Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışı temaslarının ardından dönüş yolunda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Çin’in önde gelen iki otomotiv markasının Türkiye’de yatırım yapacağını duyurdu. Manisa ve Samsun’da kurulacak fabrikalarla birlikte Türkiye, elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez haline gelmeye hazırlanıyor.
Elektrikli Araç Sektöründe Yeni Dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin otomotiv sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurgulayarak, Manisa’da bir Çinli otomotiv devinin fabrika kurma sürecinin resmen başladığını açıkladı. İstanbul Dolmabahçe’de imzaların atıldığını belirten Erdoğan, benzer şekilde Samsun’da da bir başka Çinli otomotiv markasının yatırım yapacağını söyledi.
Erdoğan, “Her iki marka da küresel çapta tanınan ve büyük yatırımlara imza atan şirketler. Bu fabrikaların Türkiye’de üretime başlaması, sektöre yeni bir dinamizm kazandıracak. Türkiye, otomotiv endüstrisinde artık daha güçlü bir oyuncu olacak” ifadelerini kullandı.
BYD’nin Manisa Fabrikası 2026’da Üretime Başlayacak
Türkiye’deki elektrikli araç üretimine yönelik yatırımlar hız kazanırken, Çin merkezli BYD’nin Manisa’daki fabrikasının inşa sürecine geçildi. 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalanan fabrika, 2026 yılında üretime başlayacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise bu yatırımların toplam büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde olacağını belirtti. Kacır, “Türkiye’ye toplamda 7 milyar dolara yakın bir yatırımı kazandırmak üzereyiz. İlk fazda 2 milyar dolarlık yatırımın duyurusunu yapacağız” dedi.
TOGG Küresel Pazarda Güçleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobil TOGG’un sadece Türkiye’de değil, uluslararası arenada da rekabetçi bir marka haline geldiğini vurguladı. TOGG’un ürettiği araçların konforu ve kalitesinin yabancı liderler tarafından da beğenildiğini dile getiren Erdoğan, “TOGG bizim için bir bitiş değil, yeni bir başlangıçtır. Küresel otomotiv pazarında daha fazla yer almak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Pakistan TOGG’un Üretimini Gündeme Getirdi
TOGG’un uluslararası pazarlarda daha geniş bir yer edinmesi için adımlar atıldığını belirten Erdoğan, Malezya, Endonezya ve Pakistan gibi ülkelerin TOGG’a büyük ilgi gösterdiğini açıkladı. Pakistan’ın TOGG’un ülkelerinde üretim yapması konusunda talepte bulunduğunu belirten Erdoğan, bu tür iş birliklerinin hem Türkiye’nin otomotiv sektörünü hem de uluslararası ticari ilişkilerini güçlendireceğini ifade etti.
Kaynak:
Pakistan, Malezya, Endonezya, togg satilacak ülkelere bakar mısın,sen bu millete hak sın reis, !!!!
Yanıtla (4) (2)Bi araba yaptın diye, dünyanın her yerine satmak zorunda değilsin. İlk olarak sat da, en çok nereye satarsan sat. Renault ABD de yok, Mazda Türkiye'den çekildi, diye bunlar küçük marka mı oluyorlar.
Yanıtla (0) (0)bize demiryolu, yatırım adası, deniz üssü vb. yapılacak, Trabzon siyasette görünürde var, mehmet muş trabzon milletvekili iken yan gelip yattı samsundan vekil olunca maşallah,
Yanıtla (0) (1)Neden Trabzon a bir fabrika yok. Bizde milletvekili yok ki. Beşikdüzü nde organize sanayi var. %60 i boş. Vakfıkebir de dağın başına organize sanayi yapılıyor. Neden Fuzuli yatırım. Yazık ülkemin ahmak paralarina..
Yanıtla (6) (0)trabzonda yermi var
Yanıtla (0) (1)Boş olması her şeyi açıklıyor. Otomotiv de merkezi yer olması ile lojistik ve nakliye önemlidir. Türkiye de maalesef sanayici öncelik 1. Marmara, 2.Ege, 3. AKdeniz deki merkezi yerlerdir. Samsun da maalesef Karadeniz de en iyi yatırım yapılacak yerdir. Gönül isterdi Trabzon da olsun.
Yanıtla (2) (1)Togg Türk'e parayla yabancıya hediye
Yanıtla (2) (3)Trabzon’a su yok. Şike yapın kupayı gasbedin.. Yatırım yapmanıza gerek yok. Nasılsa sorgulayan yok. Oylar geliyor. Tırıvırı işlerle oyalayın.. Ama unutmayın “” gün olur devran döner “.
Yanıtla (4) (6)