YSK'dan flaş açıklama!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin seçimlerin her aşamasında olduğunu belirterek, "Seçimi kendileri yaptıkları halde seçim sonuçlarının nasıl şaibeli ve hileli olduğu yolunda hiçbir somut bilgi ve belge getirmeden akıllarda so

YSK'dan flaş açıklama!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin seçimlerin her aşamasında olduğunu belirterek, "Seçimi kendileri yaptıkları halde seçim sonuçlarının nasıl şaibeli ve hileli olduğu yolunda hiçbir somut bilgi ve belge getirmeden akıllarda soru işareti bırakmaya yönelik açıklamalar doğru değildir. YSK'da görev yapan siyasi parti temsilcilerinin de çok iyi bildikleri gibi YSK hiçbir yetkisini idareye devretmemiştir" dedi.

Güven, yaptığı açıklamada, son zamanlarda yazılı ve  görsel basında seçimlerin dürüstlüğüne ve şeffaflığına gölge düşürmeye, hile ve  usulsüzlükler yapıldığına dair mesnetsiz algı oluşturmaya yönelik haberler  çıktığını ve bu yayınlar etrafında benzer haberler oluşturulduğunu söyledi.
 
YSK'nın bugüne kadar konumu gereği siyasi tartışmaların tarafı  olmadığını, bugünden sonra da olmayacağını belirten Güven, Kurulun 1950 yılından  bugüne ülkenin en güvenilir kuruluşları arasında yer aldığını ifade etti.
 
Güven, "Mevzuata ilişkin tenkitler olmakla birlikte, YSK'nın seçimleri  profesyonelce yönettiği ve kütüklerinin güvenilir olduğu Cumhurbaşkanı seçimini  izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Heyeti raporunda da  belirtilmiştir. Vatandaşlarımız kesinlikle emin olmalıdır ki, seçimler güvenli ve  şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. Seçimler biz güvenli dedik diye değil, AGİT  raporunda güvenli denildi diye değil gerçekten şeffaf ve denetlenebilir olduğu  için güvenlidir" diye konuştu.
 
YSK'nın Anayasa'nın 79. maddesi gereği, seçimin düzen içinde  gerçekleşmesi için yönetimi ve dürüstlüğü ile bütün işleri yaptığını,  yaptırdığını ve bütün yolsuzluklarla ilgili şikayetleri, itirazları inceleyerek  karara bağladığını anlatan Güven, Kurulun bu yetkisini siyasi partilerle birlikte  ve onların bilgisi dahilinde kullandığını vurguladı.
 
Sadi Güven, "YSK'da sadece 11 yüksek mahkeme üyesi yoktur. Ülke  seçmeninin yüzde 95'inden fazlasını temsil eden Adalet ve Kalkınma Partisi,  Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Halkların  Demokratik Partisi, YSK'da kanun gereği temsilci bulundurmaktadır. Siyasi parti  temsilcileri YSK'da üyelerin katıldığı tüm komisyonlara katıldığı gibi Kurulun  karar toplantılarına da oy hakları olmaksızın katılmaktadırlar" ifadelerini  kullandı.
 
"Aynı imkanlara sahipler"
 
Kuruldaki siyasi parti temsilcilerinin, YSK üyelerinin kararlardaki oy  hakkı hariç üyelerle aynı imkanlara sahip olduğunu belirten Güven, siyasi parti  temsilcilerinin üyelerin ulaştığı her bilgi ve belgeye ulaştıklarını, kanun  gereği katılamadıkları HSYK seçimi dışındaki tüm seçimlere ilişkin hazırlık ve  kararlarda bilgileri ve katkıları bulunduğunu bildirdi.
 
Seçimde 7 kişiden oluşan sandık kurullarının en az 5 üyesinin siyasi  parti temsilcisi olduğunun altını çizen Güven, vatandaşlar oy kullanırken  kimliğini kontrol eden, oy kullandıran, oy kullanma sona erdiğinde oyları tasnif  eden, kimin kaç oy aldığını tutanağa bağlayan, sandıkta görev yapanların siyasi  parti temsilcileri olduğunu söyledi.
 
Sandık kurulunun tuttuğu bu tutanağın sandık başına asıldığı gibi  hazır olan siyasi parti müşahitlerine verildiğini aktaran Güven, şu bilgileri  verdi:
 
"Tutanak, ilçe seçim kuruluna geldiğinde taranarak siyasi partilere  YSK ile eş zamanlı gönderilmektedir. Taranan sandık sonuç tutanağının imzalı  örneği YSK internet sitesinde isteyen herkesin erişimine açılmıştır. Bu seçimde  sayım döküm cetvelinin de taranması hazırlıkları yapılmaktadır. Seçimlerin bu  aşamasının sonuna kadar her işlem el ile yapılmakta olup, bilgisayar devrede  değildir. Siyasi parti temsilcilerinin çoğunluğu oluşturduğu sandık sonuçları  ilçe seçim kurulunda birleştirilerek sonuçlar belirlenir. İlçe birleştirme  tutanakları da hem ilçe seçim kurullarında asılarak ilan edilmekte, hem de hazır  olan siyasi parti temsilcilerine verilmektedir. İlçe seçim kurulunda sandık  sonuçlarını birleştiren bir hakim ile o ilçede görevli en kıdemlilerden iki memur  ve son milletvekili seçiminde o ilçede en çok oy almış dört parti temsilcisi  bulunmaktadır. Sandık sonuçlarını birleştiren, sandık işlemlerine ilişkin  itirazları karara bağlayan ilçe seçim kurulunun çoğunluğunu yine siyasi parti  temsilcileri oluşturmaktadır."
 
İlçe birleştirmesinde hata veya milyonlarca görevlinin çalıştırıldığı  seçimlerde, görevlilerden birinin yaptığı kasti bir davranış söz konusu olursa  bunun, taranarak siyasi partilere de verilen sandık sonuç tutanaklarına göre  itirazen düzeltildiğini belirten Güven, sandık sonuç tutanağı ve ilçe birleştirme  tutanaklarının bu nedenle verildiğini kaydetti.
 
Bazı yerlerde yapılan bu tür hata veya yanlışlıkların seçim aşamasında  düzeltildiğini ifade eden Sadi Güven, "Seçimi kendileri yaptıkları halde seçim  sonuçlarının nasıl şaibeli ve hileli olduğu yolunda hiçbir somut bilgi ve belge  getirmeden akıllarda soru işareti bırakmaya yönelik açıklamalar doğru değildir.  YSK'da görev yapan siyasi parti temsilcilerinin de çok iyi bildikleri gibi YSK  hiçbir yetkisini idareye devretmemiştir" dedi.
 
"Mükerrer seçmen yok"
 

Seçmen kütüklerinin son derece güvenli olduğunu, AGİT raporunda da  bunun vurgulandığını aktaran Güven, şöyle konuştu:
 
"Seçmen kütükleri her seçim döneminde en az iki defa siyasi partilere  veriliyor ve askıya çıkarılıyor. Adrese Dayalı Seçim Sistemi'nde adres beyan  etmeyenlerin bulunmaması yasa gereği. İsmini göremeyenlerin ismini itiraz ederek  yazdırması gerekir. 56 milyon seçmen içinde mükerrer seçmen yok. Her vatandaşın  bir T.C. Kimlik Numarası olduğuna göre, sistemde aynı kişinin birden fazla  yazılması teknik olarak mümkün değil. Ayrıca seçmen kütükleri Yüksek Seçim  Kurulunca sürekli olarak bir dizi kontrole tabi tutuluyor. Varsa somut belge ile  konuşulmalı. Aksi durum vatandaşın çeşitli aşamalarda güvenlik taramasına tabi  tutulan sisteme şüphe ile bakmasına neden olacaktır."
 
Güven, ne kadar oy pusulası bastırıldığını, hangi şehre kaç oy  pusulası gönderildiğini, siyasi partilerin YSK'daki temsilcilerince bilindiğini,  ayrıca oy pusulalarının gönderildiği ilçe seçim kurullarında da çoğunluğu yine  siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğunu söyledi.
 
"Zincirin her halkasında siyasi partiler var"
 
Oy pusulası paketlerini seçim günü teslim alanların da yine siyasi  parti temsilcileri olduğunu ve bu sayıyı tutanağa geçtiklerini ifade eden Sadi  Güven, "Zincirin her halkasında siyasi partiler olup, her şey kontrollerinde ve  bilgilerindeyken şüphe uyandırmak doğru değildir. SEÇSİS'e dışarıdan müdahalenin  mümkün olmadığını son iki yıldır SEÇSİS ekipleriyle uyumlu çalışan siyasi  partiler bilmektedirler. Buna karşın, tüm seçim sonuçlarını da almalarına rağmen  nasıl müdahale edildiği açıklanmadan 'Müdahalenin önüne geçilmelidir' şeklindeki  beyan doğru değildir" değerlendirmesinde bulundu.
 
YSK'nın, Kurulda temsilcisi bulunan siyasi parti temsilcileriyle zaman  zaman toplantılar yaptığını ve tüm yöneticilerin varsa düşüncelerini gelerek  belirttiklerini anlatan Güven, isteyen her yöneticiye randevu verildiğini  belirtti.
 
MERNİS üzerinden alınan Adres Veri Tabanı'nın tüm ülkede  kullanıldığını, YSK'nın da bunu bir dizi kontrolden geçtikten sonra yasalara  uygun seçmen kütüğü haline getirdiğini, seçmen kütüğünün tüm partilere  verildiğini ve itiraz edilebilmesi için askıya çıkarıldığını dile getiren Güven,  şunları kaydetti:
 
"İlçe birleştirmelerinde nasıl bir yöntemle değişiklik yapıldığı somut  bilgi olarak belirtilmeden şüphe uyandırmaya yönelik beyandan kaçınılmalıdır.  Sandık sonuç tutanakları ile ilçe birleştirme tutanakları tüm siyasi partiler ve  kamuoyu ile paylaşıldığı ve bugüne kadar bu konuda bir şikayet alınmadığı halde  SEÇSİS'e dışarıdan müdahale olabilecekmiş gibi algı uyandırmaya yönelik somut  veriye dayanmayan açıklamalardan kaçınılmalıdır. Yüksek Seçim Kurulu olumlu  tenkitlere her zaman açık olmakla birlikte, bugünden yapılacak seçimlere yönelik  vatandaşlarımızda şüphe uyandıracak beyanatlar Kuruma ve demokrasiye zarar  verecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler