Türkiye'de Konutların Yarısından Fazlası Deprem Sigortası Kapsamında: Oran %58'e Ulaştı
Türkiye'de konutların %58'i deprem sigortasıyla korunuyor. Marmara en yüksek oranla öncü, Karadeniz en düşük. Bolu, sigortalılıkta ilk sırada. DASK, 35 milyar TL tazminat ödedi, yeni politikalar ve enflasyon koruması getirdi.
Türkiye genelinde konutlarını depreme karşı sigortalama oranı %58'e ulaşırken, sigortalı konut sayısı 11,5 milyonu aştı. 1-7 Mart Deprem Haftası vesilesiyle yapılan değerlendirmelere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sigortalı olma eğilimi artış gösterdi. Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) verilerine göre, Marmara Bölgesi %66 oranla en yüksek sigortalılık oranına sahipken, bu oran Doğu Anadolu ve Ege'de %58, Akdeniz'de %54, İç Anadolu'da %52, Güneydoğu Anadolu'da %51 olarak kaydedildi. Karadeniz Bölgesi ise %46 ile en düşük sigortalılık oranına sahip bölge oldu.
İl bazında ise Bolu %91 oranla en yüksek sigortalılık oranına sahip il olurken, Düzce %89, Yalova %86, Bingöl %84 ve Muğla %83 ile takip etti. Sigortalılık oranının en düşük olduğu iller ise %32 ile Gümüşhane ve Bayburt oldu. 24 yıldır yürürlükte olan Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, toplumda sigorta bilincini artırmaya yönelik kampanyalar düzenlenmekte ve sigortalılık oranının artırılması için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.
6 Şubat depremleri sonrası yaklaşık 600 bin hasar dosyasına karşılık 35 milyar TL tazminat ödemesi yapıldı. DASK, tazminat ödemelerini hızlandırmak için bir dizi yenilik uygulamaya koydu. Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren yönetmelikle, betonarme yapılar için sigorta birim metrekare bedeli 3 bin 16 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı ve maksimum teminat tutarı 640 bin TL'den 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltildi. Ayrıca, DASK poliçelerine enflasyon koruması getirilerek, sigortalıların teminatlarının güncel kalması sağlanmış oldu. DASK, Temmuz ayında tamamlanması planlanan Zorunlu Afet Sigortası ile tek poliçe üzerinden sel başta olmak üzere diğer doğal afetler için de teminat sunmayı hedefliyor.
Kaynak: