Ümit Boyner Kürtçe seslendi!
İş dünyasının Diyarbakır çıkarması, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in Kürtçe açılımına sahne oldu. Önceki gün Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’le halay çeken Boyner dün de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Diyarbakır Zirvesi’
İş dünyasının Diyarbakır çıkarması, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in Kürtçe açılımına sahne oldu. Önceki gün Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’le halay çeken Boyner dün de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Diyarbakır Zirvesi’nde açılış konuşmasına Kürtçe başladı. Boyner’in “Ji bo biratîyê, Ji bo aşitîyê, Ji bo wekhevbunê Diyarbekir mala meye (Kardeşlik, barış ve eşitlik için hepinize merhaba. Diyarbakır bizim de evimizdir)” sözleri alkışlarla karşılanırken Boyner konuşmasında önemli mesajlar verdi.
YATIRIM DANIŞMA KONSEYİ KURALIM
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv başta olmak üzere, çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda konuşan Boyner, iş dünyasına yatırım yapma çağrısında da bulundu. Türkiye’de üretilen katma değerden toplumun her kesiminin ve her bölgesinin yararlanır hale getirilmesinin en önemli hedeflerden biri olması gerektiğini belirten Boyner “Bu kapsamda hem yerli hem de yabancı yatırımı artırmak amacıyla bu bölgeye özel bir yatırım danışma konseyi önerimiz var. Buna öncülük etmeye hazırız” dedi.
100 MİLYAR $ HARCADIK
Bölgede huzur olmadan Türkiye’nin huzur bulamayacağını da belirten Boyner, bölgenin kalkınması için geçmiş yaklaşımların terkedilmesini istedi. Boyner “Geçmişin yaklaşımı, dili, bakışı ve hele hele yöntemleriyle gelecek kuramayız. Taze, sınanmamış, henüz olgunlaşmamış da olsa yeni bir yön çizmeli, yeni bir dil oluşturmalıyız” dedi. Demokratik adımların cesaret gerektirdiğini de anlatan Boyner şunları söyledi: “Burada herkese görev düşüyor. Belki biraz daha cesaret. Silahı gömdüğümüz, mayınlı günleri geride bıraktığımız günleri ümit edebiliriz. Artık gençlerin birbirini öldürmesine, şehit olmasına, hiçbir evladın dağ başında duasız namazsız gömülmesine artık tahammülümüz yok. Geçmiş 70 yılda Kürt meselesine Kürt meselesi dememek için büyük gayret sarf ettik. Şunca kahır çektik, 100 milyar dolar harcadıktan sonra meselenin ismini koyar noktaya geldik. Cesur kişiler zaman zaman bizi uyardı. Onları cezalandırdık. Kimini ölümle kimini cezaeviyle, kimini de sürgünle.”
Birlikteyiz ama resmi nikah kıyılmadı
Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç “Türkler ve Kürtler’in kardeş olduğu söylenir. Evet bin yıldır birlikte yaşıyorlar. Bu evlilik, dini ve resmi nikaha benzer. Dini nikahlarını kıydılar ama bir türlü resmi nikahı kıymadılar. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum; gelin bir fabrika kuralım. Aş, iş, kardeşlik, domokrasi olsun” dedi.
Uykularımız kaçıyor
Toplantıda konuşan DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu “Bölgede ilkokul çağında 3 milyon kişi var. Bunların ileride işsiz kalacağı düşüncesi uykularımızı kaçırmaktadır. Yatırımcıların korkmadan yatırım yapmasını istiyoruz. Güvenlik sorununu el birliğiyle aşmaktan başka çaremiz yoktur. En büyük sorun Kürt sorunudur” diye konuştu.
Bakan Yılmaz: Doğu yük değil
Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgenin yeterince değerlendirilmemiş muazzam bir varlık olduğunu ve bunu harekete geçirdikleri zaman hem girişimcilerin hem de vatandaşların çok kazanacağını söyledi. Yılmaz, girişimcilerin daha fazla para kazanmak ve işlerini büyütmek için bu bölgelere gelmeleri ve bunu bir yük olarak görmemesi gerektiğini anlatarak, “Buralar bir yük değildir” dedi.