Uludere soruşturmasında takipsizlik kararı

Genelkurmay Askeri Savcılığı Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya y

Uludere soruşturmasında takipsizlik kararı

Genelkurmay Askeri Savcılığı Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük, Yıldırım Güvenç, Aygün Eker, Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Kararda şöyle denildi:

“TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı anlaşıldığından soruşturma konusu bu olay hakkında 353 Sayılı Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca şüphelilere ve müdafiler olaydan zarar görenlere ve vekillerine ve Genelkurmay’a tebliğinden itibaren 15 gün içinde askeri veya sivil askeri makamlara veya bizzat askeri savcılığa sözlü veya yazılı müracaatla itiraz etmeleri halinde itiraz incelemesi en yakın Askeri Mahkeme sıfatıyla Hava Kuvvetleri Askeri mahkemesinde yapılmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi."

FERHAT ENCÜ TWITTER'DAN DUYURDU

Uludere olayında ailesinin pek çok ferdini kaybeden Ferhat Encü'nün Twitter üzerinden duyurduğu haberi CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da “Ferhat Encü ile konuştum. Mahkeme takipsizlik vermiş. Yakında açıklarlar” diyerek doğruladı.

Tanrıkulu,yaptığı açıklamada bu kararı beklediğini söyledi ve “Birbirlerini aklıyorlar” dedi.

Tanrıkulu şöyle konuştu:

“Bundan 1.5 yıl önce Mayıs 2012’de Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na Genelkurmay’dan Milli Savunma Bakanı’nın imzasıyla 8 sayfalık bir yazı gelmişti. Daha o yazıdan bunun sonucu belliydi. Bundan tam 1.5 yıl önce yaptığım açıklamada 'Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik, Askeri Mahkeme de takipsizlik verecek' demiştim. Bu gerçekleşti. Birbirlerini aklıyorlar.”

'OPERASYON KAZASI DEMİŞTİ'

O yazının Milli Savunma Bakanı imzasıyla gelmesinin, bu operasyonun hükümetin onayıyla yapıldığı anlamına geldiğini söyleyen Tanrıkulu, “Başbakan birinci derecede sorumludur. İkinci derece sorumlu da Genelkurmay Başkanı’dır. Olayın daha birinci günü Başbakan, Genelkurmay Başkanı’na operasyon için teşekkür etmişti. Olayın anlaşılmasından hemen sonra Hüseyin Çelik buna ‘operasyon kazası’ demişti” diye konuştu.

Ardından sözlerine, “İddia ediyorum” diye devam eden Tanrıkulu, 1994’te benzer bir olayda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) verdiği bir kararı hatırlattı ve şöyle konuştu:

“AİHM, 1994’teki benzer kararının gerekçesinde savaş hukuku kurallarına atıf yapmıştı. Böyle bir operasyonun savaş hukuku kurallarına bile aykırı olduğunu söylemişti. İddia ediyorum; Başbakan Erdoğan da bu olay yüzünden er ya da geç uluslararası ceza mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemiş bir insan olarak yargılanacak. “ Tanrıkulu, Askeri Mahkemenin kararının tam da hükümetin yargıda örgütlenmeden bahsettiği bu dönemde gelmesinin ise manidar olduğunu söyledi.

BDP'Lİ BEŞTAŞ: KARARI ALDIK

BDP'li Meral Danış Beştaş, Uludere soruşturmasında askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiğini söyleyerek, "Kararı aldık, karar doğrudur" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler