Vasi Nedir? Velayet Nedir?

Vasi Nedir? Velayet Nedir? İşte tüm detaylar...

Vasi Nedir? Velayet Nedir?

Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin ve belirli şartlar altında erginlerin mal varlığı ve kişilik haklarını korumak amacıyla kabul edilen bir hukuki kurumdur. Bu kuruma göre, kısıtlı kişilerin haklarını korumak için mahkeme tarafından bir vasi atanır. Vesayet, hapis cezası almış kişilerin mal varlığını ve haklarını korumak amacıyla da uygulanır.

Vasi Nedir?

Vasi, vesayet organlarından biridir ve mahkeme tarafından atanır. Türk Medeni Kanunu’na göre, vasi, velayet altında bulunmayan küçüklerin, kısıtlanmış kişilerin ve 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığını ve kişilik haklarını korumak amacıyla görevlendirilir. Vasi, atanmış olduğu kişinin mal varlıklarını ve kişisel haklarını yönetir ve korur.

Velayet Nedir?

Velayet, Türk Medeni Kanunu’nun 335-351. maddeleri arasında düzenlenmiştir ve koruma ve bakım yönünden muhtaç çocukların bakımı, eğitimi, çıkarlarının korunması ve mal varlıklarının yönetimi gibi ihtiyaçlarını karşılamak için anne ve babaya verilen bir sorumluluktur. Velayet, evlilik birliği içerisinde doğan çocukların anne ve babanın ortak velayeti altında olmasını sağlar. Boşanma durumunda ise mahkeme, çocuğun üstün menfaatini gözeterek velayeti anne veya babaya verir.

Velayet ile Vesayet Arasındaki Fark Nedir?

  • Velayet: Sadece anne ve babaya tanınmış olup, çocukların bakım ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.
  • Vesayet: Mahkeme tarafından anne veya baba dışındaki üçüncü şahıslara tanınabilir ve kısıtlı kişilerin haklarını koruma amacı güder. Vesayet ilişkisinde hısımlara öncelik tanınsa da yakınlık şartı aranmaz.

Vasi Tayini ve Vasi Olmak Ne Anlama Gelir?

  • Vasi Tayini: Vasi tayini, vasi atanan kişinin hukuki işlerinin bir kısmını tek başına yapamayacağı anlamına gelir. Bu durumda, kişinin tek başına yaptığı işlemler vasinin onayı veya icazeti olmadan geçersiz sayılır.
  • Vasi Olmak: Vasi, mahkeme tarafından atanan ve korunmaya değer kişinin mal varlıkları ve kişilik haklarının yönetiminden sorumlu olan kişidir. Vasi, sorumlu olduğu kişinin mal varlığı üzerinde tasarruf yetkisine sahip olsa da, bu yetkiyi kötüye kullanamaz ve kişinin aleyhine işlemler yapamaz.

Vesayet ve vasi ilişkisi, kişilik haklarını ve mal varlığını koruma gücünden yoksun olan bireylerin korunmasını sağlar. Bu kurumlar, hukukun koruma işlevini yerine getirir ve toplumda adaletin sağlanmasına katkıda bulunur.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler