Bilimi Öcü Gösterdiler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Bilgili, Edirne'de yapılan deneme yangını sırasında yangının belirlenen alanın dışına sıçradığını belirterek "Maalesef arzu etmediğimiz bir duru
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Bilgili, Edirne'de yapılan deneme yangını sırasında yangının belirlenen alanın dışına sıçradığını belirterek "Maalesef arzu etmediğimiz bir durumla karşılaştık" dedi.
Orman Genel Müdürlüğü ve KTÜ iş birliğiyle yürütülen 'Kontrollü Yangına Müdahale' konulu çalışma sırasında Edirne'nin Meriç İlçesinde rüzgarın hızını artırması ve yön değiştirmesi sebebiyle 50 hektarlık alan yanmıştı.
KTÜ Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Bilgili, 25 Ağustos günü Edirne'nin Meriç İlçesine bağlı Subaşı beldesindeki ormanlık alanda KTÜ Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi Bahar Dinç Durmaz (30), Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi İsmail Baysal (30) tarafından yürütülen 'Kontrollü Yangına Müdahale' tez çalışması sırasındaki deneme yangınında rüzgarın hızını artırması ve yön değiştirmesi sebebiyle 15-20 hektar büyüklüğünde bir orman alanı ve anızla birlikte toplam 50 dönüm alanın yandığını hatırlattı.
KARŞI ATEŞ AÇILDI
Yangının belirlenen alanın dışına sıçraması üzerine gerekli müdahalenin hemen yapıldığını ancak mevcut ekiplerin üstesinden gelemeyeceği kadar büyümesi sebebiyle yangının yayıldığını kaydeden Bilgili, "Yine de arkadaşlarımızın gösterdiği üstün gayretler sonucu karşı ateş diye tabir edilen yöntemle yangının daha da büyümesinin önüne geçilmiştir" dedi.
Ülkenin değişik yerlerinde son 10 yıldır değişik deneme yangınları yaptıklarını ve bu yangınlar sırasında yaklaşık bir dönüm alanların kullanıldığını belirten Prof.Dr. Bilgili, meteorolojik faktörler, arazi şartları ve yanıcı madde özelliklerine bağlı olarak yangın davranışını ortaya koymayı, işçi eğitimini ve yangınla mücadelede başarıyı artırmak için eksik bilgileri tamamlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
Edirne'de yapılan deneme yangını sırasında yangının belirlenen alanın dışına sıçradığını belirten Bilgili, şöyle konuştu: "Maalesef arzu etmediğimiz bir durumla karşılaştık. Yangın normal şartlarda sürerken rüzgarın hızını artırması ve yön değiştirmesi sonucu yangının proje kapsamında yer alan diğer parsele kaçması sonucu 15-20 hektar orman alanı ve anızla birlikte toplam 50 hektarlık bir alan yanmıştır. Kötü gibi görünse de işçilerin çalışması, teknik elemanların yangına müdahalesi gibi bu durumdan da
çıkartacağımız çok önemli dersler olmuştur."
Bu yangınları çıkarırken keyif almadıklarını anlatan Bilgili, "Yanan alanları gördüğümüzde herkeste olduğu gibi bizde de iç sızlaması oluyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN ORMAN YANGINI ŞEFİ K.T.Ü
Prof.Dr. Bilgili, bilimsel çalışmaların vazgeçilemez olduğunu da anlatarak deneme yangını çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde sürdürüleceğini belirtti.
Orman yangınları çok önemli olmasına rağmen Türkiye'de konuyla ilgili bilimsel araştırma yapacak araştırmacı sayısının son derece az olduğuna dikkat çeken Ertuğrul Bilgili, "Şu an aktif olarak orman yangınları alanında çalışan araştırmacı sayısı 5-6 kişiyi aşmamaktadır ve bunların hepsi KTÜ bünyesinde yetişmiş ve yetişmekte olan araştırmacılardır. Bu konuda acilen orman yangınları araştırma birimi kurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan doktora tezi çalışması olarak deneme yangını yapan KTÜ Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi Bahar Dinç Durmaz ve DÜ Orman Fakültesi Araştırma Görevlisi İsmail Baysal ise yangının elde olmayan sebepler sonucu belirlenen alanın dışına sıçradığını ve söndürülmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek olayın kendilerini suçlayıcı bir şekilde medyada yer almasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Karadeniz