Başbakan: Bu dizi setlerini basın!

Dizi sektörü çalışanlarının 'yerli dizi yersiz uzun' isyanı Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığın çalışma şartlarını araştırması için görevlendirdiği 2 müfettiş İstanbul’da setleri mercek altına aldıGeçen 24 Aralık'ta Senaryo Yazarları Derneği

Başbakan: Bu dizi setlerini basın!

Dizi sektörü çalışanlarının 'yerli dizi yersiz uzun' isyanı Çalışma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlığın çalışma şartlarını araştırması için görevlendirdiği 2 müfettiş İstanbul’da setleri mercek altına aldı

Geçen 24 Aralık'ta Senaryo Yazarları Derneği'nin (SENDER) Taksim Meydanı'nda yaptığı "Yerli Dizi Yersiz Uzun" sloganlı yürüyüş amacına ulaşıyor. Çok sayıda ünlü oyuncunun da iş bırakıp destek verdiği yürüyüşün büyük ses getirmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dizi süreleri Avrupa standartlarına getirilsin" şeklindeki talimatıyla harekete geçti...

‘Lale Devri’ne gidecekler
Bakanlık dizi sektörü çalışanlarının çalışma saat ve koşullarını araştırıp rapor hazırlaması için 2 müfettiş görevlendirip İstanbul'a gönderdi. Müfettişler tek tek setlere ve film şirketlerine baskınlar yaparak evrakları incelemeye, çalışanlara hangi koşullarda çalıştıklarını sormaya başladı. Aralarında Ay Yapım, Tims Productions, Gold Film, Pana Film ve TMC Film gibi dizi sektörün 9 büyük yapım şirketinin setlerini gezecek müfettişler ilk olarak Tuba Büyüküstün ve Cansel Elçin'in başrolünü oynadığı "Gönülçelen" dizisini çeken Asis Yapım'ın, ardından da Avşar Film'in kapısını çaldı.

Ayvalık'ta "Her Şeye Rağmen", Kapadokya'da "Yer Gök Aşk" ve İstanbul'da "Lale Devri" dizilerini çeken Avşar Film'de önce şirket çalışanlarının özlük dosyalarına bakan müfettişler çalışanlara sigortalı olup olmadıklarını, yemek ve yol parası alıp almadıklarını sordu. Sette çalışanlarla ilgili bilgileri de toparlayan müfettişler hafta içi Serenay Sarıkaya, Tolgahan Sayışman ve Selen Soyder'in başrolünü oynadığı ‘Lale Devri’nin setine gidip ayrı bir odada oyuncularla ve kamera arkası ekiple tek tek sohbet edecek ve hangi şartlarda çalıştıklarını soracak.

‘Çalışanın geliri düşer’
Bakanlık müfettişlerinin bilgi almak için kendileriyle yaptığı görüşmeyi değerlendiren Avşar Film'in sahibi Şükrü Avşar, "Taksim'deki yürüyüşün ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen müfettişler sektörde neler olduğunu araştırmak için bizim şirketimizi de ziyaret etti. Sektörü denetliyorlar. Biz de 'Buyrun gelin, inceleyin' dedik. İnşallah yapımcılar için de, oyuncular ve teknik ekip için de şartlar düzelir ama ben sektörün bu sistemde düzene girebileceğini düşünmüyorum" diyerek şöyle devam etti:
"Çünkü bizim işimiz saatli, vardiyayla yapılacak bir iş değil. Mesela gece çekimleri yapılıyor ya da bir bölümü 5 günde yetiştirmemiz gerekiyor, '8 saat bitti, ben işi bırakıyorum' diyemezsin ki... 13 bölümü aylar önce başlayıp çekersin o zaman olur, ama o haftanın dizi bölümünü 5 günde ve her gün 8 saat çalışıp nasıl yetiştirebilirsin ki? Avrupalı, Amerikalı dizilerini aylar öncesinden çekmeye başlıyor. Ayrıca biz de herkes diğer sektör çalışanlarına göre yüksek ücret alıyor. Eğer çalışma saati vardiyalara bölünürse otomatik olarak sektör çalışanlarının da ücreti düşer. Çok karışık bir durum, biz de neler olacak diye bakıyoruz."

Türkiye’de 4 saat Avrupa’da 45 dakika
RTÜK tarafından 14 Avrupa ülkesi üzerinde yapılan araştırmada dizilerin ortalama 45 dakika sürdüğüne dikkat çekilmişti. Türkiye’de ise dizi süreleri 80-90 dakika ya da uzun sürüyor. Özetinin yayınlanmasıyla süre 2.5-3 saate kadar çıkıyor. Reklamlar da eklendiğinde bu süre 4 saate tırmanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler