Twitter açılacak mı? Bakan açıkladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Twitter’ın Türkiye’de bir hukuk bürosu veya temsilciyle mahkemelerin verdiği kararları uygulamayı taahhüt ettiği anda sorunun ortadan kalkacağını belirterek, “Türkiye’de bir muhatap oluşturulursa hemen erişimi

Twitter açılacak mı? Bakan açıkladı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Twitter’ın Türkiye’de bir hukuk bürosu veya temsilciyle mahkemelerin verdiği kararları uygulamayı taahhüt ettiği anda sorunun ortadan kalkacağını belirterek, “Türkiye’de bir muhatap oluşturulursa hemen erişimi açılacak” dedi.
 
Bakan Işık, İstanbul Sanayi Odası’nda katıldığı programın ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın engellenmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Twitter’ın engellenmesiyle ilgili durumun tamamen hukuki olduğunu vurgulayan Bakan Işık, “Yani Twitter’da kişilik haklarına, özel yaşamın ihlaline yönelik mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasına yönelik Twitter’ın Türkiye’de herhangi bir muhatabı yok. Dolayısıyla Twitter’dan ısrarla istenen buraya bir hukuki muhatap koyun ve herhangi bir Türk mahkemelerinin verdiği kararı uygulayacak bir muhatap bulalım. Bu muhatap bulunsaydı ve mahkemelerin bireysel olarak verdiği erişimi engelleme kararını Twitter sadece o kişinin Twitter hesabını engellemeyi yapsaydı böyle bir genel engellemeye gitmeyecekti. Yani bizim beklediğimiz Twitter’dan Türk hukuk sistemine saygıdır. Bunun dışında bir amaç da yok. Esas olan özgürlüktür” diye konuştu.
 
Şu anda Twitter yetkilileri ile görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Bakan Işık, “Eğer bu noktada mutabık kalınırsa, Türkiye’de bir büroyla anlaşılırsa, bir muhatap oluşturulursa hemen erişimi açılacak. Daha önce biz bunu Youtube’da yaşadık. Yani Atatürk’e hakaret içerikli videoların yayınlanmasını mahkeme kararıyla durdurulması istendi. Youtube durdurmadığı için bu erişim engellenmişti. Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız. Zannediyorum sorun çözülüyor. Twitter Türkiye’de bir hukuk bürosu veya temsilciyle mahkemelerin verdiği kararları uygulamayı taahhüt ettiği anda sorun ortadan tamamen kalkacak. Bizim amacımız özgürlüklerin kısıtlanması değil, hukukun işlenmesinin sağlanması” şeklinde konuştu.
 
Twitter’ın görevlendirdiği avukatın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) görüşme yaptığını hatırlatan bir basın mensubunun, “Bu görüşmeden bir çözüm çıkar mı?” sorusuna Bakan Işık, “Ben çıkacağına inanıyorum. Çünkü bu çok basit bir prosedür. Yani Twitter ‘burada benim bir temsilcim var. Bu mahkeme kararı temsilcime ulaştığında ben o kişinin Twitter hesabını engellerim’ demiş olsaydı, böyle bir sorunla karşılaşmayacaktık. İnşallah bu sorun bugün çözülür ve DNS engellemesi ortadan kalkar. Eğer bir suç işlendiyse, o suçu işleyenin erişimini, kişisel hesabına erişim engellenirse sorun biter. Bu da tabii mahkeme kararıyla oluyor” karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler