Türkiye Mağara Zengini
Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda Türkiye'nin mağara zengini olduğu ortaya çıktı.Türkiye'nin doğal, kültürel ve arkeolojik varlıklarını belirlemek için yürütülen TAY Projesi kapsamında, Türkiye'deki mağaralar
Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda Türkiye'nin mağara zengini olduğu ortaya çıktı.
Türkiye'nin doğal, kültürel ve arkeolojik varlıklarını belirlemek için yürütülen TAY Projesi kapsamında, Türkiye'deki mağaralar hakkında bilimsel araştırmalar yapıldı. 1800'lü yıllardan günümüze dek yerli, yabancı bilim adamları, gezgin ve mağaracıların yaptıkları araştırmalardan elde edilen veriler derlenip araştırılarak Türkiye Mağaralar Envanteri oluşturuldu.
2 bin 327 mağaranın kayıt altına alınarak özelliklerini belirlenip turizme kazandırıldı. Çalışmada en uzun mağaranın 12 kilometre ile Isparta'ya bağlı Yenişarbademli ilçesinin 11 kilometre batısındaki Pınargözü Mağarası olduğu, en derin mağaranın ise bin 429 metre ile Mersin'in Anamur ilçesi Çukurpınar Yaylası'ndaki Peynirlikönü Düden olduğu belirlendi. Bu arada, Türkiye'de 200 mağarada ise arkeolojik kalıntıların çıktığı tespit edildi.