Türkler ve Kürtleri tarih birleştirecek

Türk Tarih Kurumu'ndan (TTK) da çözüm süreci için dikkat çekici bir adım geldi. Kurum "Tarihte Türkler ve Kürtler" başlığında uluslararası bir sempozyum düzenleyecek. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre; TTK Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü Ocak'ta Anka

Türkler ve Kürtleri tarih birleştirecek

Türk Tarih Kurumu'ndan (TTK) da çözüm süreci için dikkat çekici bir adım geldi. Kurum "Tarihte Türkler ve Kürtler" başlığında uluslararası bir sempozyum düzenleyecek. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre; TTK Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü Ocak'ta Ankara'da gerçekleşecek sempozyum için şu bilgileri verdi:

AMAÇ TARİHE IŞIK TUTMAK: Sempozyumu, akademik bir kuruluş olarak, Türk tarihine ışık tutmak amacıyla düzenliyoruz. Bugüne kadar geçmişte yaşananları değerlendirmek; Türkler ile Kürtlerin birlikteliği nasıl başlamış, hangi şartlarda birlikte yaşamışlar, ne tür konularda ihtilafa düşmüşler, belgeleriyle ortaya koymak amacındayız.

SİYASİ DEĞİL: Dönem itibariyle bazen demokratik açılım süreciyle irtibatlandıranlar olabiliyor. Ancak bizim siyasi gelişmelerle bir alakamız yok. Biz vesikalar, belgeler ışığında Türkler ile Kürtlerin ilişkilerine bakmak istiyoruz.
Çanakkale'de birlikteydik, Kurtuluş Savaşı'nda öyle... Zaman zaman bazı konularda sıkıntılar yaşanmış. Türk Tarih Kurultayı'nı nasıl düzenliyorsak, Sultan Abdulhamit'i, Abdülaziz'i, Piri Reis'i nasıl inceliyorsak, bu konuyu da ortaya koyup incelememiz gerekiyor.

DERS ALACAK SONUÇ ÇIKAR: Çözüm elbette Türkiye'nin arzuladığı bir şey. İnsanlar huzur ve barış istiyor. Gerçekçi davranmak, tarihten de ders alarak hareket etmek gerekiyor. Tarihi birleştirici bir unsur olarak kullanmak gerekiyor. Çünkü tarih bir tecrübeler birikimi. Bu tecrübelerden yararlanarak geleceği inşa edersek, çok daha sağlıklı bir yol izlemiş oluruz. Bizim sempozyumumuzdan da ders alınacak sonuçlar çıkacaktır.

100'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU GELDİ BİLE

PROF Hülagü "Katılımcıları özel davet usulüyle değil müracaata göre belirliyoruz. 100'ün üzerinde başvuru elimize ulaştı. Bilim Heyetimiz, gelen makaleleri inceliyor. 80 civarında katılım olmasını bekliyoruz. Belgelere dayalı, akademik yönü olanlar davet edilecek" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler