Türkiye'de Rekor Sıcaklıklar: İlkbaharda Yaz Sıcakları ve Hava Kalitesinde Düşüş
Türkiye'de ilkbaharda yaz sıcaklıkları yaşanıyor; Nisan'da birçok kentte 30 dereceyi aşan sıcaklık rekorları görüldü. Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının erken başlayıp uzun sürdüğünü ve hava kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
Türkiye genelinde yaşanan sıcak hava dalgası, bahar aylarında bile yaz sıcaklıklarının yaşanmasına yol açarken, uzmanlar gelecek yıl için de rekor sıcaklıkların süreceği uyarısında bulunuyor. Özellikle Antalya, Adana, Eskişehir, Muğla, İzmir, Aydın ve Manisa gibi şehirlerde 1 Nisan itibarıyla hava sıcaklıkları 30 dereceyi aşarak rekor düzeylere ulaştı.
Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha da yoğun ve sık hale getirdiğine işaret ederek, son on yılda bu dalgaların daha erken başladığını ve daha uzun sürdüğünü belirtti. Tağıl, ayrıca sıcak hava dalgalarının yeni coğrafi alanlara yayıldığını ve hava kalitesinde düşüşlerin gözlemlendiğini ifade etti.
2023 Haziran ayından bu yana süregelen sıcaklık rekorları ve 2024 yılının 2023'ü geçebilecek sıcaklık potansiyeline dikkat çeken Tağıl, son dönemde yaşanan hava koşullarının oldukça endişe verici olduğunu vurguladı. Mart ayının da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkla geçtiğini, Türkiye'nin çoğu bölgesinde ilkbahar yerine yaz sıcaklıkları yaşandığını, bazı bölgelerde ise termometrelerin 30 dereceye yaklaştığını aktardı. Tağıl, azalan yağışlarla birlikte artan kuraklık riskine de dikkat çekti.
Sıcak hava koşullarının, Asya'daki yüksek basınç sistemi ile Atlas Okyanusu üzerindeki alçak basınç sistemi arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıktığını belirten Tağıl, güneyden gelen Afrika kökenli sıcak havanın Türkiye'de hava kalitesini düşürdüğünü, toz taşınımının bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da artan partikül konsantrasyonunun hava kalitesini olumsuz etkilediğini, solunum rahatsızlıklarının artabileceğini belirtti.
Kaynak: