Uzanlar'ın ''Kader Günü''

Libananco davasında tanık sıfatıyla dün yaklaşık 8 saat ifade veren Hakan Uzan, “ÇEAŞ ve Kepez'in yüzde 60 hissesini elinde bulunduran Libananco şirketi Cem ağabeyimin” dedi. 10 saat süren duruşmanın 8 saatinde Türk tarafı ve hakem heyeti tarafından sorgu

Uzanlar'ın ''Kader Günü''
Libananco davasında tanık sıfatıyla dün yaklaşık 8 saat ifade veren Hakan Uzan, “ÇEAŞ ve Kepez'in yüzde 60 hissesini elinde bulunduran Libananco şirketi Cem ağabeyimin” dedi. 10 saat süren duruşmanın 8 saatinde Türk tarafı ve hakem heyeti tarafından sorgulanan Hakan Uzan'ın daha çok el koymanın 'siyasi yönü' olduğu konusunu göndeme getirdiği öğrenildi. Türk tarafı ise Libananco'nun Çeaş'tan hisse alma tarihinin el koymadan sonra olduğunu savundu.

Libananco şirketinin, devlet tarafından el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki (faizi ile birlikte 20 milyar dolar) tahkim davası önceki gün Paris'te görüşülmeye başlandı.

Dünya Bankası binasındaki duruşmada, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra davanın “esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini” karara bağlayacak.

HAKAN UZAN İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Duruşmaya uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da katıldı. Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararı 8 gün için askıya alındı.

Edinilen bilgiye göre duruşma için Hakan Uzan, önceki gün sabah 07.00 sularında Dünya Bankası'nın Paris'teki binasına geldi. Uzan'ın elinde birtakım belgeler olduğu ve hakem heyetine bunları sunduğu dile getirildi. 10 saat süren duruşmanın yaklaşık 8 saati Hakan Uzan'ın sorgusuna ayrıldı.

LIBANANCO NEREDEN ÇIKTI ?

Enerji Bakanlığı ile Uzan Grubu arasında yaşanan Libananco davasının ilginç bir tarihi süreci var. Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) başvurusu üzerine 2003'te Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu. Bunun üzerine Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco şirketi, bu iki şirketin ortağı olduğunu ve el koymayla zarara uğradığını ileri sürerek Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde 10 milyar dolarlık dava açtı. Davanın kaybedilmesi halinde Türkiye'nin faiziyle yaklaşık 20 milyar dolar tazminat ödemesi söz konusu.

“SİYASİ YÖN” İDDİASI

Türk tarafı ve hakem heyetinin sorgulaması sırasında Hakan Uzan'ın sık sık, Çeaş ve Kepez'e el konulma kararının “siyasi yönü” olduğuna dikkat çektiği ve bu yönde ifade verdiği öğrenildi.

Türk tarafı ise Libananco'nun Çeaş'taki hisse alımının 12 Haziran 2003 yani el koymadan sonra olduğunu ispat etmeye çalıştı.

10 saatlik duruşma sonrasında Hakan Uzan da Enerji Bakanlığı temsilcileri de kapının önüne adeta kamp kuran Türk gazetecilerinin sorularını yanıtsız bıraktı. Hakan Uzan arka kapıya yanaştırılan araca binerek konuşmadan binadan ayrıldı.

Türk hükümetini savunan Coşar Avukatlık Bürosu temsilcisi Aydın Coşar, “Stratejimizi şimdi açıklamak istemiyoruz. Çalışmalar iyi giriyor. Önümüzdeki günlerde herşeyi açıklığa kavuşacak” değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ BAKANI EMİN: “TÜRKİYE MUTLAKA DAVAYI KAZANIR”

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasının Paris'te yapılan oturumuna dikkat çekerek, “Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla” diye konuştu.

Libananco'nun, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi tarihinde sıradışı davalardan biri olduğunu kaydeden Yıldız, “Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco isimli şirketin ÇEAŞ ve KEPEZ'in hisselerini, devletin el koymasından önce üzerine geçirmesi ile ilgili bir kanaatleri vardı. Biz tahkimde, bunun böyle olmadığını savunduk. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu yaklaşacağından eminiz. Şu anda Paris'te 16-17 kişilik bir ekibimiz var. 10.1 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir” diye konuştu.

İKİ DAVADAN TÜRKİYE LEHİNE SONUÇ ÇIKTI

ÇEAŞ ve Kepez'e 12 Haziran 2003 tarihinde el konulmasından sonra Uzan Ailesi tarafından süreçle ilgili üç tahkim davası açıldı. Bunlardan ikisi Türkiye lehine sonuçlandı. Polonya'da kurulan Europe Cement Investment tarafından açılan 3.8 milyar dolarlık tahkim davası 2009 yılı içinde reddedilmişti. Ardından bir iyi haber de yine Polonya üzerinden Cementownia- Nowa Huta adı altında açılan 4.6 milyar dolarlık tahkim davasından geldi. 18 Eylül'de hakem heyeti tarafından kabul görmedi. Bu iki davadaki sonuç Enerji Bakanlığı'nın Libananco ile ilgili umutlarını artırdı.

ÇEAŞ VE KEPEZ'İ ÜÇ ŞİRKETE SATMIŞLAR

Libananco şirketine satıldığı öne sürülen hisselerin sahte olduğuna ilişkin belgelerin ayrıntıları ise şöyle:

• Belgelere göre ÇEAŞ ve Kepez'in hisseleri Libananco dışında yine Uzanlar'ın başka ülkelerde kurduğu şirketlere de satıldı. Bu durum, Uzanlar'ın hisse satışını bilinçli olarak gerçekleştirdiğini gösteriyor.

• Yine tahkim heyetine sunulan bir başka belge de, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye gelerek, hisseler üzerinde incelemede bulunan CIA ve FBI ajanlarının da yer aldığı heyetin hazırladığı rapordan oluşuyor. Raporda, Libananco'nun elinde olduğunu iddia ettiği belgelerin sahte olduğuna ilişkin tespitlere yer verildi.

• Türkiye'nin sunduğu belgeler arasında, Libananco'ya hisse satış işlemlerinin, ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmasının ardından yapıldığına ilişkin kayıtlarda bulunuyor. Hisse satış işlemlerinin karar defterlerine sonradan işlendiği, ilanların da el koymanın ardından gerçekleştiğine ilişkin belgeler bulundu.

4.5 AY İÇERİSİNDE BELLİ OLACAK

Paris'te yapılacak üç günlük duruşma sonucunda tahkimden bir karar çıkmayacak. Tahkim heyeti, davanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek. Bu da, savunma sürelerin sona ermesinden sonra gerçekleşecek.

Süreç şöyle işleyecek:

• 23 Mart'ta Hakan Uzan, 24 Mart'ta Ali Türkan, 25 Mart'ta da Cem Uzan'ın ifadesi alınacak. Bu işlemlerinin ardından, taraflara altı haftalık savunma için süre verilecek.

• Bu sürenin ardından da, tahkim heyeti davayı esastan görüşüp görüşmeyeceğine karar verecek. Karar süresi de bir ile üç ay arasında değişiyor.

• Esastan karar alma süreci de mahkemenin isteyeceği delillere göre değişiyor.

• Enerji Bakanlığı kulislerinde, Cem Uzan'ın duruşmadan sonra vereceğini duyurduğu kutlama partisinin, 'davayı kaybetme' partisi olduğu konuşuluyor. Çünkü, davanın Türkiye lehine sonuçlanması bekleniyor.

HAKAN UZAN İADESİ İSTENEBİLİR !

Sabah gazetesinden Gül Kireklo'ya konuşan eski İnterpol Daire Başkanı Yalçın Çakıcı, 6.5 yıldır dünyanın her yerinde aranan Hakan Uzan'ın Paris'te ortaya çıkmasıyla ilgili İnterpol kuralları gereği Uzan'ın iadesinin isteneceğini söyledi.

Yalçın Çakıcı, Öcalan'ın takibinden Çakıcı'nın Fransa'da yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesine, Ağca'nın İtalya'dan Türkiye'ye getirilmesinden, Sedat Peker'in Romanya'dan iadesine kadar birçok uluslararası girişime imza atmıştı.

Çakıcı, Uluslararası Tahkim Heyeti'nden aldığı özel seyahat belgesiyle Paris'te kardeşi Cem Uzan ile buluşan Hakan Uzan'ın mutlaka bir güvence ile buraya geldiğini öne sürerek, “Onlar tüm hukuki prosedürü değerlendirip, Fransa'ya adım atmışlardır. Yoksa böyle bir cesaret gösteremezler” diye konuştu.

Çakıcı şunları söyledi:

“İnterpol'ün merkezi Fransa'nın Lyon kentinde. İnterpolü en iyi ugulayacak ülke Fransa. Türkiye Hakan Uzan'ın iadesini isteyecek. Ama son kararı Fransa verecek. Normalde mekanizma öyle işler. Türkiye, 'Bakın bizim kırmızı bültenle aradığımız sanık veya hükümlü sizin ülkenizde. İadesini istiyoruz' der. Ama bugüne kadar böyle tanık sıfatıyla, Uluslararası Tahkim Heyeti kararıyla başka bir ülkede ortaya çıkan biri yok.”

FRANSA'DAKİ TAHKİM 1966'DA KURULDU

Hakan Uzan'ın Fransa'ya girişini sağlayan Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümüne Dair Tahkim Heyeti (ICSID), Dünya Bankası bünyesinde 1966 yılında kuruldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler