Trabzon'a opera binası yapılıyor

Gümrükçüoğlu Çömlekçi Kentsel Dönüşüm projesi ile Akyazı Spor Kompleksi için boşaltılacak olan 19 Mayıs Spor Salonu’nun doğusunda bulunan alanda yapılması düşünülen kültür, sanat ve kongre merkezinin projesi kapsamında tarihi opera binasının yeniden değer

Trabzon'a opera binası yapılıyor

Gümrükçüoğlu Çömlekçi Kentsel Dönüşüm projesi ile Akyazı Spor Kompleksi için boşaltılacak olan 19 Mayıs Spor Salonu’nun doğusunda bulunan alanda yapılması düşünülen kültür, sanat ve kongre merkezinin projesi kapsamında tarihi opera binasının yeniden değerlendirilmesi noktasında böyle bir çalışmanın başlatılabileceğini belirtti. Trabzon Devlet Tiyatrosu eski müdürü ve oyuncusu Kadri Özcan’ın da aralarında bulunduğu grubu kabul eden Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Bu oluşumu sonuna kadar destekliyorum. Hatta desteklemekle kalmıyor, direk içerisinde yer alıyorum" dedi.

Bu konuda çalışma yaptıklarını belirten Gümrükçüoğlu, "Bakınız iki alternatif yerimiz var. Birisi Çömlekçi Geri Dönüşüm Projesi kapsamında orada ortaya çıkan alan, diğeri de Akyazı Projesi kapsamında yıkılacak Yavuz Selim Stadyumu ya da 19 Mayıs Spor Salonu. Bu alanlara Trabzon Kültür Sarayı şeklinde bir yapı koyabiliriz. Opera, bale ve tiyatronun olacağı yeri yıkılan binanın mimarisine uygun şekilde ayrı bir birim olarak yapabiliriz. Kültür Sarayı ayrı olur, yanına da opera binasını koyarız" diye konuştu.

Zağnos Vadisi Geri Dönüşüm Projesi kapsamında, SGK binaları ve Devlet Tiyatrosu'nun yıkılacağını, Kültür Sarayı'nın Çömlekçi ya da Kavak Meydanı'na, opera binasının buraya kurulabileceği önerisine Gümrükçüoğlu, "Evet opera binasını diğerlerinden bu şekilde ayırarak oraya da yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Maddi anlamda sıkıntılarının olmadığını, projenin finansmanının tamamen TOKİ tarafından karşılanacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Bununla ilgili yarışma da yapalım. Aynen o yıkılan binanın mimarisine uygun düşecek şekilde projeler hazırlansın" ifadelerini kullandı.

Öte yandan 1912 yılında Rumlar tarafından Trabzon’da yapılan Tarihi Opera binası 1925 yılında sinemaya çevrilirken, yapı, o tarihten yıkılışına dek Sümer Sineması adıyla anıldı. Mimari değeri yüksek yapıt, 1958 yılında alınan bir kararla 14 günde yıkıldı. Bugünkü Meydan Parkı'nı Tanjant'a bağlayan yol üzerinde bulunan yapı 20. yüzyıl Türkiyesi'nin ilk opera binası olma özelliği taşıyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler