'Yeni anayasa gerek'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "İzmir Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı"na katıldı. 1982 Anayasası'nın, o dönemin devlet ve özel

'Yeni anayasa gerek'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, "İzmir Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı"na katıldı.

1982 Anayasası'nın, o dönemin devlet ve özel sektör üzerindeki zenginleşme modeline göre yazıldığını, bugün ise kalkınmanın artık sadece özel sektörün elinde olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu anayasanın şu anda yeniden yazılıyor olması lazım. Tabii ilk 4 maddesi hariç" dedi.

Siyasi partiler ve seçim kanunun da artık değişmesi gerektiğini, Türkiye'de herkesin demokrasiyi yaşayarak kabul etmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergi ve hukuk reformunun da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye'de kamu yönetiminin de iflas ettiğini savunan Hisarcıklıoğlu, TBMM'den çıkan hatalı yazılmış yasaların komik karşılandığını ancak "ağlanacak duruma gülündüğünü" söyledi.

"Kayıtlı ekonomiye geçilmeli"

Hisarcıklıoğlu, reel sektörün kayıtlı ekonomiye geçmek istediğini, defosuz olmak istediğini ancak bu konuda hükümetin teşvik edici olması gerektiğini söyledi.

2007-2008 döneminde Türkiye'de siyasetin ağırlıklı olduğu bir gündemin yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, evinde huzursuzluk olanın işinde başarısız olacağını, Türkiye'nin de evinde huzurun kalmadığını, ekonomik göstergelerin de bunun sonucu olarak aşağıya döndüğünü belirtti.

Türkiye'nin 2001 krizi sonrası uygulanan programın ekonomiyi güçlü hale getirdiğini, evin içindeki huzursuzluğa rağmen, hiç kimsede bir kriz beklentisi bulunmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, 2002-2006 yılları arasında yakalanan yüksek büyüme oranının 2007 yılında yakalanamadığını, Türkiye'nin Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinin yakaladığı büyüme hızının gerisine düştüğünü dile getirdi.

"Kayıt dışı ekonomi sıkıntı..."

Büyüme hızının düşmesinde Türkiye'nin birinci önceliğini ekonomiden başka alanlara kaydırmasının etkili olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, reel sektörün en önemli sıkıntısının kayıt dışı ekonomi olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu yaptığı sunumda, 2004 yılından 2007 yılına kadar olan akaryakıt ve enerji kullanım miktarlarını karşılaştırarak ekonomik büyümeye, araç sayısının artmasına rağmen yakıt kullanımının azaldığına dikkat çekti.

Petrolde dünyanın en pahalı ülkesi olduklarını, yüksek vergi oranlarının kaçak yakıtı artırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Ben diyorum ki sistem bizim kayıt dışında çalışmamızı istiyor herhalde. Bir taraftan 'Kayıt altına gir' diyor. Ama yüksek vergi oranı tüm ekonomilerde kayıt dışını artırır, bu en bilinen gerçektir. Biz de kayıtlı ekonomiye geçmek istiyoruz ama teşvik edin, vergi oranlarının adil, ödenebilir şekilde düzenlenmesi, vergi kanunlarının adil bir şekilde yazılması lazım. Bizim kayıtlı ekonomiye geçmemiz lazım" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler