Ev Kiralarken Bilmeniz Gerekenler

İş yerine yakınlık, ulaşım kolaylığı, alışveriş merkezlerine yakınlık gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kiralık evinizi seçerken bazı önemli noktaları atlamamak gerekir.

Ev Kiralarken Bilmeniz Gerekenler

Hayatınızda verdiğiniz önemli kararlardan birisi de doğru evi kiralama aşamasında gerçekleşmektedir. İş yerine yakınlık, ulaşım kolaylığı, alışveriş merkezlerine yakınlık gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kiralık evinizi seçerken bazı önemli noktaları atlamamak gerekir.
Ev kiralarken dikkate almanız gereken kira sözleşmesi, kira artışı, depozito gibi bazı kritik noktalar vardır. Bu önemli noktaları göz önünde bulundurarak doğru bir ev seçimi yapabilir, sözleşme sürecini iyi yönetebilir ve kiraladığınız evde sorunsuz bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Ev kiralarken bunları detaylıca düşünmelisiniz:
• Kira Sözleşmesi
• Kira Bedeli
• Depozito
• Evin Durumu
• Konum
• Kira Süresi
• Eksiksiz Teslimat
• Kira Artışı
• Anlaşmazlık Durumları
• Kiralama İşlemleri
• Vb..

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvenceye aldığı için her iki taraf için de önem taşır. Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla yer almalıdır. İlerleyen dönemlerde herhangi bir anlaşmazlık yaşamamak adına kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılacağı mutlaka kira kontratı maddeleri arasında yer almalıdır.

Aynı zamanda kira artış dönemleri ve artış oranı da açıkça belirtilmelidir. Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri ve kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da yazılmalıdır. Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemine ait bilgilere yer verilmelidir.

Kira depozitosu söz konusuysa; miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı maddelerde yine açık ve net olarak yer alması gerekir. Depozito miktarı ve iadesiyle ilgili detayları kira sözleşmesinde belirtilen şartlara göre kontrol etmelisiniz.

Kira Depozitosu

Depozito miktarı ve ödeme koşulları, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan anlaşmaya bağlıdır. Kiracı, ev sahibinin taleplerine uygun şekilde depozito miktarını ödemeli ve kira süresince evi düzgün bir şekilde kullanarak hasar oluşumunu engellemelidir.

Kira depozitosu genellikle ev sahibi tarafından kiracıdan talep edilen bir güvence parasıdır. Ev sahibi, kiracının kira dönemi boyunca oluşabilecek hasarları veya kira bedelinin ödenmemesi gibi durumları karşılamak amacıyla depozito talep eder. Kiracı, evi teslim aldığında depozito miktarını ödemek zorundadır.

Bir evi kiralamak istediğiniz takdirde, eve ilk girişinizde kira bedelinin yanında sizden depozito adı altında bir ödeme de talep edilebilir. Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına verilen isimdir. En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir.

Depozito Miktarı En Fazla Ne Kadar Olabilir?

Depozito miktarı, kiralık bir ev için aylık kira tutarının üç katını geçmemelidir. Örneğin, aylık kira bedeli 20.000 TL olan bir ev için ev sahibi en fazla 60.000 TL depozito talep edebilir. Ancak, depozito miktarı konutun durumu, bölge, konut sahibinin tercihleri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Depozito Nasıl Geri Alınır?

Kiracı evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına sahiptir. Ancak bu şekilde zararlar varsa bu zararların depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye depozito parasından kalırsa o miktarı alabilir.

Ev kiralamak, doğru bilgi ve doğru adımlarla sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Yukarıda belirtilen faktörleri göz önünde bulundurarak, ihtiyaçlarınıza uygun bir ev kiralayabilir ve keyifli bir yaşam sürdürebilirsiniz. Ancak, ev kiralamadan önce profesyonel bir danışmandan destek almanız ve kira sözleşesini detaylı bir şekilde incelemeniz önemlidir. Zingat kiralık daireler arasında size uygun evinizi bulurken Zingat’ın uzman gayrimenkul danışmanlarından da bu konularda gerekli yönlendirmeleri alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler