"Trabzonlular kentine aşık"
British Council tarafından yürütülen ve AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Köprüleri Programı kapsamında AB Komisyonunca desteklenen ''Benim Kentim/My City'' Projesi çerçevesinde Finlandiyalı sanatçı Minna Henriksson ''Aşık Olan Doğru Söyler'' projesi Trabzo
British Council tarafından yürütülen ve AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Köprüleri Programı kapsamında AB Komisyonunca desteklenen ''Benim Kentim/My City'' Projesi çerçevesinde Finlandiyalı sanatçı Minna Henriksson ''Aşık Olan Doğru Söyler'' projesi Trabzon'da hayata geçirildi.
''Benim Kentim'' Projesi kapsamında yabancı sanatçıların projelerini tasarladıkları kentlerden biri de Trabzon. Projesini tasarlamak için kentte bir süre yaşayan sanatçı Henriksson, şehirdeki gözlemlerinden yola çıkarak ''Trabzon halkının kentine aşık'' olduğunu fark etti.
Ancak kent kimliğinin bir takım olaylar nedeniyle zedelendiğini ve bunların haksız yere Trabzonlulara mal edildiğini öğrenen Henriksson, çalışmasında Trabzon'u milliyetçilikle ilişkili özelliklerinden çok diğer yönlerini görünür kılmaya amaçladı.
Bu kapsamda Trabzonlu gençlerin ''Nasıl bir Trabzon imajı olmasını istediği'' sorusuna verdiği cevaplardan hareketle, projesinde Trabzonlu gençler ve sanatçılarla birlikte çalıştı.
Trabzonlu rock grubu ''Üç Hürel''in ''Ben Geçerim Gönül Geçmez'' şarkısının sözlerinde geçen ''Aşık Olan Doğru Söyler'' sanat projesini tasarladı.
Bu kapsamda rock grubunun ''Ben Geçerim Gönül Geçmez'' şarkısında geçen ve projeye adını veren ''Aşık Olan Doğru Söyler. Haksızlığa Sitem Eyler'' cümlesinin yer aldığı ışık enstalasyonunu, Çömlekçiler Yokuşunda ve Yavuz Selim Bulvarı'nın otoyol duvarının yan tarafına yerleştirdi.
Proje çerçevesinde Trabzon'un resmi kent rehberinden daha farklı biçimde anlatmayı hedefleyen ve gençlerin de katkılarıyla hazırlanan ''Aşık Olan Doğru Söyler'' kitabı oluşturuldu.
Projenin diğer bir bileşeni de, kentin en işlek yerlerinden biri olan Kadınlar Çarşısı'nın merkezindeki Şükürhan Pasajı'nda, sanatçı Minna Henriksson ve projeye katılan gençlerin çektiği fotoğrafların pasajın farklı katlarındaki dükkanlarda sergilenmeye başlaması oldu.
Şükürhan Pasajındaki sergi açılışından sonra Atatürk Meydanında düzenlenen programda, Trabzonlular yağış altında horon oynayarak eğlendi.
Programda konuşan Minna Henriksson Trabzon'da yaptığı çalışmalar sırasında halkın kentini ne kadar çok sevdiğini gördüğünü ve tasarladığı projesinde bundan yola çıktığını belirtti.
Kentte sanatçılar ve gençlerin yardımıyla önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Henriksson, projenin Trabzon'un başka kimliklerinin ortaya çıkmasında önemli olduğunu anlattı.
Konuşmaların ardından Trabzon Gençlik Merkezi müzik grubu konser verdi.