Türkiye ABD'den ne istedi?
Amerikan basını, bu yıl sonu Irak'tan ordusunu çekecek olan ABD'ye, insansız hava araçlarının Türkiye'ye konuşlandırılması telebinin gittiğini yazdı.Amerikan güçleri bu yıl sonunda Irak'tan çekilecek. Irak'taki ABD üslerinde konuşlu silahsız Predator insa
Amerikan basını, bu yıl sonu Irak'tan ordusunu çekecek olan ABD'ye, insansız hava araçlarının Türkiye'ye konuşlandırılması telebinin gittiğini yazdı.
Amerikan güçleri bu yıl sonunda Irak'tan çekilecek. Irak'taki ABD üslerinde konuşlu silahsız Predator insansız hava araçlarıyla ilgili Türkiye'nin bir girişimde bulunduğu iddia edildi.
Amerikan Washington Post gazetesi, 2007'den beri kullanılan ve PKK'ya karşı mücadelede Türkiye'ye de istihbarat sağlayan uçaklarla ilgili bu talebin ABD yönetiminin değerlendirdiğini yazdı. Washington Post, ABD'nin Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK militanlarına karşı kullanmak amacıyla Predator insansız hava araçlarını topraklarında konuşlandırma isteğini değerlendirmekte olduğunu bildirdi.
Gazetedeki habere göre, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey askeri yetkililer, Türkiye'nin Predator insansız hava araçlarını konuşlandırma kararının Washington ile Ankara arasındaki ilişkileri güçlendireceğini, ancak ABD'yi bu sorunun içine daha çok çekeceğini belirttiler. Washington Post, Obama yönetiminin, Türk makamlarının bu başvurusuyla ilgili henüz karar vermediğini yazdı. Gazete, Amerikalılar tarafından Predatorlar ve U2 casus uçaklarıyla Ankara'ya sağlanan istihbaratın, Türk güvenlik güçlerinin terör örgütü ile mücadelesinde gerekli olduğunu belirtti.
Predator’un özellikleri
İnsansız casus uçağı MQ-1 Predator, ABD Hava Kuvvetleri ve CIA’in kullanması için General Atomics tarafından 1994’te geliştirildi. 1990’larda sadece gözlem ve ileri keşif için kullanılması planlanan Predator, daha sonra yeni kameralar ve füzeler ile modifiye edildi. Predator’un yenilenmiş modelleri, iki AGM-114 Hellfire füzesi, AIM-92 Stinger havadan havaya füzesi ve 6 Griffin havadan karaya füzesi taşıyabiliyor. Özellikleri şöyle:
- Predator, üsse dönmesine gerek kalmadan 740 kilometre yol katededebiliyor ve 16 saat havada kalabiliyor.
- Bir uçağın değeri 4.5 milyon dolar.
- Karadan, uydular ve sensörlerle kontrol ediliyor.
- AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi’nin kullanıldığı Predator’larda yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutaların arasından görüntü alabiliyor.
- Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor.