Yurtdışına çıkışlar kolaylaşıyor
Anayasa değişikliği paketinde yer alan, ‘yurt dışı çıkış yasaklarında mahkeme kararı alınmasına’ ilişkin karardan, doğrudan 300 bin kişinin faydalanacağı, 4.5 milyon kişinin de ‘risk altında’ olmaktan kurtulacağı belirtildi. Star'ın haberine göre, referan
Anayasa değişikliği paketinde yer alan, ‘yurt dışı çıkış yasaklarında mahkeme kararı alınmasına’ ilişkin karardan, doğrudan 300 bin kişinin faydalanacağı, 4.5 milyon kişinin de ‘risk altında’ olmaktan kurtulacağı belirtildi. Star'ın haberine göre, referandumda ‘evet’ oyu verilmesiyle birlikte, Maliye Bakanlığı tarafından 100 bin liranın üzerinde vergi borcu bulunduğu için hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirilen yaklaşık 300 bin işadamı ve yönetim kurulu üyesinin yasağı kaldırılacak. Bu yasaklar otomatik olarak silinecek. Karar çerçevesinde, yıllardır yurt dışına çıkamayan bankacı, şirket yöneticisi ve gazeteciler yurt dışına çıkabilecek.
TOPLAM 4.8 MİLYON YASAKLI
TÜSİAD ve TOBB başta olmak üzere birçok işadamının oyunu belli etmekten çekindiği Anayasa değişikliği paketiyle birlikte, binlerce kişiye yurt dışının da kapıları açılmış olacak. Pakette yer alan yurt dışı çıkış yasaklarında mahkeme kararı aranmasına ilişkin düzenlemenin yaklaşık 300 bin mükellefi doğrudan, 4.5 milyon mükellefi de dolaylı olarak etkileyeceği bildirildi. Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yurt dışı çıkış yasağı daha önceden Maliye Bakanlığı, TMSF ve kamu bankaları tarafından uygulanıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile kamu bankalarının ve TMSF’nin yurt dışı çıkış yasağı isteme hakkı ortadan kalktı.
YASAKLILAR ARASINDA ÜNLÜLER DE VAR
Maliye Bakanlığı kaynakları, Anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesiyle birlikte hiçbir işadamının vergi borcundan dolayı gümrük kapılarından geri dönmeyeceğini belirtti. Yetkililer, yurt dışına çıkış yasağı kalkacak kişiler arasında ünlü işadamı, bankacı, sanatçı ve gazetecilerin olduğunu söylediler.
KANUN HIZLA DEĞİŞECEK
Şu anda yurt dışı çıkış yasağı, 100 bin liranın üzerindeki tüm vergi borcu bulunanlar için isteniyor. Şirketlerin yönetim kurulu üyeleri dikkate alındığında, vergi borçları nedeniyle yaklaşık 4.5 milyon kişi de yurt dışına çıkış yasağı riski ile karşı karşıya bulunuyor. Dolayısıyla, söz konusu düzenleme 300 bini yasaklı olmak üzere yaklaşık 4.8 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Maliye Bakanlığı, yurt dışına çıkış yasağında yapılacak düzenlemeyle ilgili çalışma başlattı. Yurt dışı çıkış yasağının nasıl etkileneceğini araştıran Maliye, paketin kabul edilmesi halinde, yurt dışı çıkış yasağını askıya alacak. Konuyla ilgili, Pasaport Kanunu’nda jet hızıyla değişiklik yapılacak.