Kolbastı maganda kültürü değil!
"KTÜ Karadeniz Uşakları Patenti" adı ile görsel sanatı tüm dünyaya taşıyan KTÜ Karadeniz Uşakları Kolbastı Görsel Sanat Yönetmeni Yrd. Doç Dr Engin ERŞEN medyada çıkan konuşmalar üzerine bir açıklama yayımladı. Karadeniz Uşakları Kolbastı Görsel Sanat Yö
"KTÜ Karadeniz Uşakları Patenti" adı ile görsel sanatı tüm dünyaya taşıyan KTÜ Karadeniz Uşakları Kolbastı Görsel Sanat Yönetmeni Yrd. Doç Dr Engin ERŞEN medyada çıkan konuşmalar üzerine bir açıklama yayımladı.
Karadeniz Uşakları Kolbastı Görsel Sanat Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Engin Erşen, bu dansın çok tartışılan bir dans olduğunu ele alırken dansın nereden geldiğini de vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Engin Erşen'in yaptığı açıklama şu şekilde;
Kuşkusuz, Kolbastı küreselleşen dünyamızda; tutkunun ve enerjinin dansıdır. Ayrıca, doğası ve varlığı itibariyle bireysel farklılıkları (doğaçlamayı) ön planda tutan, son derece hareketli bir oyundur. Yöremizin coğrafi şartlarını, iklimini ve kültür gibi önemli bir öğesini içinde barından mahalli dansın; nitelikli ciddi bir uğraş olarak algılanmasını ve özünün gerektiği gibi korunmasını, bir kez daha buradan adres edilerek altının çizilmesi düşüncesindeyim. Bu eşsiz kültür varlığımızın, yaşatılması ve korunması hem bir gereklilik hem de zorunluluk. Kısaca, 'Kolbastı' Karadeniz'in olağanüstü zengin kültürel dokusunu figüratif bir anlatım tekniği içinde harmanlayarak, gün ışığına yansıtan ve bu anlamda bizlere bahşedilen görsel bir şölendir.
Bu dans; ne Tolga Han'ın dans okulundan, ne Adnan Şenses'in 9/8'lik Romen havasından! ve ne de Mustafa Erdoğan'ın seslendirdiği gibi lümpen (maganda) bir kültürün ürünüdür.
Bu öyle bir karışım ki, adeta farklı bir coğrafyanın esintisini duyuyorsunuz. Bu elbette, Trabzon kolbastısı'nın ritmiyle, müziği ile yapılan bir dans. Daha mahalleye dönük, son derece kıvrak, kollardan vurgulu tonlamalar, sararak açmalar, balıksırtı kaymalar, çalım basmalar, yalpalanma ve dalgalanmalara daha çok dayanan, hareketin, ritmin ve enerjinin dansıdır. Yalnızca dansın ana dilini değil, aynı zamanda dansın vücut dilini de en iyi yansıtan, her iki cinsi sarıp sarmalayan karakteristik bir oyundur.
Bu stil kendi tarzını, kendi müziğini ve hareketlerini daha çok mahalle içersinde oynamış oldukları eğlencelerden aldı. Sadece müzik anlamında değil; dansla iç içe geçen doğa ile ilgili serüvenleri yaşantısına sokarak, yaşayarak ve de yaşatarak günümüze taşıdı. Bu oyun, Trabzon'un bayrağıdır desek yeridir. Ne fazla, ne de eksiktir yöremizin sesidir, kimliğidir, yüreğidir. Bu dansa burun kıvıranlar, daha sonra yanına geldiklerinde, daha da küçüldüler. Söz konusu kolbastı olunca, oryantalist yaklaşımlar bizce teferruattır. Sonuç olarak referansı Trabzon'un Faroz Mahallesi olan bu dans, 'KTÜ Karadeniz Uşakları Patenti' altında tüm dünyayı saran bir modaya dönüşmüştür.
Meraklısı için notlar
Yerelden ulusal bir oluşum sağlanamaz. Yerel yereldir (Fatih Altaylı; Teke Tek, Kanal 1, 2009). Ama ne var ki; Karadeniz'in bu inanılmaz çılgın dansı, yaklaşık üç yıl öncesinde; performansının hemen ardından, mikrofondan şöyle anons ediliyor. Korkarım ki, bu dans yakın bir gelecekte tüm dünyayı kasıp kavuran bir moda akımına, dönüşürse hiç şaşmamalı. Yaşasın, Hoptek! (Koran Abay; 1. Karadeniz oyunları, Açılış ve Kapanış sunucu ve yorumcusu, Trabzon, 2007).
Müthiş bir ritim, müthiş bir koreografi, seyre doyamıyorsunuz KTÜ Karadeniz Uşakları Kolbastı ekibi, beni büyüleyen, coşturan ve nefes nefese dek dans ettiren gençler (Hıncal Uluç; Karadeniz diskoları saracak!.. Sabah, 2009).
Bir halk oyunu Modern ritme ve tempoya bu kadar mı uygun düşer! Bir sokak dansı bu kadar mı sevimli bir tavır taşır! (Haşmet Babaoğlu; Yeni Yüzyılın Dansı, Sabah, 2009).
Yrd. Doç Dr Engin ERŞEN
KTÜ Karadeniz Uşakları Kolbastı Görsel Sanat Yönetmeni