Trabzonlu vekilden demokratikleşme paketine eleştiri
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “10 yıllık tutukluluk süresinin kaldırılmasının Balyoz ve Ergenekon hükümlülerine olumlu katkısı olmayacaktır. Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır” dedi.CHP'li
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “10 yıllık tutukluluk süresinin kaldırılmasının Balyoz ve Ergenekon hükümlülerine olumlu katkısı olmayacaktır. Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır” dedi.
CHP'li Hamzaçebi, Meclis’e gelen demokratikleşme paketi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Hamzaçebi, demokratikleşme paketinin demokratikleşme paketi olmadığını savunarak, demokratikleşme paketi ile hukuk devletine saldırıldığını ileri sürdü.
Terörle mücadele mahkemelerinin kaldırılmasını olumlu bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, “Özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığını görüyoruz. Tutukluluk sürelerine ilişkin olarak hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Sadece Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesinde yer alan Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan tutukluluk süresi bu madde kapsamına giren 'mahkemelerde yargılanan kişilerin işlediği suçlar nedeniyle 2 kat uygulanır' şeklindeki hükmün kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki 5 yıllık süreye dokunulmadığının altını çizen Hamzaçebi, “Anayasa Mahkemesi’nin Balbay ve Hasberal kararında onların 5 yıla yaklaşan tutukluluk süreleri nedeniyle Anayasa’nın 19. maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Anayasa Mahkemesi 5 yıla yakın tutukluluk süresini insan hakkı ihlali olarak görmektedir” diye konuştu.
Hükümetin hareket noktasının yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını kapatmak olduğunu ileri süren Hamzaçebi, “10 yıllık tutukluluk süresinin kaldırılmasının Balyoz ve Ergenekon hükümlülerine olumlu katkısı olmayacaktır. Yeniden yargılama konusunda
tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır” dedi.
Adli kolluk yönetmeliği ile yapılmak istenen değişikliğin yasa ile yapılmak istendiğini söyleyen Hamzaçebi, “Bir savcı, polise adli kolluk görevi verdiğinde ' adli kolluk görevine gitmeyeceksin' diyen emniyet müdürü hakkında soruşturma iznini Adalet Bakanı verecektir. Adli kolluğu bu hükümle hükümet yürütme organına bağlamıştır. Çok açık Anayasa ihlalidir. Birçok konuda mahkemelerin oy birliği ile karar vermesi düzenlemesi getirilmektedir. Bir kişi adam öldürmek suçundan yargılanıyorsa, ondun hakkında müebbet hapis cezası oy çokluğu ile veren mahkeme, tedbir kararını oy birliği ile verecektir” ifadelerini kullandı.
El koyma kararında MASAK, SPK, BDDK kararının aranacağını ifade eden Hamzaçebi, “Mahkeme el koyma kararı verebilmesi için MASAK’ın bu konuda 'suç işlenmiştir' raporu yok ise mahkeme el koyma kararı veremeyecek. Mahkeme el koyma kararı verse bile, oy birliği şartı vardır. Mahkemeler bu konuda bilirkişi incelemesi yaptırabilirler” şeklinde konuştu.