihçi yazarın belirttiğine göre Trabzon, dünyada yaşayan en eski şehirlerden biri. Bir şehir kurulur, yıkılır gider ama yaşaması çok önemli. Trabzon da bunlardan biri. Bu bakımdan müzecilik şehrimizde önemli bir noktada ve biz de örnek olduk. Valiliğimiz ve belediyemizin açacağı müzelerin yerleri hazırlanıyor. Şehir adına kısa zamanda önemli miktarda müzelerimiz olacak” diye konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.