Yargıtay tek mahkeme önerdi!

 Yeni Anayasa’ya ilişkin önerilerini TBMM’ye gönderen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay’ın kurulacak Yüksek Mahkeme çatısı altında toplanmasını önerdi. YARGITAY TEK MAHKEME ÖNERDİ Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da ye

Yargıtay tek mahkeme önerdi!

 

Yeni Anayasa’ya ilişkin önerilerini TBMM’ye gönderen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay’ın kurulacak Yüksek Mahkeme çatısı altında toplanmasını önerdi.
 
YARGITAY TEK MAHKEME ÖNERDİ
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da yeni Anayasa’nın yargı bölümüne ilişkin önerilerini TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderdi. Başsavcılık, YüksekMahkeme ile YüksekMahkeme Cumhuriyet Başsavcılığı kurulmasını, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay’ın bu çatı altında toplanmasını önerdi.
 
YÜKSEK MAHKEME
 
Yargıtay’ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderilen önerisi şöyle: “YüksekMahkeme Cumhuriyet Başsavcılığı (YMCB),mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kurulur Anayasa ve kanunlarda verilen görevleri yerine getirir.
 
YMC Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği üç aday içinden Cumhurbaşkanı’nca dört yıl için seçilir. Süresi biten yeniden seçilebilir.”
 
YARGI BAĞIMSIZLIĞI
 
Önerinin gerekçesinde ise yargı bağımsızlığı ilkesinin önemine işaret edilerek AİHM’nin, yargının bağımsız olup olmadığına, o ülkenin kurumsal yapılarına ve anayasal düzenlemelerine bakarak karar verdiği anımsatıldı: “Bu çerçevede en önemli unsur, hâkimlere tanınan güvenceler ve onların konumudur.
 
Eğer yürütme ya da idari organlar, hâkimlerin görevine son verebiliyorsa, bu noktada objektif açıdan bağımsızlık yok demektir.” Gerekçede, yargı birliğinin önemine dikkat çekilerek, “çağdaş normlara uygun, bağımsız ve etkin bir yargı sistemi” için tek bir yargı yapılanması önerildi. Anayasa’da adli, idari, anayasal ve askeri yargı şeklinde kurulan yargının ‘yüksek mahkeme’ adı altında bütünleştirilmesi istendi:
 
‘BAŞLANGIÇ OLARAK SAVCILIK BİRLEŞSİN’
 
“Birden fazla yasama erki veya birden fazla yürütme erkinin olamadığı gibi yargılama erkinin de birden fazla olamayacağı gerçektir. Onun için tek bir yargı organı olmalıdır.
 
Bunun ülkemizin şu anda içinde bulunduğu koşullar nedeniyle sosyal, siyasal veya fiili sebeplerlemümkün olmaması halinde, bir başlangıç olarak Anayasa yargısı, adli yargı, idari yargı ve askeri yargıda yüksekmahkeme savcılıklarının, ‘Yüksek Mahkeme Cumhuriyet Başsavcılığı’ adı altında birleştirilmesi, geçici ama kötünün iyisi bir çözüm olarak düşünülecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler