Yurtta oy kullanma işlemi başladı
Seçimde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak.Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanma
Seçimde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak.
Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.
Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.
Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17.00'de sona erecek.
Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek.
YASAKLAR
Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar; her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde, umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
Bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek, saat 06.00'dan 24.00'e kadar; emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse, köy, kasaba ve şehirlerde patlayıcı madde, kesici, delici alet ve ateşli silahları taşıyamayacak.
Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. YSK, gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Seçim için karargahlar hazır
Siyasi parti liderleri de uzun süren seçim çalışmaların ardından oylarını kullanarak sonuçları bekleyecek. Parti liderleri oylarını kullandıktan sonra seçim sonucunu parti genel merkezlerinden izleyecek. AK Parti’de seçim gününe özel basın merkezi oluşturulacak, seçim sonuçları ise kurulacak dev ekranla yansıtılacak. Seçim karargahında ayrıca bilgisayar, telefon, faks ve benzeri olanaklar da sağlanarak basının seçimi takip etmesi kolaylaştırılacak.
AK Parti’de vatandaşlar ve partililer ise seçim sonuçlarını parti genel merkezinin dışına kurulacak ekranlarda izleyebilecek. Oyunu seçim bölgesi İstanbul Üsküdar’da kullanacak Başbakan Erdoğan, seçim sonuçlarını parti genel merkezinde takip edecek. Seçimlerde sandık güvenliğini sağlamak amacıyla 600 bin kişilik kadro ile çalışacak olan CHP, sandık tutanaklarını tek tek kontrol edecek. Parti genel merkezinde seçim koordinasyon merkezi de kuran CHP’de, basın mensupları için de bilgisayar ve telefonların bulunduğu merkez oluşturuldu. Pazar günü genel merkeze gelecek vatandaşlar için de binada düzenlemeler yapıldı.
MHP Genel Merkezi’nde seçim sonuçlarını takip etmek üzere seçim merkezi oluşturuldu. MHP de il ve ilçelerden bildirilen sonuçları partililere duyuracak. Bahçeli’nin seçim sonuçlarını kurmaylarıyla birlikte parti genel merkezinde takip etmesi bekleniyor.
Partiler sonuçları alabilecek
Partiler, seçim sonuçlarını anında görebilecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun hazırladığı seçim sonuçlarını anında parti merkezlerine ulaştıracak sisteme göre, YSK’ya elektronik ortamda gönderilen sandık sonuçları, parti genel merkezlerinde de eş zamanlı olarak izlenebilecek. Sonuçlar, Havelsan’ın geliştirdiği SEÇSİS sisteminde toplanacak.
Kars’ta 16, İzmir’de 17’de bitecek
8 Seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek. Bunların dışındaki şehirlerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi
BU SEÇİMİN İLKLERİ
Sandıklar şeffaf Kürtçe serbest
- Bu seçimde ilk kez 25 yaşındakiler de milletvekili adayı olabildi.
- Seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karıştı. Oy sandıkları eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak.
- Oy verme kabinleri bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırıldı.
- Daha önce açık yerlerde, güneşin batmasından sonra uygulanan propaganda yasağı kaldırıldı.
- Bu seçimde Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası getiren düzenleme kaldırıldı.
- Sandık kurulları seçim sonuçlarını merkeze kriptolu geçme imkanına kavuştu.
- Güvenlik güçlerinin, seçim güvenliğini tehdit edenlere müdahale edebilmek için bulunduğu mesafe 100 metreden 15 metreye düşürüldü.
- Sadece sandıklar ve seçim kurulunda görev yapan parti temsilcileri bu yıl ilk kez Yüksek Seçim Kurulu’nda da görev yapabilecek.
Sandıkta TC kimlik numaralı belge şart
Seçmenler YSK’nın internet sitesindeki ‘’nerede oy kullanacağım’’ bölümünden oy kullanacakları sandık alanı ve sandık numaralarını öğrenebilecekler.
Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.
Kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmen, seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabilecek.
Oy verme kabininde, Cep telefonu, kalera ve fotoğraf makinesi yasak olacak.
Oy vermeden önce, zarfınızın boş olup olmadığına ve pusulada çizik bulunup bulunmadağına dikkat edin.
Saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılması yasak.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçkimse silah taşıyamayacak.
Saat 18.00’e kadar her türlü yayın organı seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapamayacak.
Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak, ancak YSK saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.