Türk suları onlara emanet

Jandarma Teşkilatı’nın gözbebeği Jandarma Asayiş Botları, Türkiye’nin değişik yerlerindeki deniz, baraj ve göller gibi iç suları koruma faaliyeti yürütüyor.Jandarma Genel Komutanlığı’nın Türkiye’deki 11 Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı’ndan birisi de konuş
Türk suları onlara emanet

Jandarma Teşkilatı’nın gözbebeği Jandarma Asayiş Botları, Türkiye’nin değişik yerlerindeki deniz, baraj ve göller gibi iç suları koruma faaliyeti yürütüyor.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Türkiye’deki 11 Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı’ndan birisi de konuşlandırıldığı Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüne sahip Konya’nın Beyşehir ilçesinde faaliyet gösteriyor. Kapılarını basına açan Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı’na bağlı asayiş botu, Konya’nın Beyşehir ve Hüyük ile Isparta’nın Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç ilçelerine sınırı olan Beyşehir Gölü’nün tamamını her iki valilik arasında imzalanan protokol çerçevesinde korunmasını sağlıyor. Bot Timleri, yürütülen faaliyetleri diğer ilgili kamu kurumları ile işbirliği halinde sürdürüyor.

KAÇAK AVCILIK YAPANLARIN KORKULU RÜYASI

Jandarma Asayiş Botu, Beyşehir Gölü’ndeki sorumluluk alanında emniyet ve asayişin sağlanmasının dışında, arama ve kurtarma faaliyetleri, su ürünleri, kara avcılığı, milli parklar kanununa muhalefet olaylarına müdahale, çevre ve su kirliliğinin önlenmesi, doğal hayatın korunması, usulsüz avcılıkla mücadele ve göldeki 33 adadaki yaban hayatının korunması ile ilgili görevleri ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile de işbirliği halinde gerçekleştiriyor.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki jandarma asayiş botları, 8,1 metre uzunluğunda, 3,70 metre eninde 450 beygir gücüne sahip 2 adet motoru bulunan fiber glas bir su aracı olarak dikkat çekiyor. Asayiş botları, hava ve yük durumuna göre değişen saatte ortalama 45 mil (70 kilometre) hıza ulaşabiliyor. Bu özelliği ile jandarma botu konuşlandığı deniz ve iç sular gibi Beyşehir Gölü’nde de meydana gelebilecek herhangi bir olaya en hızlı şekilde müdahale edebilecek tek su aracı olarak nitelendiriliyor. Jandarma Asayiş Botu, Beyşehir Gölü’ndeki kara yolu ile 1,5 saatte gidilebilen en uzak noktaya göl üzerinden 20-25 dakika gibi çok kısa bir sürede intikal edebiliyor. GPS, radar, yer tespit cihazı, telsiz ve gece görüş dürbünü donanımlarına sahip Beyşehir’deki jandarma asayiş botu, bu özelliği ile de 24 saat esasına göre her türlü hava şartlarında görev yapabiliyor.

BEYŞEHİR GÖLÜ’NDE 9 YILDIR FAALİYETTE

Beyşehir Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, Türkiye’nin en önemli tatlı su ürünleri üretim merkezlerinden birisi olarak da nitelendirilen kurulduğu tarihlerde 656 kilometrekarelik yüzölçümü, 154 kilometre çevre uzunluğuna sahip olan Beyşehir Gölü’nde 2005 yılında faaliyete başladı. Asli görevi emniyet ve asayişi sağlamak olan jandarma iç güvenlik timlerine konuşlandığı bölgelerde de zaman zaman destek olabilen jandarma asayiş botu, Beyşehir Gölü’ne kıyısı bulunan şehir merkezindeki konuşlandığı Sahil Parkı’ndaki burun kısmındaki özel limanında faaliyetlerini sürdürüyor.

Beyşehir Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, Beyşehir Gölü’nde yasak zamanda su ürünlerini korumak için faaliyet yürütürken, avcılığın serbest olduğu diğer dönemlerde ise avcılık faaliyetlerinin kanun ve yönetmeliklere uygun yürütülüp yürütülmediğini denetleyip kontrol ediyor. Serbest zamanda av faaliyetlerinde kullanımı yasak olan misina ağları gölden arındıran jandarma asayiş botu, avı yapılan su ürünlerinde boy tehditlerine uyulup uyulmadığını denetliyor. Yasak dönemde kaçak avlanarak ağlara takılan canlı balıkları tekrar göl sularıyla buluşturuyor, adalardaki yaban tavşanı gibi yaban hayvanlarına sahip çıkarak yaşamlarını idame ettirmesi için yemleme çalışması da yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir