Müritleri oy yağdırdı

Amerikan Foreign Policy ve İngiliz Prospect dergisinin dünyanın en büyük 100 entelektuelini seçmek için 2 ay önce başlattığı anket sonuçlandı. Dergiler önce 100 isimlik bir aday listesi belirledi.

Müritleri oy yağdırdı

Adayları seçerken “ülkelerinin sınırlarını aşarak geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermek“ kıstas alındı. Sonra da bu isimler, internette oylamaya sunuldu. Siteye girenler, 100 isimden 5'ine oy kullandı. Sonuçlara göre, Gülen hareketinin kurucusu ve lideri Fethullah Gülen listenin birinci sırasında yer aldı. Foreign Policy, Gülen ile ilgili olarak ”Milyonlarca destekçisi bulunan İslam bilgini Gülen kendi ülkesinde hem seviliyor hem de ondan nefret ediliyor. Gülen destekçilerine göre o ılımlı İslami yaşam prensiplerinde bir yaşamı teşvik eden ilham verici bir lider. Aleyhtarlarına göre ise laik sisteme bir tehdit“ dedi.

Anketi yapanları şaşırttı

Fethullah Gülen'in listede birinci sırada yer alması anketi yapan dergileri şaşırttı. Foreign Policy, ”Hiç kimse bu kadar oyu beklemiyordu. Bir ay içinde 500 bin oy aldık. Mayıs başlarında Gülen'e yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi, oylamayı birinci sayfasından duyurdu. Birkaç saat içinde Gülen'e oy yağmaya başladı. Onun çoğunlukla iyi yetişmiş destekçileri, sadece liderlerine değil, diğer Müslümanlara da oy verdi.

Böylece listedeki ilk 10 isim de Müslümanlardan oluştu” diye yazdı. Guardian gazetesine konuşan Prospect dergisinin Genel Yayın Yönetmeni David Gooohart da, Fethullah Gülen'in ismini anketten önce hiç duymadığını itiraf etti. “Gülen'in destekçileri, anketimizi gülünç duruma düşürdü” diyen Goohart, “Gülen'in zaferi Avrupa'nın en önemli sorun olan Türkiye'deki ulusal laik kesim ile İslami demokrat AKP arasında yaşanan çekişmeyi yansıtıyor” dedi. Nobel Ödüllü Orhan Pamuk da 4'üncü oldu. Öte yandan Gülen'in Türkiye'deki kaderi bugün belli oluyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gülen hakkındaki beraat kararının onanmasına ilişkin itirazı bugün görüşecek.

İlk 10'da sadece Müslümanlar yer alıyor

1- Fethullah Gülen

2- Muhammed Yunus

Bangladeşli Nobel Ödüllü ekonomist.

3 Yusuf El Karadavi

Mısırlı İslam bilgini

4- Orhan Pamuk

5- Aytzaz Ahsan

Pakistanlı avukat ve politikacı

6- Amir Halit

Mısırlı İslami TV programcısı

7- Abdülkerim Suruş

İranlı İslam düşünürü.

8- Tarık Ramazan

Euro-İslam sentezini savunan İsviçre vatandaşı İslam bilgini.

9- Muhammed Mamdani

Ugandalı İslam bilgini

10- Şirin Ebadi

Nobel Barış Ödüllü İranlı insan hakları savunucusu

11- Noam Chomsky

ABD'li muhalif yazar

12- Al Gore

ABD Eski Başkan Yardımcısı ve çevreci.

13- Bernard Lewis

Amerikalı Ortadoğu uzmanı.

14- Umberto Eco

İtalyan yazar

15- Ayaan Hırsi Ali

Somali asıllı Hollandalı yazar

16 - Amartya Sen

Nobel Ekonomi Ödüllü Hint ekonomist

17- Ferid Zekeriya

Newsweek International'ın genel yayın yönetmeni.

18- Gary Kasparov

Putin muhalifif Rus insan hakları savuncusu.

19- Richard Dawkins

Darwinci İngiliz biyolog

20- Mario Vargas Llosa

Perulu muhalif yazar ve politikacı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler