Türkiye’nin İlk Uçak Fabrikasını Kim Neden Kapattı?

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminin başlarında kurulan uçak fabrikasının neden kapatıldığı sorusu yıllardan beri merak edilen konuların başında geliyor. Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim, neden, ne zaman kapattı? Türkiye'nin İlk uçak fabrikasının akıbeti konusunda tüm bilinmeyenler haberimizde.
Türkiye’nin İlk Uçak Fabrikasını Kim Neden Kapattı?

Türkiye'nin ilk uçak fabrikasını kim kapattı?

Cumhuriyetin ilanından sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yoğun çabaları ile her alanda önemli atılımlar yapıldı. Bu atılımlar arasında şüphesiz en dikkat çekici olan ise o kadar yoksulluk ve ekonomik sıkıntılar içerisinde yapılan ve büyük başarı sağlanan Uçak sanayi. Kurulan uçak fabrikası ile çok sayıda ve çeşitte uçak üretilirken ilerleyen yıllarda yanlış politikalar sonucu ne yazık ki kapatılan uçak fabrikasının akıbeti, kim tarafından neden kapatıldığı soruları en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bu haberimizde Türkiye’nin İlk uçak fabrikası nasıl kuruldu? Yüksek başarı sağlanan Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? Soruları başta olmak üzere merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

İLK UÇAĞIN ÜRETİLMESİ

Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında uçak fabrikasının kurulması öncesinde ilk uçak Türk Havacılığının sembol ismi olan ve günümüzde üretilen Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağına adı verilen Vecihi Hürkuş tarafından üretildi. İstanbul’daki Tayyare Mektebinden Pilot Astsubay olarak mezun olan Vecihi Hürkuş, Birinci Dünya Savaşına katılması sonrasında 1918 yılında Yeşilköy’deki 9. Harp Tayyare Bölüğünde görev aldı. Kurtuluş savaşı sırasında önemli keşif ve destek uçuşları yapan Hürkuş’a kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verildi. TBMM’den üç kez takdirname alan Hürkuş, üç takdirname alan tek kişi olarak biliniyor. Edirne’ye yanlışlıkla inen bir yolcu uçağını kurtaran Vecihi Hürkuş, hizmetleri karşılığında uçağın kendisine verilmesi ile uçak üretme fikri aklınca canlandı. İzmir Seydiköy Hava Mektebi’nde uçak yapım çalışmalarını sürdüren Hürkuş, 1924’te Yunanlılardan ganimet olarak ele geçirilen motorlardan yararlanarak “Vecihi K-VI” adını verdiği ilk Türk uçağını üretir.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? – İlk uçak fabrikasının akıbeti

 TÜRK HAVA KURUMU (THK)’NUN KURULMASI

Türk Hava Kurumu, Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kurulmuştur. Cemiyet'in kuruluş amacı; Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve Uçan Bir Türk Gençliği yaratmaktır. THK’nun kurulması sonrasında düşünülen çalışmaların yapılması için halktan bağış toplanmaya başlandı ve hazırlanan bir madalya tüzüğü ile yapılan bağışa göre altın, gümüş ve elmas dağıtıldı. Bunun yanında 10 Bin Lira ve üzerinde bağış yapanların isimlerinin alınacak uçaklara verilmesi kararlaştırıldı. İlk olarak 10 Bin Lira gönderen Ceyhan ilçesinin adı alınan ilk uçağa verilmiştir.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? – İlk uçak fabrikasının akıbeti

İLK UÇAK FABRİKASININ KURULMASI

Mustafa Kemal Atatürk THK’nın Kurulmasından yaklaşık 8 ay sonra uçak fabrikası kurulması için talimat verdi. Bunun hemen sonrasında Alman Junkers firması ile ortaklaşa olarak 15 Ağustos 1925 yılında Kayseri’de Tayyare, Otomobil ve Motor Anonim Şirketi (TOMTAŞ) kuruldu. Şirketin sermayesi 7 Milyon Alman Markı olarak belirlenirken taraflar arasında eşit olarak paylaştırıldı. Fabrikanın kurulduğu bölgede elektrik bulunmazken demiryolu hattı da yoktu. Yapılan planlamada 1926 yılı sonrasına doğru fabrika uçak tamiri yapabilir hale getirilecek, 1927 yılı içerisinde ise uçak üretebilir hale getirilecekti. Yapılan çalışmalar sunucunda ilk yıllarında Bakım, onarım, birleştirme yapan fabrika 1930 yılında revize edilerek uçak üretim merkezi haline getirildi. Fabrikada 10 yılda 5 ayrı tipte 134 adet uçak üretildi. Fabrikada 120 Alman ve 240 Türk işçisi görev yaptı. Sonrasında Alman Junkers firması ile yaşanan anlaşmazlıklar sonucu sözleşme feshedildi.

İLK HAVACILIK OKULLARI

Yapılan bu çalışmalar sonrasında yurt dışına yaptığı gezilerde Alman ve Fransız fabrikalarından etkilenen Vecihi Hürkuş, 1930 yılında İstanbul Kadıköy’de kendisine bir atölye kurdu. Burada 3 ay süren çalışmaları sonrasında ilk sivil uçak olan Vecihi K-XIV’yi üretti. Bu uçağa uçuş sertifikası almak için çok uğraşan Vecihi Hürkuş, Türkiye’de bu sertifikayı verecek yetkinlikte kimse olmayınca uçağı sökerek Çekoslavakya’ya götürmüş ve buradaki uçuş ve incelemeler sonrasında sertifikayı almıştır. Hürkuş uçağının atıl kalmaması için uçağını Posta servisine hibe etmiştir. Sonrasında 1932’de ilk Türk Sivil havacılık Okulu Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’ni kurdu. Okulda İlk Türk kadın pilot Bedriye Gökmen ile birlikte 12 pilot yetiştirdi.



UÇAK SANAYİSİNE GİRİŞ

Türk Hava Kurumu’nun henüz uçak üretebilecek seviyede olmaması ve alınan uçakların paralarının halktan toplanması ekonomik ve ticari bazı adımlar atılmasını da zorunlu kıldı. Bu şartlarda İlk Türk Demiryolu Mütaahhidi olan Nuri Demirağ, uçak sanayisinin önemini anlayarak bu alanda atılımlar yaptı. İlk iş olarak 10 yıllık bir plan hazırlayan Demirağ, 1936 yılında bugün Beşiktaş’da Barbaros meydanındaki deniz müzesinin hemen yanında, ülkemizin ilk özel sermayeye ait olan uçak fabrikasını kurdu. Bu adımın hemen sonrasında bugün Atatürk Havalimanı olarak kullanılan Yeşilköy’deki çiftliği Havaalanı ve fabrika yapmak için satın aldı. Aynı zamanda bu arazide Gök Okulu Kurarak 290 öğrenci yetiştirdi. Demirağ daha sonra Beşiktaş ve Yeşilköy’deki fabrikalarında çizim ve projelendirme çalışmaları için Selahattin Reşit Alan’ı görevlendirdi. Burada yapılan çalışmalar sonrasında 1936 yılında üretilen tek motorlu uçağın ardından 1938 yılında Türkiye’nin ilk yolcu uçağı NUD-38 üretildi. 1944 yılında bu uçaklar dünya havacılığı A Sınıfına alındı. NUD – 38 saatte 325 kilometre hız yapabilen ve bin kilometre uçabilen bir uçak olarak üretildi. Bu uçaklar THK’nın almaktan vazgeçmesi üzerine bir bölümü Hollanda’ya ambulans uçak olarak satıldı.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? – İlk uçak fabrikasının akıbeti

THK UÇAK ÜRETMEYE BAŞLADI

Türk Hava Kurumu 1936 yılından itibaren Akköprü’de kurduğu atölye ile hafif uçak ve planör üretmeye başladı. Daha sonra bu atölye fabrika haline getirilerek Ankara Etimesgut’a taşınmıştır. 2. Dünya savaşı sırasında Nazi zulmünden kaçan çok sayıda Polonyalı mühendis Türkiye’ye sığınmış ve bu mühendisler sayesinde Alman Sanayisinin inceliklerinden yararlanıldı. Etimesgut’ta bulunan fabrika üretim merkezi olurken THK il önemli başarısını THK-5A ile gösterdi. Üretilen 6 yolcu kapasiteli nakliye uçağı Paris’taki fuarda büyük ilgi gördü ve Danimarka’dan sipariş aldı. Böylece THK ilk uçak ihracını yaptı. 1950 yılındaki ekonomik krize kadar THK, THK-1’den THK-16’ya kadar değişik tiplerde uçaklar üretti.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? – İlk uçak fabrikasının akıbeti

TÜRKİYE'NİN UÇAK FABRİKASI NEDEN KAPANDI?

Peki ne oldu da bu kadar başarılı bir şekilde giden Türkiye’nin uçak sanayi hamlesi çöktü. Merak edilen bu konu hakkında ise bilgiler şu şekilde. İkinci Dünya savaşının sona ermesi ile 1950’de başlayan büyük ekonomik kriz sırasında ABD ve Sovyetler iki büyük güç oldu. Avrupa savaşın getirdiği zarar ile zor bir dönemden geçerken Sovyetler Komünizm propagandası yapmaya başladı. Doğu Avrupa ve Yunanistan’da önemli bir etkinlik yaratan Sovyetlere karşı ABD ilk olarak Truman Doktrini’ni devreye soktu. Bu kapsamda Yunanistan ve Türkiye’ye 400 Milyon Dolar para yardımı yaptı. Türkiye’ye 100 Milyon Dolar gelirken bu paranın büyük bir bölümü hava kuvvetlerine harcandı. Bu yardımın sonrasında Türkiye Marshall planı kapsamında para ve büyük miktarda sanayi yardımı aldı. 1950 yılında, özellikle ABD askeri Marshall yardım projesi nedeniyle, yeterli siparişi ordudan alamayan THK, mali zorluklara düştü. Haziran 1952 tarihinde faaliyetlerine son verip Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na devredilmiştir. 1952 – 54 yılında MKE, Türk Hava Kurumu THK’nın geliştirdiği, aralarında Model 3 olarak yeniden adlandırılan Mehmetçik‘in de bulunduğu 6 ayrı modeli imal etme kararı aldı. Aynı yıl ABD, Lockheed T-33 tipi jet eğitim uçaklarını Türk Hava Kuvvetleri’ne hibe etmesiyle projenin uygulanmasından vazgeçildi. 1956 yılına kadar mevcut uçak üretim projesine devam eden fabrikada, 1962 yılında tüm havacılık faaliyetleri durdurulmuştur.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını kim neden kapattı? – İlk uçak fabrikasının akıbeti

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
106 Yorum
  • Serkan GÜRDAĞLI / 23 Kasım 2024 16:40

    Zamanında Bursa da ilk araba fabrikası kurulacağı zaman da Koç ile Yahudi ortağı çiftçilik yapılmasını önermiş ve fabrika kurulmamış.
    Yabancı sermaye İlk başta bedava sonra ucuz sonrada kazıkları ile para kazanıyor.kurulum olsada kısa sürede batırıyorlar.

    Yanıtla (0) (0)
  • Serkan Ş. / 18 Ocak 2025 02:16

    Farkındaysan orda Nud MKE ne devrediyor ve Mke nin ürettiği uçak fabrikasını menderes 1966 yılında kapattırıyor.

    Yanıtla (0) (1)
  • Yasar / 03 Şubat 2025 22:42

    Turuman anlaşması marshall yardımları 1947 1948. Bu anlaşmalarda sonra krizle beraber ucak uretimi zaten durmuştu.menderes hangar gorevi gören olmayan fabrikayı kapatmış. Eskişehir'i kayseridwki ucak üretim yerleri inonu doneminde kapatilmiş1944

    Yanıtla (0) (0)
  • Eser / 26 Mart 2025 10:17

    1960 da başbakanlığı asılarak son bulmuş adam 66 da topraktan kalkıp son işi uçak fabrikasını mı kapatıyor?

    Yanıtla (0) (0)
  • Oğuzhan / 27 Mayıs 2024 19:32

    1944 lerde kapanan uçak fabrikası nasıl oluyorda menderese mal ediliyor 1959 ,60 yıllarda başbakandı menderes kapanan yıllar İnönü dönemi.

    Yanıtla (8) (0)
  • Tuzsuz deli bekir / 26 Haziran 2024 17:05

    Yukarıdaki yazıyı okuyup anlayabilseydin fabrikanın 1944 de değil 1956 ya kadar devam ettiğini 1962 yılındada tamamen kapandığını anlardın belki

    Yanıtla (4) (1)
  • mustafa / 29 Ekim 2024 09:14

    nuri demirağın ismet inönüye yazdığı mektubu oku istersen istediğin cevabı alırsın

    Yanıtla (0) (0)
  • Atatürkçü / 04 Ağustos 2024 11:35

    Ataturkten sonra gelenlerin hepsi adnanda İnönude kenan evrende abd nin himayesinde ulke yonettiler polika yaptilar.heleki gunumuzdeki akp hepten abdnin adami .bu millet cok uyudu.ayas diyenler bu ulkeyi bitirdi bolecek bopa calisildi atatürkten sonra

    Yanıtla (0) (3)
  • Osmanlı / 16 Eylül 2024 12:31

    Gözünü açda etrafında neler oluyor bak kumdan çıkar kafanı

    Yanıtla (0) (0)
  • HürTürk / 21 Eylül 2024 09:01

    Osmanlı hayali ile yaşayan sübyancılar. Türkiye büyük devlettir ve anca sizin gibi kıt akıllıların din ile kandırılması ile sadece sallanır ama yıkılmaz. Kuranı Kerimi okuyun tarikatlarda dinlemeyin münafık olmayın

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet / 09 Ocak 2025 08:22

    Andersondan masallar

    Yanıtla (0) (0)
  • Reis / 19 Kasım 2024 20:26

    Doğru tespit

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet Ali Kayhan / 25 Ağustos 2024 10:20

    Geçmiş geçmişte kaldı şimdi biz bu uçakları yapamazmıyız yaparız ama Atatürk gibi vatanını milletini seven bir yönetim gelmesi lazım.

    Yanıtla (2) (1)
  • Ramazan ağca / 09 Ekim 2024 15:46

    Uyuma uyan zaten uçak yapmaya başladı bu ülke bayraktar

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet / 16 Eylül 2024 12:28

    Bilgiler kopuk netlik yok Vecihi hurkuşa ne oldu Nuri Demirağın sonu nasıl bitti konular atlatılmış

    Yanıtla (0) (0)
  • Halil inci / 09 Haziran 2024 01:58

    Cumhurbaşkanı kararnamesi ile kapatılır ve öyle oldu. 15 Mart 1950 de kararname ile çoğu atıl vaziyette olan fabrikalar MKEK e devredildi. Menderes ile konunun uzaktan yakından alakası yok. Menderes başbakan çünkü .

    Yanıtla (2) (0)
  • Evo / 19 Haziran 2024 17:00

    Eski siyasi literatürde cumhurbaşkanı onay makamı yürütme makamı başbakan şaş

    Yanıtla (1) (0)
  • adem karaağaç / 06 Haziran 2024 23:32

    NURİ DEMİRAĞ UÇAK FABRİKASI
    Mühürzade Mehmet Nuri Bey (d. 1886 Divriği, Sivas-ö. 13 Kasım 1957 İstanbul) Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirmiş bir iş adamıdır. İlk yerli sigara kâğıdı, ilk paraşüt, ilk seri üretimli Türk uçak fabrikası ve uçuş okulu sayılabilir. İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması ve Keban Barajı inşaatı da ilk kez onun gündeme getirdiği projelerdir. Mehmet Nuri Bey Türkiye’nin 10.000 km’lik demiryolu ağının 1.250 km’lik kısmını gerçekleştirmiş ve Atatürk tarafından kendis

    Yanıtla (1) (2)
  • Veli s / 27 Mayıs 2024 10:23

    1944 yılında İnönü tarafından. Kapatılan uçak. Fb Türk havacılık sn. Sonu oldu Atatürk 1934 yılında inönüyü boşamı görevden akfı

    Yanıtla (1) (1)
  • Mehmet / 20 Şubat 2024 00:50

    Ah bizim kısa görüşlü kuş beyinliliğimiz yok mu kendi idam fermanımız kendimiz imzalayıp sandalyeyi tekmeyi de kendimiz koyuyoruz, güzelim uçak fabrikasını kapatmamış olsaydık Amerika’dan ve ne F16 Fantom alırdık nede F35 ler için bu kadar diz çökerdik, biz bu gün Avrupa’ya her türlü uçak satıyor olurduk.

    Yanıtla (6) (0)
  • Şakir Sever / 25 Şubat 2024 16:32

    Uçak fabrikalarını bilerek ve isteyerek kapatmadık
    ABD'nin ve Almanya'nın baskıları ve şantajları neticesinde kapatılmak zorunda kaldılar
    Siyasetçilere , m.v. bakanlara ve fabrika yönetimine büyük baskılar uygulanmıştır O dönemde
    O dönemde gücümüz yetmediği için karşı koyamadıık baskılara
    O zamanda da şimdiki gibi yabancı istihbarat ajanları cirit atıyorlar ülkemizde.Şimdi de öyle
    Kim bilir Atatürk bir 15 sene daha yaşasaydı belki havacılıkta Avrupa va ABD ile yarışıyor olurduk diye dü

    Yanıtla (2) (0)
  • Ayhan / 27 Şubat 2024 13:55

    İşte o yüzden Atatürk'ü yavaş yavaş öldürdüler

    Yanıtla (2) (0)
  • Hasan Basri akarslan / 28 Nisan 2024 12:00

    Bugün de yapanlara iftira atılmıyor mu kuvvetli siyasi irade şart bu iktidar düşsün uçak sanayii ve savunma sanayii çok büyük darbe alır

    Yanıtla (2) (0)
  • Tunç kara / 19 Şubat 2024 16:04

    Aynı olayı köy enstitüleri ve marşhal planı içinde yapıp inönü devrinde yapılan başlangıçlar menderes hükümetine maledilmiştir.hala aynı şey İlk uçak fabrikasının kapatılması 1944 yılı olduğu halde ellilerden bahsediliyor

    Yanıtla (3) (0)
  • Vatan Sever / 16 Mart 2024 14:10

    Adnan Menderes kapattı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Sakir / 17 Mart 2024 10:07

    Adnan Menderes başbakandı, İnönü cumhurbaşkanıydı, uçak fabrikasını cumhurbaşkanı kararnamesi ile kapatıldı,

    Yanıtla (3) (0)
  • Şakir yağız / 17 Mart 2024 10:11

    Menderes başbakan İnönü cumhurbaşkanı idi, uçak fabrikası 1952 cumhurbaşkanı kararnamesi ile kapatıldı, zaten atıl durumdaydı, fabrikanın asıl kapatılması 1944 yılı forbirit anlaşmasında hibe edilen uçaklardan sonra kapandı

    Yanıtla (0) (0)
  • Rasim / 13 Nisan 2024 19:09

    Menderes başbakanken Celal Bayar Cumhurbaşkanı idi.

    Yanıtla (0) (1)
  • ismail boran / 02 Haziran 2023 Cuma 13:41

    1947 ve 1949 ismet inönü abd le fulbright anlaşmasıyla türkiye cumhuriyetinin tapusunu abd ye teslim etti,sonrasında adnan menderes abd ye sonuna kadar kapıları açtı,ismet inönü suçu kabarık boraltan katliamı,ATATÜRK boşuna mı 1937 ismeti başbakanlık görevinden aldı atanın şu sözü o zaman gündem olmuştu ismet sen iyi bir askersin ama devlet adamı olamazsın.Ülkenin bağımlı hale gelmesi ismet paşadan başlar.

    Yanıtla (4) (1)
  • Fethiye Candan / 03 Haziran 2023 Cumartesi 09:38

    Konunun Türkiye'nin tapusu ile bir ilgisi yok. Fulbright, ABD'de okumak isteyen öğrenciler için burs verilmesini sağlar. Õğrencilerin ABD'deki okul ücretlerini, geçim masraflarını, sağlık sigortasını, öğrencinin gidiş-geliş yol masrafını karşılayan eğitim bursu programıdır.

    Yanıtla (4) (2)
  • Milli ve Yerli vatandas / 19 Temmuz 2023 Çarşamba 15:16

    Bu Burslar Amerikanin Cok HAYIRSEVER ve TÜRKIYE Dostu olusundanmi Acaba?

    Yanıtla (1) (0)
  • Recep Sivas / 10 Ekim 2023 Salı 09:03

    Fullbright Anlaşmasıyla Türk eğitim sistemi 8 kişilik bir komisyona bırakıldı. Bu 8 kişilik komisyonun 4'ü Türk, 4'ü Amarikalı ve başkan da Amerikalıydı. Anlaşmazlık durumunda başkanın olduğu tarafın kararı geçerli olacaktı. Böylece Türk Eğitim Sistemi tamamen Amerikan kontrolüne bırakılmış oldu.

    Çok zeki ve başarılı öğrenciler Amerikan bursu ile eğitimlerine Amerika'da devam etmekte ve Amerikan çıkarlarına göre eğitilmekteydi.

    Yanıtla (3) (0)
  • Berrin Aksu / 17 Ekim 2023 Salı 15:40

    Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Necc / 09 Ağustos 2023 Çarşamba 07:58

    Dönemi yaşayanlardan duyulan sözler vardır Atatürk'ün sonradan İsmet pasayla arasının bozulduğu ve Atatürk'ün onunla ilgili olarak "bu adam tehlikeli,ne yapıp edip ondan kurtulmaliyiz" dedigi.Hatta rivayete göre öldürülmesini istemiş ve hastayken sorduğunda"o iş tamam" diyerek kendisine yalan söylendiği..Ben Atatürk'ün ölümünde inonunun parmağı olabilir diye düşünüyorum..Doğru mu bilinmez ama Atatürk'ün yavaş yavaş zehirlenip hasta edildiği ve doktorlari inonunun ayarladığı konuşuluyor malum.

    Yanıtla (3) (5)
  • Vatan Sever / 16 Mart 2024 14:16

    İsmet İnönü candır.Atatürkten sonra en başarılı liderdir.Atatürk onu Başbakanlıktan heyecanını kaybettin İsmet der o bakımdan alır.Boraltan olayını iyi araştır.

    Yanıtla (0) (4)
  • Ahmet Galatalı / 04 Ocak 2024 00:03

    Google amcaya bakın bütün belgeleri orada
    Zamanin gazeteleri var
    Nuri bey 1945 te dayanamayıp mebus olmaya karar veriyor
    Marshall yardımları da 40 larda geliyor

    Yanıtla (0) (1)
  • Adalet / 13 Kasım 2023 14:45

    Nuri Demirağ uçak fabrikası Reşit Alanın kaza sonucu olumu bahane edilerek satın alınma iptal edilmiş Yurtdışı satışına kanunla yasak konmuş
    DEMIRAG iflasa zorlanmış Ustelik Demiraga ait fabrika arazı istimlak edilmiş
    Iflastan sonra seçime girip kazanamayan demirağ Menderesein partisinden seçilmiş ve 1957 sanırım hayatini kaybetmiş Olayı çarpıtmak isteyenler Yuvarlak cümleler kuruyor
    Bu gün geri kalmisligimizin sebebi

    Yanıtla (5) (0)
  • Şükrü / 21 Aralık 2023 14:16

    Aynen kardeşim

    Yanıtla (1) (0)
  • Haka koç / 21 Ekim 2023 Cumartesi 14:06

    THK, yani Rahmetli Özdemir Bayraktar'ın dediği paşa görünümlü maaşlar ihanet etmiştir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Recep Sivas / 10 Ekim 2023 Salı 09:09

    Nuri Demirağ'ın kurduğu uçak fabrikası 1944'te İnönü döneminde kapatıldı. THK, Nuri Demirağ'ın fabrikasına uçak siparişleri verir ve daha sonra bu siparişler İnönü döneminde iptal edilir. Böylece fabrika iflasa zorlanır. 1944 yılında da kapatılır.
    Menderes döneminde kapatılan uçak fabrikası da var. THK'nın kurduğu uçak fabrikası da Menderes döneminde kapatılır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Arif Kılıç / 18 Eylül 2023 Pazartesi 17:56

    Yazıyı okumadan yada okuduğunu anlamadan peşin hüküm vererek yorum yapmışlar.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet ÖZDEMİR / 17 Temmuz 2023 Pazartesi 22:18

    Bu Amarikanın Türkiyenin her alanda, öncelikle Havacılık sektörünün üreteceği UÇAK konusunda önünde büyük bir engel olmuş ve marşal yardımı ile zTurkiye devletinin kendisine kul, köle durumuna düşürmüş. Bizim siyasiler de bu tuzağa, başta İsmet İnönü nün büyük bir kazık attığını görüyoruz..

    Yanıtla (0) (1)
  • Harun / 28 Mayıs 2023 Pazar 10:42

    O dönem Menderes CHP deydi zaten ???????? ha Menderes kapattı ha CHP kapattı

    Yanıtla (1) (1)
  • Ahmet Öztürk / 27 Mayıs 2023 Cumartesi 18:41

    O uçakları nereye gömmüşler gösterin çıkaralım

    Yanıtla (0) (1)
  • Muharrem Çakar / 08 Haziran 2018 Cuma 11:24

    Halbuki fabrikanın otomobil ve uçak fabrikası olarak düşünülmesi doğru bir yaklaşımdı. Uçak talebi oilmadığı zamanlarda otomobil üretimine devam eder mali problem ortaya çıkmazdı..Neden devam edilmledi hayret?. Her konuda milli sanayiin önemi büyüktür. Dünyada milli silah sanayî olana devletler daha güçlü ve söz sahibi değil mi?

    Yanıtla (0) (1)
  • rizeli uşak / 09 Haziran 2018 Cumartesi 21:57

    Malum şahısta hala uçak sanayiyi Chp kapattı diyor. Menderes kapatı

    Yanıtla (1) (4)
  • poyraz / 18 Haziran 2018 Pazartesi 20:16

    araştırın İNÖNÜ cumhur başkanıydı.......

    Yanıtla (0) (0)
  • Fatih 1453 / 22 Haziran 2018 Cuma 00:26

    Menderes kapattı hatta yetmez gibi kendini astırdı baştaki cumhurbaşkanı komünistti onun adini vermeyin de

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet Yusuf Çamoluk / 18 Temmuz 2018 Çarşamba 14:02

    Menderes kapattı diyen arkadaşlar, 15 Mart 1950 'de çıkarılan kanundan haberdar olarak mı bu iddiada bulunuyorsunuz?

    Yanıtla (0) (0)
  • NAZİR / 10 Ağustos 2018 Cuma 09:45

    Bu vatanın ucak fabrikasını kapatanlar ahirette hesap veriyorlar her kimse dünyada ceker ahirette hesap verir ALLAH CC Bizlere düşünüp tutasın diye akıl fikir vermiş ALLAH CC Aklımızı başımızdan amasın AMİN.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hikmet orhan / 14 Ağustos 2018 Salı 18:19

    O zamanin cumhurbaskani inönü idi.amerikadan gelen habere göre,biz size daha ucuza ucak veririz. Siz ucak yapmayin denince ,50 ye yakin ucak kayseriye gömülmüş.

    Yanıtla (0) (0)
  • Atilla / 16 Ağustos 2018 Perşembe 10:23

    Bugünde aynısı yapılıyor. Uyanın

    Yanıtla (0) (0)
  • Y.T. / 25 Ağustos 2018 Cumartesi 02:56

    1962 de tum faaliyetleri durdurulmus 1962de menderes asilmisti hayatta degildi.

    Yanıtla (1) (0)
  • alp eren / 25 Ağustos 2018 Cumartesi 18:17

    1962'de tüm havacılık faaliyetlerini durdurdu diyor. yani 60 darbesinden sonra başa gelen cunta döneminde!

    Yanıtla (1) (0)
  • Ferhat / 28 Ağustos 2018 Salı 18:48

    Yazıyı okuma yeteneği varsa 1962 de tamamen faaliyetleri durduruldu diyor. Yani menderes idam edilmiş. Yıllardır bir bölüm insan İnönü diğer bir bölüm menderes kapattı diyordu. Kapatan ABD imiş

    Yanıtla (1) (0)
  • Bucalı / 24 Eylül 2018 Pazartesi 00:18

    1.ve 2.Dunya savaslari sonrasında zayıflayan Avrupa devletleri Avrupa birliğini kurdu ve güçlerini birlestirdi, ABD zaten her zaman süper güçtü, burada yine stratejik konumu dolayısıyla Türkiye yalnız kaldı ve abd, Avrupa ülkeleri gibilerin hala olduğu gibi entrikaları ve binbir türlü oyunlarina maruz kaldı. Cografi kader ....

    Yanıtla (0) (0)
  • Yaşar çelik / 25 Eylül 2018 Salı 19:56

    Marshall planı 1948 yılında ismet İnönü yle yürürlüğe girmiş 1950 de Adnan menderesin başbakan olmasının 3.ayında Marshall planını ülkeye zarar verdiği için kaldırılmıştır. Marshall planı çerçevesinde türk ordusu bi süre uçak üretilememiş,fabrikanın zarar etmemesi için uçak üretim tesisinin yanına otomobil fabrikası da kurulup zarar aşılmaya çalışılmış, ama darbe yapılıp Adnan Menderes asıldıktan sonra 1962 yılında yeni rejim uçak fabrikasını tamamen kapatmıştır,

    Yanıtla (1) (0)
  • Yorumsuz / 15 Ekim 2018 Pazartesi 16:27

    Poyraz isimli arkadaş iyi araştır 1950 ile 1960 arası Cumhurbaşkanı Celal Bayardi

    Yanıtla (0) (0)
  • Yorumsuz üye / 15 Ekim 2018 Pazartesi 16:27

    Poyraz isimli arkadaş iyi araştır 1950 ile 1960 arası Cumhurbaşkanı Celal Bayardi

    Yanıtla (0) (0)
  • Fatma Ekşi / 19 Ekim 2018 Cuma 18:01

    Menderes kapatmazdı da öyle olsa, bir düşünün başlık nasıl atılırdı

    Yanıtla (0) (0)
  • Doğan Gerekci / 07 Kasım 2018 Çarşamba 17:40

    Resnmi kayıtları incelemenizi tavsiye ederim.1952 yılında Adnan Menderes kapatmıştır.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali öZ / 22 Kasım 2018 Perşembe 20:22

    Yani uçak fabrikasını oltaya gelen ve marshall yardımı alan menderesin kapattığıbortaya çıkıyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • Bünyamin / 26 Kasım 2018 Pazartesi 23:49

    Geri zekalılar bide yorum yazmışlar cumhur başkanı Celal bayar Başbakan Adnan menderes di Allahın ahmakları google amcanıza girinde bakın

    Yanıtla (0) (1)
  • dogrulaR / 05 Aralık 2018 Çarşamba 13:05

    vacihi hürkus ilk ucagı yaptıgında yasaklanıp ucus yasagı hani malum sahıs zamnında olmustur yuregın yeterse yaz hadi bırak menderesi sen

    Yanıtla (0) (0)
  • Metin arlan / 12 Aralık 2018 Çarşamba 20:09

    Bu yazının çoğu yanlış gerçeği ifade etmeksizin yazilmiş

    Yanıtla (1) (1)
  • Ramazan Akbudak / 19 Aralık 2018 Çarşamba 01:12

    Beyler,yaziyi dikkatlimokursaniz,1962 yilinda butun ucak faaliyetlerine son verildi yaziyor.Menderes iktidarina son verme 1960 yada 1961 oldu.Uzun suren Yassi ada mahkemeleri baslafi.Basta Vemal Gursel vardi.Bu hesaba gore suvku darbeciler.

    Yanıtla (0) (0)
  • gerçekler / 24 Aralık 2018 Pazartesi 17:01

    sonuç olarak uçak sanayisi kapatıldı eğer kapatılmasaydı türkiye lider uçak satıcılarından biri olacaktı

    Yanıtla (0) (0)
  • ahme tepe / 08 Ocak 2019 Salı 23:09

    konunun inönüyle menderesle alakası yok konu sam amcalar adamlar biz size alın bizde yeterince uçak ver deyince zaten zor durumda olan zamanda bide şu zamanda para harcayamayız dedirtti yanlış bi siyaset ama olan oldu artık önümüze bakmalıyız ama asla dünü unutmamalıyız

    Yanıtla (0) (0)
  • Özcan çağlar / 17 Ocak 2019 Perşembe 11:48

    Kim kapatmış ismet mi yoksa menderasmi

    Yanıtla (0) (0)
  • Hakan hür / 20 Ocak 2019 Pazar 14:20

    61 de Menderes asildi 62 de havacılıkla ilgili tüm faaliyetler durduruldu..bu bir tesadüf mü ?

    Yanıtla (0) (0)
  • Samet 1453 / 22 Ocak 2019 Salı 13:42

    CHP kapattırdı onlar kapatır alsaydı biz daha çok çok gelişe bilirdik

    Yanıtla (0) (1)
  • Ümit A. / 05 Şubat 2019 Salı 18:59

    1952 de kapandığına göre o dönemin siyasi iktidarı kimdi?

    Yanıtla (1) (0)
  • RİZELİ ADAM / 24 Şubat 2019 Pazar 13:47

    BİR ŞEHRİ ŞAPKA GİYMEDİDİYE BOMBALIYANLARAMI DİYECEKTİLER BİZ UÇAK YAPACAZ ALAN OLMAYINCA YAPAN NEYAPSIN ALLAH BİLDİĞİGİBİ ÖLÜSÜNE DİRİLERİNE MUAMELETESİN BU MİLLETİ KİM GERİ BIRAKTI CHP GAVURDAN ALARAK

    Yanıtla (0) (1)
  • Raci / 05 Mart 2019 Salı 20:16

    Her kim kapattıysa Allahından bulsun arşivlere bakın yada baktırın çıkar meydana

    Yanıtla (0) (0)
  • Berhu öz / 31 Ağustos 2019 Cumartesi 00:25

    Nerde bir hainlik varsa, kapanan fabrika varsa arkasında her zamanki gibi akp kafası var. Uçak fabrikasını kapattıran da devrim arabalarıma izin vermeyende 80 yıllık fabrikaları kapattıranda yine hain siyasal islamcılar. Yalandanmüslümanlar haainlerrrr

    Yanıtla (4) (1)
  • Marangoz / 31 Ağustos 2019 Cumartesi 00:45

    Orgeneral Zeki Doğan, Nuri Demirağ'a şu ibretlik sözleri söylemişti: "Amerikan yardımından bedava uçak almak dururken uçak fabrikanıza sipariş verirsem yarın bu millet beni asar."

    Yanıtla (0) (0)
  • Hasan / 06 Eylül 2019 Cuma 12:02

    İnönü. Dıye. Bağıran. Bilgisizler okuyun

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet / 10 Eylül 2019 Salı 15:36

    menderesin Türkiyeye yaptığı en büyük kötülük amerika şeytanını dinleyip onun emri altına girerek uçak fabrikasını kapattırmasıdır. Milleti yanıltmak isteyenler bu ahlaksızlığı İnönünün üzere atmak istiyorlar. Allah bu memlekete ihanet edenleri ve yalancıları başkalarım suç atanları cezalandır- sın inşAllah.

    Yanıtla (2) (0)
  • Erol / 18 Eylül 2019 Çarşamba 06:00

    Yahu cehaletin dibisiniz,farzedelim menderes zamanında kapatıldı,ki öyle değil ya nuri killigilin sütlücedeki silah fabrikasını 1948'de kim havaya uçurdu,tamam farzedelim kazayla uçtu,bir ülke için hayati önem taşıyan o fabrikayı neden tekrar kurmuyorsun neden'mi vatan haini oldukları için

    Yanıtla (0) (0)
  • Can / 04 Ekim 2019 Cuma 16:30

    Bilgisiz olarak kimse konuşmasın.. atatürk tarafından kurulan uçak fabrikası 1950 yıllarına kadar çok büyük başarılara imza atmış ve yapılan uçaklar başka ülkelere satılmak üzere ithal bile edilmiştir.. 1950 de cumhurbaşkanı celal bayar ve başbakan adnan menderes hükümeti seçimle aldıktan sonra amerika ile bağlantılar kurmuş ve sürekli krediler almıştır ilk aldıkları kredi tutarı 100 milyon dolardı. Ülke nüfusu 20 milyon iken alınan kredi miktarı 100 milyon dolar.. tabi kredilerin arkı arkası kesilmedi.. 8 yıllık menderes ve bayar yönetimi ABD den 840 milyon dolar hibe para 1 MİLYAR dolar askeri yardım 641 milyon dolar geri ödemeli kredi kullandı.. bu paralarla türkiye altın çağını yaşıyordu altın ama yalan çağ.. amerika sizin uçak üretmenize gerek yok ben size veririm dedi.. e sen üretmeyince gerek yok diyip kapattn fabrikayı.. chp ve dönemin chp genel başkanı inönü ise sürekli menderes hükemetini uyarıyordu yanlış yapıyorsunuz diye.....

    Yanıtla (2) (2)
  • Düşünün?? Zor iş ama / 03 Aralık 2019 Salı 08:44

    neden uçak fabrikasını kapattık.Bu sorunun en basit cevabı şu? Bugün cebinizdeki paraya göre en kaliteli cep telefonunu alıyorsunuz değilmi? Alırken ülke menfaatini düşünüp uyduruk yerli malı bir telefon alırmısınız? Almazsınız tabi. İşte o gün yaşayan insanlarda sizin gibi düşündü.yetersiz uçak sanayini geliştirmek yerine ucuz kaliteli ABD uçağına yöneldi.sizin gibi düşündü yani.

    Yanıtla (1) (1)
  • Can Özakman / 18 Aralık 2019 Çarşamba 21:55

    Yorum yapanlar Türkiyenin genel bilgi düzeyinin hangi seviyede olduğunu gösteriyor...CHP nin tek parti dönemi biteli 69 yıl, Demokrat Partinin iktidardan indirilmesinin üstünden 59 yıl geçti.. Yani yarım asırdan fazla.. O zamanlar teknik adam kaynağı olarak bir tek İTÜ var.sermaye yok.ya da yok denecek kadar az.. Peki sonra işbaşına gelenler. Kenan lar, Demireller, mesutlar, tansular..

    Yanıtla (0) (1)
  • Yilmaz / 23 Aralık 2019 Pazartesi 21:05

    1950 de iflası çekmiş bir ulke almış menderes

    Yanıtla (0) (1)
  • Hakan / 24 Aralık 2019 Salı 00:59

    15 MART 1950 'DE İSMET İNÖNÜNÜN CB OLDUĞU ŞEMSETTIN GÜNALTAYIN BAŞBAKAN OLDUĞU DÖNEMDE ÇIKARILAN KANUN İLE KAPATILMIŞTIR. KARDEŞİM ARAŞTIRIN BİRAZ BOŞ BOŞ İNTERNETTE DOLAŞMAYIN. FABRİKALARIN KAPATILMA SEBEBİ DİSARDAN YETERLI SİPARİŞLERİ VEREMEDİKLERİ IÇINDIR. UÇAK FABRİKASI DAHIL TÜM FABRİKALARI 15 MART 1950 'DE KAPATILMA KANUNU ÇIKMIŞTIR. VE İŞLEYEMEZ HÂLE GELEN FABRİKALAR MKEK'YE SATILMIŞTIR DEVREDİLMİSTİR

    Yanıtla (0) (0)
  • Hızır yavuz / 29 Aralık 2019 Pazar 12:03

    Menderes kapatacak olsa vatan cd yapmazdı bunu yapan menderesi asanlardir

    Yanıtla (0) (0)
  • ökkeş çavuş. / 30 Aralık 2019 Pazartesi 10:16

    marşal yardımı denen ülkeyi teslim alma yardımı olarakta değerlendirilebilir . abd türkiyeye menderes döneminde hakim oıldu. ve bütün sanai tarım gibi her konuda dışa bağımlı hale getiren menderesin abd ile yaptığı anlaşmalar sonucu .türkiyede tarım ve sanai nin her türlüsü iflas etti. ülkede artık ne silah ne otomobil ne uçak üretilmedi .hep abd malı otomobiller ve motorlar geldi ülke sanaisi çöktü.

    Yanıtla (1) (0)
  • Murat / 31 Aralık 2019 Salı 20:06

    Dönemin cumhurbaşkanı İnönü idi masallarını bırakın. Bir ülkeyi Cumhurbaşkanı değil başbakan başkanlığında ki hükümet yönetir. Menderes hükümeti de mecliste istediği her yasayı çıkaracak ezici bir çoğunluğa sahipti. En üst merci TBMM dir. Cumhurbaşkanı sadece bazı kararları veto ederek yeniden gorusulmek üzere meclise gönderebilir. Aynı kararı en fazla iki kez veto edebilir. Son söz TBMM nindir. Suanki partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde durum çok farklılaştırılmış olsada değişmeyen tek şey TBMM nin gücüdür. Onun içindir ki sayın Reisimiz 301 vekil diye yirtinip durdu. Eğer ki MHP destek vermese çıkardığı kararnamelerin de aldığı kararlarında hepsi meclis tarafından iptal edilebilir. Andan Menderes e gelince belki ihanet kastı ile değil ama kendi doğrularında direnerek, az zamanda büyük işlere imza atma hevesi ile sonunu hesaplamadan getirisi görürsünden fazla icraatlara imza atmış bir başbakandir.Sagci falan değil aşırı batı ve özellikle ABD hayranıdır.

    Yanıtla (0) (2)
  • Ahmet yükseldi / 12 Ocak 2020 Pazar 16:36

    1962 hangi siyasetçinin dönemi 1956 yılına kadar mevcut uçak üretim projesine devam eden fabrikada, 1962 yılında tüm havacılık faaliyetleri durdurulmuştur.

    Yanıtla (0) (0)
  • Alican / 28 Ocak 2020 Salı 14:50

    Arkadaşlar 15 mart 1950 çıkan 18009 sayılı kanunu T.C Resmi gazate arşivinde bulabilirsiniz Doğruları bilmek herkezin hakkı

    Yanıtla (0) (0)
  • Tolga Kaya / 21 Şubat 2020 Cuma 16:29

    Yaa arkadaşlar hükümeti kim yönetiyorsa o kapatmıştır. Başkanlık sistemi mi vardı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hanil / 11 Mart 2020 Çarşamba 20:03

    Adaları kerkük musulu yunana kim verdiyse 150 Azerbaycan askerini ruslara kim verdiyse uçak fabrikasını o kapatmıştır.

    Yanıtla (1) (0)
  • Sadettin Çınar / 15 Mart 2020 Pazar 09:15

    Parlamenter sistemde parlemento başbakanın elinde ve her türlü yasaları çıkarma yetkisi elindayken, cumhurbaşkanı kapattı diyenlere söyleyecek söz bulamıyorum. Her zamanki gibi amacınız bilgi kirliliği yaratarak vatandaşın gerçekleri öğrenmesini engellemektir. Uçak fabrikasının kapanmasına göz yumanlar bana göre vatan hainidirler.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ümit Yıldıran / 17 Mart 2020 Salı 23:54

    15 mart 1950 kanununda uçakla alakalı tek bir kelime dahi geçmemekte. Yanlış bilgiler verme.

    Yanıtla (1) (0)
  • uzayoz / 28 Mart 2020 Cumartesi 11:04

    Fabrika 1949 dan sonra üretim yapmamış Anten zamanın hava kuvvetleri komutanı yerli üretim uçak 1.250.000 TL ye maal oluyorken ABD den 1.000.000 TL ye uçak alımına onay verip memleketimin 250.000 sini çöpe atamam demiş. Daha sonra bu şahıs CHP den başbakan olmuştur. Menderes resmi olarak fabrikayı kapattığı doğrudur . Ama fabrika uzun süre üretim yapılmadığından atıl duruma düşürülmüş makineler kullanılamaz hale getirildiği için binanın başka bir tesisde kullanılması için resmi olarak kapatmıştır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Faruk / 19 Nisan 2020 Pazar 11:09

    Fabrikanın kapanması menderes ile ilgisi yoktur. 1947 Truman doktrini ve marshal planı ile ilgilidir. Sovyet saldırısından korkan Türkiye ABD ile yaptığı anlaşmalar sonucu ordunun modernize edilmesi sonucu kapanmaya mecbur bırakılmıştır. ABD bir şeyler almadan kimseye yardım etmez.

    Yanıtla (0) (0)
  • M. Bilal / 27 Mayıs 2020 Çarşamba 21:10

    Cumhur Başkanı Celal Bayar'dır. İnönü ise başbakandır ve o dönemde CHP-AP koalisyonu vardır. Yani tarihi doğru okumak lazım. Aksi takdirde yanlış yönlendirme olur.

    Yanıtla (0) (0)
  • Atalay / 23 Ağustos 2020 Pazar 22:28

    1938 den 1950 ne kadar cumhurbaşkanlıgı yaptı16 şubat 1950 senesinde seçimi kaybedince.Bir hafta sonra hükümeti.Celal bayar kurdu ekim ayında uçak fabrikasını kapattılar.inönü celal bayara başbakanlık yapmadı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Alper yurdakul / 30 Ağustos 2020 Pazar 18:12

    Demokrat parti tarafından tesisleri kapatıldığı iddia edilen Nuri Demirağ Daha sonradan siyasete girmiş Demokrat partiden Sivas millet vekili olarak meclise girmiştir. Eğer bir küskünlüğü olsaydı siyasi hayatına CHP ile devam ederdi ,Menderes kapattı diye düşünenler bir daha değerlendirsin.

    Yanıtla (1) (0)
  • Alper yurdakul / 30 Ağustos 2020 Pazar 18:14

    Demokrat parti tarafından tesisleri kapatıldığı iddia edilen Nuri Demirağ Daha sonradan siyasete girmiş Demokrat partiden Sivas millet vekili olarak meclise girmiştir. Eğer bir küskünlüğü olsaydı siyasi hayatına CHP ile devam ederdi ,Menderes kapattı diye düşünenler bir daha değerlendirsin.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ben / 27 Ekim 2020 Salı 18:22

    Büyük fedakarlıklarla elde edilen savunma sanayi imkan ve kabiliyetleri yaşanan olumsuzlukların ardından kaybedilmeye başlandı ve askeri fabrikalar ile sivil teşebbüsler Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün emriyle 15 Mart 1950'deki kanunla kapatıldı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ben / 27 Ekim 2020 Salı 18:27

    Yersen, menderes ekim ayinda iktidara geldi. inönü 15 mart 1950 tüm fabrikalari kapatti kimya makine ucak vs. bunlar türkiyeyi 100 yil geri götürdüler geri vitesle

    Yanıtla (0) (0)
  • Ben / 27 Ekim 2020 Salı 19:06

    Yersen, menderes ekim ayinda iktidara geldi. inönü 15 mart 1950 tüm fabrikalari kapatti kimya makine ucak vs. bunlar türkiyeyi 100 yil geri götürdüler geri vitesle RESMI GAZETE UCAK FABRIKASI KANUNU

    Yanıtla (0) (0)
  • ibrahim / 11 Aralık 2020 Cuma 22:37

    mendereste -inönide aynıdır.ikiside küresel sermayenın uşaklığını yapmıştır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Gercekler / 13 Aralık 2020 Pazar 18:00

    18- Günaltay Hükümeti (16.01.1949-22.05.1950): Hükümeti kurma görevi Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Sivas Milletvekili Şemsettin Günaltay'a verildi. � 24 Ocak 1949'da yapılan güvenoylamasına katılan 391 milletvekilinin 349'u kabul, 42'si ret yönünde oy kullandı. 68 milletvekili oylamaya katılmadı. Hükümet 1950'de yapılan genel seçimler nedeniyle sona erdi.

    Yanıtla (0) (0)
  • Halilbey / 26 Şubat 2021 Cuma 01:49

    Herkes menderes ve inönüyü konuşuyor ama 15 mart 1950 de şemsettin günaltay hükümeti vardı. Ve kanunun altında onun imzası var Zaten o kanunda kapatılan fabrikalar sıralanmış şöyle bir madde de var.. 1.kırıkkaledeki tüm tesisler ve fabrikalar . Yani Adamlar resmen Türkiyenin altına dinamit döşemiş gider ayak. Enkaz bırakmışlar resmen. Sonra mondoros yopto .. Hadi la ordan kelek . 1948 de imzaladığınız marshall yardımlarından yararlanmak için fabrikaların hepsini kapattınız. 15 mart 1950 deki kanunun altında kim yada kimlerin imzası varsa da sorumlusu o dur. .... Menderes günah kecisi

    Yanıtla (1) (0)
  • Halil serin / 23 Nisan 2021 Cuma 23:47

    Ve gerçekler ortaya çıktı. Chp nin kapattığı belgeler ile ispatlandı. Bu tartışma da burada kapanmıştır.

    Yanıtla (1) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir