Yenidoğan soruşturmasında bir operasyon daha: 14 gözaltı
İstanbul’da bebeklerin yoğun bakım ünitelerinde gereksiz tutulup ölümlerine neden olan Yenidoğan Çetesi’ne yönelik operasyonlar devam ediyor.
İstanbul’da yenidoğan bebekleri özel hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan, ihmali davranışlarla ölümlerine neden olan ve kamuoyunda “Yenidoğan Çetesi” olarak bilinen suç örgütüne yönelik operasyonlar ve yargılama süreci devam ediyor.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında çeteye yönelik eşzamanlı operasyonlar düzenlendi.
47 Sanığın Yargılanması Devam Ediyor
Yenidoğan Çetesi’ne yönelik açılan davada, aralarında örgüt yöneticileri ve üyelerinin de bulunduğu 22’si tutuklu toplam 47 sanığın yargılanması 13’üncü gününde devam ediyor. Dava kapsamında çeteye yönelik yeni deliller ortaya çıkarken, şüphelilere yönelik operasyonlar sürüyor.
Yeni Operasyonlarda 23 Tutuklama
26 Nisan ve 29 Temmuz tarihlerinde, İstanbul merkezli olarak eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirildi.
53 Şüpheliye yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 23 kişi, adli makamlara sevk edilerek tutuklandı.
16 Şüpheliye ise adli kontrol hükümleri uygulandı.
Operasyon kapsamında yapılan aramalarda, dijital materyaller, yasadışı ilaçlar ve usulsüz tıbbi işlemlere ilişkin dokümanlar ele geçirildi.
Yoğun Bakım Servisinde Günlük 8 Bin Liralık Usulsüzlük
SGK’nın özel hastanelerde tedavi gören bebekler için günlük 8 bin lira ödeme yaptığı belirlendi. Suistimal edilen bu sistemde, çete üyeleri iyileşen ve taburcu edilmesi gereken bebekleri gereksiz yere yoğun bakım servislerinde tutmayı sürdürdü.
Görevli doktorlar yerine hemşirelerin müdahaleleri yapıldığı,
Hasta yakınlarına hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttığı,
Epikriz raporlarının gerçeğe aykırı düzenlendiği tespit edildi.
Doktorlar Görev Yerinde Bulunmadı
Yoğun bakım ünitelerinde bulunması gereken doktorların, masraflardan kaçınmak amacıyla görev yerlerinde bulunmadığı ortaya çıktı. Resmi kayıtlarda görevli görünen doktorların, olay anında hastanede olmadıkları belirlendi.
Acil durumlarda doktor yerine hemşirelerin telefonla yönlendirme yaptığı ve bu ihmallerin ölümlere yol açtığı tespit edildi.
Epikriz Raporlarında Usulsüzlük
Yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklerin günlük epikriz raporlarının doktorlar yerine hemşireler ya da hasta bakım elemanları tarafından düzenlendiği belirlendi. Gerçeğe aykırı bu düzenlemeler, yoğun bakım hizmetlerinde ciddi ihmalleri gün yüzüne çıkardı.
Bugünkü Operasyon: 14 Gözaltı
Yapılan son operasyonda, aralarında 5 doktor, 3 hemşire ve 5 sağlık çalışanının bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında örgüt lideri Fırat Sarı ile birlikte hareket eden 16 şüphelinin daha suç faaliyetlerine karıştığı tespit edildi.
Kaynak: