Yerli trambüsler dünyaya açıldı
Türkiye'de ilk yerli üretim olarak hizmete sunulan trambüs, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen "Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı'nda yetkililerden tam not aldı.Toplu taşımacılık sektöründe dünyadaki en büyü
Türkiye'de ilk yerli üretim olarak hizmete sunulan trambüs, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen "Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı'nda yetkililerden tam not aldı.
Toplu taşımacılık sektöründe dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), "Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı'nı Türkiye'de ilk yerli üretim olarak hizmete sunulan trambüs projesi kapsamında Malatya'da düzenlendi. Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda Bozankaya da üretici firma olarak yer aldı. Çalıştaya Almanya'dan Suudi Arabistan'a Latin Amerika'dan İngiltere'ye kadar farklı ülkelerden ve Türkiye'deki belediyelerden üst düzey toplu taşımacılık yetkilileri katıldı.
Toplu taşıma hizmetlerinin, ağır hasta taşıyan bir sağlık görevlisi titizliğiyle yapılan bir hizmet olduğunu söyleyen MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, şehrin gelişmişliğinin toplu taşım hizmet kalitesi ile orantılı olduğu bilinciyle ulaşımda hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Yapılan araştırmaların mevcut enerji kaynaklarının zamanla yetersiz kalacağını veya tükeneceğini gösterdiğini kaydeden Tamgacı, "Bu yüzden sürdürülebilir ulaşım adına trambüs sistemini hayata geçirmeye karar verdik. Ulaşım sistemleri hakkında raporlar hazırladık. Bu raporlarda Malatya'nın yıllara göre nüfus artış hızı da göz önünde tutularak, hiçbir zaman metro veya hafif raylı sistem ihtiyacı olmayacağına, troleybüs sisteminin Malatya için en uygun alternatif olduğuna karar verdik" dedi.
PLAKET VERDİ
Konuşmaların sonunda UITP Troleybüs Komitesi Başkanı Sergei Korolkov Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a plaket verdi. Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı'nda 3 oturum yapıldı. Toplu ulaşımın dünü ve bugünü her yönüyle ele alındı. Çalıştay boyunca ayrıca, UITP'nin yeni projeleri ve toplu taşımacılık sektörünün geleceği de görüşüldü. Birinci oturumda "Mod seçimleri ve çeşitli teknoloji çözümlerini karşılaştırma" konusunda yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar sunumlarını yaparken, ikinci oturumda "Yeni bir troleybüs sisteminin planlama, tasarım ve inşaatı" ile "Türkiye şehirlerinde troleybüs çalışmaları" konularında sunumlar yapıldı.