Yerli Uçak geliyor

Bakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'na yerli uçağın üretimiyle ilgili sunum yaptıklarını, Kabine'nin de projeyi uygun bulduğunu açıkladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'na yerli uçağın üretimiyle ilgili sunum

Yerli Uçak geliyor
Bakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'na yerli uçağın üretimiyle ilgili sunum yaptıklarını, Kabine'nin de projeyi uygun bulduğunu açıkladı.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu'na yerli uçağın üretimiyle ilgili sunum yaptıklarını, Kabine'nin de vakit kaybetmeden projeye başlanması yönünde mutabakata vardığını açıkladı. Yerli uçağın koltuk kapasitesi 60 ile 120 arasında olacak ve 3 saate yakın uçabilecek.
 
Bakan Yıldırım, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 5-7 Eylül 2013 arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 11. Ulaştırma Şürası'nda Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısının geldiği noktanın değerlendirileceği bilgisini veren Yıldırım, ayrıca 2023 hedeflerinin revize edilerek 2035 vizyonunun belirleneceğini söyledi. Havacılıkta gelinen noktayı aktaran Yıldırım, Türkiye'nin son 10 yılda havacılıkta Ezber Bozan bir ülke olduğuna dikkat çekti. "Dünyada havacılıkta ABD'de eksi, Avrupa'da 0,5, Türkiye'de ise 15,5 büyüme var." diyen Bakan Yıldırım, bu gelişme paralelinde 10 yılda Türkiye'nin havacılıkla ilgili uçak ve parça alımına 18 milyar dolar ödediğine dikkati çekti: "Buna karşılık dışarıya ihracatımız 3,5 milyar dolar, yan, 14,5 milyar dolar veya 29 katrilyon parayı, havayolu araçları veya malzemeleri için ödemişiz. Cari açığı düşürmek için mutlaka uçağımızı, uydumuzu yapmamız gerekir."
 
'BAKANLAR KURULU, PROJENİN BAŞLATILMASINI İSTİYOR'
 
Yerli uçakla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Binali Yıldırım, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında bununla ilgili sunum yaptığını belirterek, "Yerli uçağın yapımıyla ilgili üç yıldır süren çalışmalarımız vardı. Gelinen noktayla ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi verdik. Yerli uçağı nasıl yapacağız, hangi tip uçak yapacağız, ne kadar zamanda, nerede yapacağız, kime satacağız? Bunların bütün ayrıntılarını, dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bakan arkadaşlarımıza anlattık. Aynı şekilde uydu üretimi ve uzay araçları için de sunum yaptık. Başbakanımız, yerli uçak projesinin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini istiyordu. Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi." diye konuştu.
 
UÇAK 60 İLE 120 KOLTUK KAPASİTELİ OLACAK, 3 SAAT UÇABİLECEK
 
Yerli uçak yapımının öneminin altını çizen Yıldırım, "Bakanlar Kurulu'nda, Türkiye'nin neden yerli uçak yapması gerektiğini ortaya koyduk. Türkiye eğer 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksa mutlaka bu sektöre girmesi gerekir, çünkü bu sektörün çarpan etkisi yüksek. Uçak yaptığınız zaman birçok imalatçıyı harekete geçirirsiniz, yani 1'e 7. Buraya bir yatırım yaptığınız zaman, yedi kat yatırımı da harekete geçiriyorsunuz. Teknoloji katma değeri yüksek bir alan. Yerli uçak yapmak demek, ülkemizin lig atlaması, bir üst lige çıkması anlamı taşıyor. Uçak üreten, uydusunu üreten ülke demek, bir üst gruba çıkmış ülke demek." ifadelerini kullandı.
 
Üretilen uçakla ilgili de bilgi veren Yıldırım, uçağın bölgesel nitelikli, 60 ile 120 koltuk kapasitesine sahip olacağını açıkladı. Dünyada uçak üreticisi iki firma olduğunu ve sektörün arz talebe göre şekil aldığını dile getiren Yıldırım, 3 saate yakın uçabilecek uçağın Türkiye içinde her yöne, bölgede ise onlarca ülkeye ulaşabileceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler