Yerel yönetimlere yeni düzenleme geliyor

AK Parti, yerel yönetimlerle ilgili yeni bir yasal düzenleme için harekete geçiyor. Düzenlemede;  yerel yönetimlerin finansmanı, belediye başkanlarının yetkileri ve özlük hakları, imar ve personel rejimi ile uygulamada yaşanan sorunları giderici çözümler

Yerel yönetimlere yeni düzenleme geliyor

AK Parti, yerel yönetimlerle ilgili yeni bir yasal düzenleme için harekete geçiyor. Düzenlemede;  yerel yönetimlerin finansmanı, belediye başkanlarının yetkileri ve özlük hakları, imar ve personel rejimi ile uygulamada yaşanan sorunları giderici çözümler amaçlanıyor. 

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, yerel yönetimlerle ilgili daha önce çıkan yasaların uygulamasından kaynaklanan sıkıntılar yaşandığını belirterek, dinamik bir birim olan yerel yönetimlerin yasalarında da zaman içinde ihtiyaçlara göre değişikliğe gidilmesinin doğal olduğunu söyledi.

"Türkiye'de aşırı vesayetçi ve merkeziyetçi yapıdan Avrupa'daki yerinden yönetime giden yelpazede durmadan olumlu adımlar atılıyor" diyen Özhaseki, son çıkarılan Büyükşehir Yasası'nda iyileştirilmesi istenen noktaların, belediye başkanlarının şikayetçi olduğu durumlara, milletvekillerinin sahada karşılaştığı şikayetlere de çözümleri içerecek şekilde uygun düzenlemeler olduğunu anlattı. 

Yapılacak düzenlemede, belediye başkanlarının yetkileri ve özlük hakları, yerel yönetimlerin finansmanı, imar ve parsel bazında yoğunluk artışları gibi sorunlu alanların telafisinin yer alacağını belirten Özhaseki,  "Bir belediye başkanı büyükşehirden emekli olduğunda bir genel müdür maaşı bile alamıyor. Beldesi kapanmış belediye başkanı ortada kalıveriyor. Ama belediye başkanlarını memur olarak yargılıyoruz. Yargılarken ve suçlarken memur gibi, ama emekli olurken işçi emeklisi olarak çıkabiliyorlar karşımıza. Pasaportla, silah taşımakla ilgili sıkıntıları var. İl belediye başkanları VIP salonlarını kullanamıyorlar. İldeki iki bin öğrencisi olan üniversite rektörü VIP salonunu kullanıyor ama 500 bin nüfuslu şehrin seçtiği belediye başkanı kullanamıyor. Bu ayıp bir şey" diye konuştu. 

Belediyelerde çalışan personelle ilgili de sorun yaşandığını dile getiren Özhaseki, aynı belediye biriminde 5 ayrı çalışan olabildiğine işaret etti. Belediyelerde 657 sayılı yasaya tabi memur, sözleşmeli, kadrolu işçi ya da taşeron işçisi olabildiğine dikkati çeken Özhaseki, bütün bunların da giderilmesi gerektiğini vurguladı. Özhaseki, "Arkadaşlarımızdan da anlayış görür, yaklaşımlarımız aynı olursa belediye personel rejimiyle ilgili bile çok ciddi bir yasa ortaya çıkabilir. Amacımız doğru dürüst bir yasa yapmak, üzüm yemek. Kavga ya da AK Parti lehine bir düzenleme değil" dedi. 

"İmarla ilgili epeyce düzenleme düşünüyoruz" 

Genel çerçevede belediye başkanlarının yetkileri, yerel yönetimlerin finansmanının güçlendirilmesi ve imarla ilgili düzenlemelerin yer aldığı tek bir yasa çalışması olacağına işaret eden Özhaseki, imarla ilgili neler yapılacağı konusunda şu bilgiyi verdi:

"İmarla ilgili epeyce düzenleme düşünüyoruz. Belediye başkanlarının şikayet ettikleri noktalarda rahatlatacak şeyler olacak. İmarda birinin Ankara'da resen bir şey yapması prensip olarak doğru değil. Bazı bakanlıklar bu yetkiyi aldıysa, bazı belediye başkanı arkadaşlarımızın yapacağı hizmetleri engelleme çabasından yapıldı. Ben bakanlıkların bu yetkiyi almasına karşıyım. Ama bazı hizmetleri bakanlıklar yaparken elini de rahatlatmak lazım. Bazı bakan arkadaşlarımız böyle bir yetki olmasına rağmen bu yetkiyi en az kullanan insanlardır. Sorumlu olmamak adına... Bir yerde de arkadaşlarımız takıntılarından dolayı, ideolojik hastalıktan dolayı devletin yapacağı büyük yatırımı bölgesinde engelliyorlarsa bunu aşacak bir mekanizma elbette bakanda olmalı." 

"Kendi ideolojisine giden yolda basamak olmak için çırpınıyor"

Yerinden yönetimin  "Avrupa'nın yeni Magna Carta"sı niteliğinde olduğunu ifade eden Özhaseki, Türkiye'de ise bir takım sıkıntıların olduğunun altını çizdi. Hem sağ hem de sol siyasi çizgide bazı belediye başkanlarının "ideolojik takıntılı" olduğunu savunan Özhaseki, yerel yönetimi devletin birimi gibi görmediğini vurguladı.

"Kendi ideolojisine giden yolda basamak olmak için çırpınıyor" diyen Özhaseki, şunları kaydetti:

"İdeolojik takıntılı belediyeleri de gözardı etmemek lazım. Halk olarak belediyelerden gençlik ve spor, kültür, çevre, hatta okulların fiziki olarak iyileştirilmesi gibi hizmetleri de istiyoruz. Bunları aldığınız zaman, kendini o yerin seçilmiş hizmetli görevlisi gören ile ideolojisine hizmetten başka hiçbir şeyi görmeyen, gözünü kör etmiş belediye başkanlarını yan yana getirdiğiniz zaman, ikisine bu hizmeti verdiğiniz zaman karşınıza ne çıkacağını düşünmek zorundasınız. Böyle bir rahatsızlığımız var. Hendeği belediyenin araçlarıyla kazan arkadaşlara ne yetkisi vereceksiniz, ne yapacaksınız? Böyle bir zorluk var ve Türkiye'deki açmaz burada bana göre. Keşke her arkadaş 'ben bu şehirde doğdum, büyüdüm, burası beni seçti, bu insanlara hizmet etmeliyim, devletin bir parçasıyım' dese... Belediye başkanına verilen yetki belli. 'Ben bu yetkileri doğru bir kanun adına uygulamalıyım' diyen ile 'benim kafamda şu ideoloji var, ben buraya giderken askerim, ben bu işin mücahidiyim, o nedenle her şeyi oraya götürmeliyim' diyen arasında dağlar kadar fark var." 

"İhtilaflı maddeler çıkabilir" 

Yapılacak düzenlemeyle ilgili çalışmak üzere komisyon kuracaklarını belirten Mehmet Özhaseki, bunu muhalefetle ve başka partilerden seçilmiş belediye başkanlarıyla da paylaşacaklarını söyledi. Özhaseki, "İhtilaflı maddeler çıkabilir. Ama düzenleme konusunda belediye başkanlarıyla görüşeceğim" diye konuştu. 

Kayseri'de 20 yıldan fazla belediye başkanlığı yapan Özhaseki, yerel yönetimlerin kendi uzmanlık alanı olduğunu ve dünyada bu alandaki gelişmeleri de takip ettiğini belirtti. Türkiye ile Avrupa'da yerel yönetimler arasında temel yapısal farklılıklar bulunduğunu dile getiren Özhaseki, Avrupa ülkelerinde yerel yönetimlerin çok önde olduğuna ve demokrasinin temel beşiği kabul edildiğine dikkati çekti.  

"Bayağı sorunlu bir alana giriyoruz" diyen Özhaseki, uzun yıllardır değiştirilmeye çalışılan Köy Kanunu ile ilgili değişikliklerin de aynı düzenlemede yer alacağını söyledi.  

Tarihi Kentler Birliğinin 2004-2011 yılları arasında  başkanlığını yapan Özhaseki, göreve her defasında oy birliğiyle seçildiğini, zaman zaman  belediye başkanlarının sorunlarına hükümet nezdinde aracılık ettiğini, belediyeciliği millete hizmet gördüğünü sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler