Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
Hükümet ile yargı arasında krize neden olan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu 17 Aralık 2013'te başladı. İşte krizin gün gün gelişimi... 17 Aralık 2013 Salı Operasyon sabaha karşı başladı. Operasyon talimatını eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün koordinas
Yayınlanma:
Hükümet ile yargı arasında krize neden olan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu 17 Aralık 2013'te başladı. İşte krizin gün gün gelişimi...
17 Aralık 2013 Salı
Operasyon sabaha karşı başladı. Operasyon talimatını eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün koordinasyonunda savcı Celal Kara verdi. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, iş adamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 89 kişi gözaltına alındı.
18 Aralık Çarşamba
Bir sonraki gün medyaya soruşturma dosyası ile ilgili haberler sızmaya başladı. İddiaya gore örgüt lideri Rıza Sarraf’tı. Sarraf'ın bürokraside 4 bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği öne sürüldü. Barış Güler’in evinde yapılan aramalarda görüntülenen paralar günün en çarpıcı konusu oldu. Halk Bankası Genel Müdürü Aslan’ın evindeki ayakkabı kutusundan çıkan 4.5 milyon dolar, bazı telefon görüşmesi kayıtları ve fotoğraflar medyada yer aldı. Emniyet'te operasyonu gerçekleştirenlerin de aralarında olduğu 5 şube müdürü görevden alındı. Yerlerine ise aynı hızla yeni atamalar yapıldı. Soruşturmaya 2 de ek savcı atandı.
19 Aralık Perşembe
Şube müdürlerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın merkez valiliğine atandı. Çapkın’ın yerine Aksaray Valisi Selami Altınok getirildi. Gözaltındaki şüphelilerden bazıları adliyeye sevk edildi. Sevk edilenlerden 8’i tutuklandı.
20 Aralık Cuma
Emniyet'teki tasfiyeler yayıldı. Mali Suçları Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu, operasyonu gizlediği gerekçesiyle görevden alındı. Aynı gün bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu şüphelilerin tamamı adliyeye sevk edildi. Gün boyu ifadeleri alındı. Soruşturmayı başlatan ve dosyaya sonradan görevlendirilen üç savcı, oybirliğiyle Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Abdulah Oğuz Bayraktar'ın da aralarında bulunduğu şüphelilere tutuklama istedi.
21 Aralık Cumartesi
Bakan çocukları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, iş adamı Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan günün ilk saatlerinde tutuklandı. İki bakanın oğluna yönelik suçlama, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek"ti. İlk günkü tutuklamalarla birlikte soruşturmada toplam 26 kişi cezaevine gönderilmiş oldu. Bakan Bayraktar'ın oğlu, iş adamı Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı’nın da aralarında olduğu şüpheliler ise serbest kaldı.
Hükümet, kendisinden habersiz yapılan operasyonun ardından Adli Kolluk Yönetmeliği'ni değiştirdi. Savcıların emrinde soruşturmada görevli polislerin, soruşturmalara ilişkin amirlerine bilgi vermesi zorunlu hale getirildi. Bu, hükümetin operasyona yönelik en büyük itirazıydı. Bazı barolar yönetmeliğin iptali için dava açtı.
22 Aralık Pazar
Emniyet'in kapıları gazetecilere kapatıldı. Türkiye genelinde gazeteciler Emniyet müdürlüklerindeki basın odalarını boşalttı.
23 Aralık Pazartesi
İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, soruşturmayı deşifre ettiği, şüphelilere bilgi sızdırdığı iddiasıyla savcılıkça ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Emniyet ise müdürün ifadeye gitmesine 'Gerekçesi belli değil, mevzuata aykırı' diyerek olumsuz yanıt verdi.
25 Aralık Çarşamba
Bakan istifaları peş peşe geldi. İlk olarak Zafer Çağlayan, hemen ardından da Muammer Güler istifalarını açıkladı. Erdoğan Bayraktar ise NTV'ye telefonla bağlandı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söyleyerek görevi bıraktığını açıkladı. Erdoğan’ı istifaya davet etti.
Aynı gün Türkiye daha ilk operasyonu konuşurken ikinci operasyon iddiaları geldi. Ergenekon davasının da savcısı olan Muammer Akkaş tarafından ikinci bir büyük soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Savcı Akkaş, birçok iş adamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırladı, mahkemeden bazı iş adamlarının mal varlığına el koyma kararı çıkarttı. Savcı, Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan için de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırladı.
Ancak Emniyet, Savcı'nın talimatlarını yerine getirmedi. Savcılık ile Emniyet arasında yetki krizi çıktı. Savcı Akkaş, soruşturmaya engel oldukları iddiasıyla Vali Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Selami Altınok ve sorumlu kolluk kuvvetleri hakkında ‘Gizliliği ihlâl, görevi kötüye kullanma ve delilleri yok etme’ gerekçesiyle soruşturma başlattı.
26 Aralık Perşembe
Dosya, Savcı Muammer Akkaş’tan alındı. Akkaş, akşam saatlerinde adliye önünde yazılı basın açıklaması dağıttı. Akkaş, “Soruşturma yapmam engellenmiştir” dedi. Ardından Başsavcı Turan Çolakkadı, bir basın toplantısı ile Savcı Akkaş’ı soruşturmanın gizliliğini ihlâl etmekle suçladı. Çolakkadı’nın ardından bu sefer de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'dan (HSYK) bir açıklama geldi. HSYK ‘oyçokluğu’yla bir bildiri yayımladı ve soruşturmayı bir üst birime bildirmeyi mecbur kılan yeni Adli Kolluk Yönetmeliği'nin, davaların önünü tıkayacağını ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.
27 Aralık Cuma
Kimliği belirsiz bir kişi tarafından Mali Şube’nin bilgisayarlarına girildiği iddia edildi. İnceleme başlatıldı. Muammer Akkaş’ın yerine soruşturmada bir başsavcı vekili ile dört savcı görevlendirildi. Dosyayı inceleyen savcılardan biri olan İdris Kurt’un sağlık sorunlarını gerekçe göstererek soruşturmadaki görevini reddettiği öğrenildi. Geriye kalan dört savcı dosya üzerinde çalışmaya başladı. Danıştay 10. Dairesi de yargıda krize neden olan Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurdu. Savcı Akkaş’ın polisin operasyon yapmaması üzerine Jandarma’ya talimat verdiğine ilişkin yazı ortaya çıktı. Bu talimatın hazırlandığı ancak Jandarma’ya iletilmediği belirlendi.
28 Aralık Cumartesi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir değişiklik daha yapıldı. Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Zülküf Atılgan görevinden alındı. Görevden alınan Atılgan müdüriyet emrinde görevlendirilirken yerine Özel Güvenlik Şube Müdürü Seylan Demir getirildi.
29 Aralık Pazar
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HSYK'ya "Yetki devri yenilenmesi" isimli bir yazı göndererek, kurum adına açıklama yapma yetkisinin artık kendi bakanlığında olduğunu bildirdi.
31 Aralık Salı
Operasyon kapsamında tutuklanan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın avukatlarının tutukluluğa yaptığı itiraz reddedildi.
4 Ocak 2014 Cumartesi
Emniyet Genel Müdürlüğü'nde dört daire başkan yardımcısı ve üç şube müdürü görevden alındı. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın imzasıyla çıkan atama kararnamesiyle, Asayiş Dairesi'nde görevli başkan yardımcıları Raşit Poyraz ve Mete Cengiz ile Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nda görevli başkan yardımcıları Halil Dumanlı ve Yüksel Sezer görevlerinden alındı. Asayiş Dairesi'nde bir, Güvenlik Dairesi'nde ise iki şube müdürü alınarak başka birimlerde görevlendirildi.
6 Ocak Pazartesi
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gece yarısı büyük çapta görev değişikliği yapıldı. 350 polisin yeri değiştirildi. Boşalan yerlere çoğu Ankara dışından 250 polis atandı.
7 Ocak Salı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ü, Bakırköy’e Başsavcı Vekili olarak atadı.
Savcı Öz, HSYK Kanunu'nda yer alan, 'Kusurlu veya uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzunu veya şahsi onur ve saygınlığını yitirmek', 'Yaptıkları işler veya davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak', 'Tayin ve deliller elde edilmemiş olsa bile, rüşvet aldığı veya irtikapta bulunduğu kanısını uyandırmak' maddeleri uyarınca görevinden alındı.
8 Ocak Çarşamba
Bir Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile 15 ilin Emniyet müdürleri görevden alındı. 24 ile de yeni Emniyet müdürü atandı. Ankara, Diyarbakır, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun ve Trabzon Emniyet müdürleri merkeze çekildi. Başkent Ankara'nın Emniyet Müdürlüğü'ne Kırıkkale Emniyet Müdürü Kadri Kartal atandı.
16 Ocak Perşembe
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da dahil 19 savcı ve bir hâkimin yeri değişti. Çolakkadı, Bölge Adliye Başsavcısı olarak atanırken yerine Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen Gebze'ye, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ercan Şafak Kocaeli Savcılığı'na atandı. Adalet Bakanı üç savcı için de inceleme izni verdi.
21 Ocak Salı
HSYK kararnamesiyle aralarında İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır ve Samsun Cumhuriyet başsavcılarının da bulunduğu yargı mensupları yeni görevlere atandı. Görev yeri değiştirilen yargı mensuplarından 52'si hakim, 44'ü ise savcı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarıyla silah taşıdığı ihbarı üzerine durdurulan TIR'ın aranması kararıyla tartışma yaratan Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık kararnamedeki isimler arasında. Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı.
Liman ve gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarının soruşturulduğu İzmir'in Başsavcısı Hüseyin Baş da, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. Başsavcı'nın, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağının da şüpheliler arasında yer aldığı soruşturmayı durdurması için Adalet Bakanlığı Müsteşarı'ndan talep geldiği konusunda tutanak tuttuğu iddia edilmişti.
Balyoz davasında hükümleri veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ise Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandı. Diken, hükümetin de olumlu yaklaştığı Balyoz davasının yeniden görülmesiyle ilgili tartışmalara değinmiş, bu tür durumlarda çoğunlukla hükümlerinin değişmediğini söylemişti.
22 Ocak Çarşamba
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde 470 amir, müdür yardımcısı ve memurun görev yeri değiştirildi. İzmir Emniyeti'nde de değişiklik yapıldı. İzmir'deki Liman İşletmeleri'ne yolsuzluk operasyonunu yapan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Metin Tuncer, Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcılığı'na atandı.
23 Ocak Perşembe
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ikinci yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen oğlu Bilal Erdoğan'ın avukatı açıklama yaptı. Avukat Ahmet Özel, ''Müvekkilim sabit ikamet sahibi olup, savcılık makamlarınca yapılacak bir bildirim üzerine ifadeye gitmek için hazır olduğumuzu kamuoyuna arz ederiz'' dedi. Özel, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 25 Aralık'taki soruşturma kapsamında müvekkili Bilal Erdoğan hakkında ellerine ulaşan herhangi bir çağrı kağıdının bulunmadığını bildirdi.
29 Ocak Çarşamba
Turan Çolakkadı’nın yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu, adliyede köklü değişiklikler yaptı. 21 Ocak’ta görevi devralan Salihoğlu, 9 gün sona adliyede birçok savcının görev yerini değiştirdi. En önemli hamlesi adliye bünyesinde 'Teknik Büro' kurmak oldu.
Talimata göre teknik ve fiziki takip yaptırmak isteyen bir savcının, suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka suretli delil elde edilmesi imkanının olmaması gerekecek. Soruşturma savcısı teknik ve fiziki takip istemini Teknik Büro’ya iletecek ve gerekçelerini de açıklayacak. Talebin uygun olup olmadığına teknik büroda görevli savcı karar verecek. Teknik Büro Savcısı kararı yerinde bulursa dinleme ve izleme talebi mahkemeye iletilecek.
29 Ocak Çarşamba
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu dosyayı yürüten savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'i dosyadan aldı. Celal Kara, İnfaz Savcılığı’nda görevlendirildi. Soruşturmaya sonradan atanan Mustafa Erol da dosyadan alındı. Erol da özel soruşturma bürosunda görevlendirildi. Erol’a ek görev olarak 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde duruşma savcılığı verildi. Dosyada sadece görevli olarak Ekrem Aydıner kaldı.
31 Ocak Cuma
Emniyet'te görevden alınan personelin bir kısmı idarenin haksız tasarrufta bulunduğu iddiasıyla göreve iade için idare mahkemesine başvurmuştu. İdare mahkemesinden ilk karar Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Akçal hakkında çıktı ve mahkeme atama kararını durdurdu. Hakkı Akçal görevden alınarak müdüriyet emrine verilmişti.
2 Şubat Pazar
Yolsuzluk soruşturmasının ardından İçişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Muammer Güler, hakkındaki iddialarla ilgili hesap vermeden siyasetle ilgili hiçbir talepte bulunmayacağını söyledi.
4 Şubat Salı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında hazırlanan fezlekeyi açıkladı. ATV ve Sabah gazetesinin satışı sırasında iş adamlarından para toplanması için Binali Yıldırım'ın koordinatör yapıldığını ve 630 milyon dolar para toplandığını savundu. CHP liderine göre, Sabah ve ATV'nin satışı için para aktaran firmalara bunun karşılığında 87 milyar 832 milyon liralık ihale verildi.
5 Şubat Çarşamba
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 25 Aralık'taki operasyonda adı geçen oğlu Bilal Erdoğan, soruşturmayı yürüten savcılara ifade verdi. Avukatı,"Suçlamaların tamamı soyut iddia ve yorumlardan ibarettir" dedi.
5 Şubat Çarşamba
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde görevli biri şube müdür yardımcısı olan 4 rütbeli polis görevden alındı. Görevden alınanların yerine bir komiser, iki komiser yardımcısı atandı.
6 Şubat Perşembe
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yolsuzluk operasyonunun merkezindeki İran asıllı Azeri iş adamı Rıza Sarraf'ın, Hükümet'i konuşmakla tehdit ettiğini, Hükümet'in de karşılığında onu hapisten çıkarmayı vaat ettiğini iddia etti.
6 Şubat Perşembe
4 eski bakan hakkında 17 Aralık'taki yolsuzluk operasyonuyla ilgili hazırlanan fezlekeler usûl eksikliğinden geri gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı eksiklikleri tamamlayıp yeniden gönderecek.
6 Şubat Perşembe
Yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'ın avukatı, CHP lideri hakkında hem suç duyurusunda bulundu hem de 100 bin liralık tazminat davası açtı.
7 Şubat Cuma
17 Aralık soruşturmasından sonra görev yeri değişen yüzlerce polisin açtığı davaları etkileyecek bir değişiklik gündeme geldi. Buna göre, idare mahkemeleri savunma almadan yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. 17 Aralık operasyonları sonrası binlerce polisin görev yeri değişti. Polisler de atamalarla ilgili idare mahkemelerine dava açarak yürütmenin durdurulması kararı aldırdı. Ancak mahkeme kararı olmasına rağmen geri dönüşe izin verilmedi.
7 Şubat Cuma
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında üç kere görev yeri değiştirilen İzmir Emniyeti'nde görevli Şube Müdürü Emin Göktaş'ın atamaları için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
7 Şubat Cuma
İzmir'de liman ve gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Ali Çelik’in görev yeri değiştirildi. Çelik'in soruşturduğu isimler arasında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar da vardı.
7 Şubat Cuma
Halkbank'ın genel müdürü değişti. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında tutuklanan Süleyman Aslan'ın yerine Ali Fuat Taşkesenlioğlu atandı.
9 Şubat Pazar
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Adalet Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılarının görev yerinin değiştirilmesinin ardından, Bilgi İşlem Dairesi'nde de görev değişikliğine gidildi. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi'nde görevli sekiz hakimin görev yeri değiştirildi. Daireden alınan hâkimler kurumda başka görevlere verildi. Adalet Bakanlığı'nda Müsteşar Birol Erdem görevinden alınarak yerine Kenan İpek getirilmiş, müsteşar yardımcıları Kenan Özdemir ve Yüksel Hız, görevlerinden alınarak Bakanlık Yüksek Müşavirliği'ne atanmışlardı.
10 Şubat Pazartesi
17 Aralık soruşturmasında tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın 12 Ekim 2012'den önce elde ettiği mal varlığına yönelik tedbir kaldırıldı. Evinde bulunan 4,5 milyon dolar ise halen adli emanette. Aslan, evinde yapılan aramada ayakkabı kutuları içinde bulunan 4,5 milyon doların okul yaptırma amacıyla verildiğini söylemişti.
10 Şubat Pazartesi
İstanbul Emniyeti'nde 75 polisin daha görev yeri değişti. Böylece yolsuzluk soruşturması sonrası Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki personelin yarısından fazlası değişmiş oldu.
11 Şubat Salı
Halk Bankası'nın eski genel müdürü Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutusundan çıkan 4,5 milyon dolarla ilgili, Osmancık Belediye Başkanı, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı, okul müdür yardımcısı ve okul projesinde görev alan kişiler tanık olarak dinlendi.
11 Şubat Salı
25 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında şüpheliler arasında ismi geçen iş adamı Mehmet Cengiz ifade verdi.
11 Şubat Salı
HSYK kararnamesiyle 123 hâkim ve savcının görev yeri değişti. 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun koordinatörlüğünü yaparken Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili yapılan Zekeriya Öz, Bolu'ya düz savcı olarak atandı. Kararnamede Öz'ün 'hizmet gereği' atandığı belirtildi.
12 Şubat Çarşamba
10 Ocak'ta İzmir Emniyet Müdürlüğü görevine getirilen Sami Uslu, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atandı. Uslu'nun yerine Celal Uzunkaya geldi. Sami Uslu, İzmir Liman İşletmeleri'ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrasında görevden alınan Ali Bilkay'ın yerine, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü'nden İzmir'e atanmıştı.
12 Şubat Çarşamba
İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında adı geçen iki iş adamı adliyeye gitti. Önce 17 Aralık'taki ilk operasyonda adı geçen Ahmet Nazif Zorlu, sonra da 25 Aralık tarihli ikinci dalgada adı geçen Cemal Kalyoncu ifade verdi.
12 Şubat Çarşamba
Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan iş adamı Ali Ağaoğlu, Savcı Zekeriya Öz'ün şikayetiyle başlatılan soruşturmada tanık olarak dinlendi. Ağaoğlu kamuoyunda "Dubai tatili soruşturması" olarak bilinen soruşturmada daha önceki beyanını tekrarladı.
13 Şubat Perşembe
İçişleri Bakanlığı, üç Emniyet genel müdür yardımcısı ve 27 ilin Emniyet müdürünü görevden aldı. Yeni atanan müdürlerin 24'ü polis başmüfettişi.
14 Şubat Cuma
17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan Halkbank'ın eski genel müdürü Süleyman Aslan dahil 6 kişi tahliye edildi. Rıza Sarraf ile eski bakanların oğulları Barış Güler ve Kaan Çağlayan'ın tahliye talebi ise reddedildi.
14 Şubat Cuma
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının 25 Aralık tarihli ikinci dalgası kapsamında 15 gün içinde 30 kişinin ifadesinin alındığı açıklandı. TMK 10. maddeyle görevli cumhuriyet savcıları İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan ve Murat Çağlak 31 Ocak-14 Şubat arasında 30 kişinin ifadesini aldı. Soruşturmada Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da aralarında olduğu 41 kişinin adı geçiyordu.
15 Şubat Cumartesi
17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında tutuklanan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in de aralarında olduğu yedi kişi serbest bırakıldı.
17 Şubat Pazartesi
Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün yapımcısı IC Holding’in sahibi İbrahim Çeçen, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının 25 Aralık tarihli ikinci dalgası kapsamında ifade verdi.
17 Şubat Pazartesi
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan'ın da aralarında olduğu 5 kişinin tahliye talebi reddedildi.
18 Şubat Salı
25 Aralık'taki yolsuzluk soruşturması kapsamında ifadeye davet edilen iş adamlarından Nihat Özdemir ifade verdi. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski ikinci başkanı ve basın sözcüsü Nihat Özdemir'in şüpheli sıfatıyla ifadesi alındı.
28 Şubat Cuma
17 Aralık'ta İstanbul merkezli başlatılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, İranlı işadamı Rıza Sarraf ve Hikmet Tuner ile Özgür Özdemir serbest bırakıldı. Tahliyelerle soruşturmada tutuklu kalmadı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.